Electrica sustine, intr-un comunicat, ca societatile de distributie din cadrul grupului au bugetat o reducere de 18% a cheltuielilor de intretinere a retelelor electrice fata de anul precedent, iar cheltuielile de mententanta au scazut cu doar 4%, mult sub cifra anuntata de Ministerul Energiei.

"Eficientizarea vine ca o consecinta naturala a inlocuirii echipamentelor perimate din retelele de distributie cu echipamente noi, care necesita costuri de intretinere reduse. Prin urmare, in primele sase luni ale anului 2015, fata de aceeasi perioada a anului trecut, scaderea efectiva a cheltuielilor de mententanta a fost de 4%. Asiguram clientii, investitorii si toate celelalte parti interesate ca societatile de distributie din cadrul Grupului intreprind toate masurile necesare pentru asigurarea securitatii in alimentarea cu energie electrica si imbunatatirea calitatii serviciilor oferite", arata un comunicat al Electrica.

In ceea ce priveste discutiile purtate in ultimele zile, in spatiul public, cu conducerea Ministerului Energiei, oficialii Electrica SA considera ca subiectele respective "nu au suport factual si au fost clarificate in repetate randuri, inclusiv prin explicatiile oferite in cadrul Adunarii Generale a Actionarilor, precum si prin scrisoarea publica, adresata, in data de 18 august, de membrii Consiliului de Administratie ministrului Energiei, Intreprinderilor Mici si Mijlocii si Mediului de Afaceri".

Ministerul Energiei, care detine 48,78% din actiunile Electrica SA, anunta miercuri, intr-un comunicat, ca la nivelul distribuitorului si furnizorului de energie s-au facut propuneri de reducere a cheltuielilor cu mentenanta cu 94%. Statul reproseaza administratorilor Electrica ca nu au realizat investitiile asumate de companie, dar si ca au incercat sa obtina cresteri nejustificate ale indemnizatiilor si comisioanelor.

"Probabil ca am suparat foarte tare pentru ca nu am acceptat o majorare a indemnizatiilor cu 50%, de la 2000 la 3000 euro/luna sau introducerea unor noi comisioane pentru participarile la sedintele de CA sau la comitetele consultative de cate 1000 euro/sedinta! Care sunt «performantele» companiei pentru care se solicitau aceste majorari? Din investitiile angajate, pana la 30.08.2015, societatile din grupul Electrica au realizat investitii de 279.285 mii lei, adica cca 32% din investitiile angajate pentru intreg anul 2015 (cca 20% din planul asumat prin IPO) si propuneri de genul reducerii cheltuielilor cu mentenanta cu 94%! Lasam la latitudinea celor interesati sa traga concluziile", se arata in comunicatul ministerului.

Citeste si:
Prețuri noua Honda e:Ny1 în România: electrica, start de la 51.500...
Prețuri noua Honda e:Ny1 în...

Potrivit acestuia, statul a sustinut inclusiv imperativitatea indeplinirii obligatiilor asumate prin prospectul de listare, efectuarea cheltuielilor de mentenanta pentru siguranta retelelor din segmentul de distributie, necesitatea introducerii unor criterii de performanta pentru activitatea CA si agrearea unui plan de management cu tinte si termene precise de indeplinire, scrie MEDIAFAX.

La un an de la momentul privatizarii prin listare, Electrica a inregistrat in primul semestru din 2015 un profit net consolidat de 277 milioane lei, in crestere cu 64 milioane lei, respectiv cu 30%, fata de primul semestru al anului trecut. In perioada de sase luni incheiata la 30 iunie 2015, Electrica a inregistrat venituri din exploatare in crestere 9,5%, fata de aceeasi perioada a anului trecut. In acelasi interval, investitiile in retelele electrice au crescut cu 21%, EBITDA cu 10%, iar profitabilitatea atribuibila actionarilor Electrica a crescut cu 46%, potrivit datelor companiei.

Citeste si:
Verificări la sânge după tragedia din Cariera Jilț. Ministrul...
Verificări la sânge după...

"Adunarea Generala Extraordinara a Actionarilor Electrica SA a aprobat planul anual de investitii consolidat la nivelul Grupului Electrica (CAPEX) aferent exercitiului financiar 2015 in data de 9 Iulie 2015. Chiar si in aceste conditii, Electrica continua cel mai ambitios program de investitii in retelele de distributie pentru intreaga perioada de reglementare, peste 715 milioane de euro. Reducerea mentenantei din capitolul “Cheltuieli cu reparatii si intretinere” din Bugetul Consolidat se refera la cheltuielile realizate in afara Grupului Electrica. Vorbim despre o reducere venita din restructurarile energice realizate in segmentul de servicii externe, care de fapt au dus la o crestere a profitabilitatii. Lucrarile de mentenanta a retelelor noastre sunt in majoritate realizate de Electrica Serv - societate din cadrul Grupului", arata comunicatul Electrica.

Citeste si:
Cum să ţii sub control cheltuielile legate de întreţinerea şi...
Cum să ţii sub control...

Societatea de distributie si furnizare a energiei electrice Electrica SA este lider pe piata de distributie si furnizare a energiei electrice din Romania, precum si unul dintre cei mai importanti jucatori din sectorul serviciilor energetice. Electrica SA are activitati in 3 zone, pentru distributia si furnizarea energiei electrice: Transilvania Nord, Transilvania Sud, Muntenia Nord si pe cuprinsul intregii tari pentru intretinere si servicii energetice.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.