Situatia din Ucraina a amplificat reticenta investitorilor straini fata de tarile din regiune, insa Romania este pozitionata mult mai bine decat aproape orice alta tara din regiune, intrucat a implementat multe din reformele convenite cu FMI, spune fostul ambasador SUA la Bucuresti Mark Gitenstein.

"Chiar inainte de criza ucraineana erau ingrijorati, mai intai de Europa, in al doilea rand de sud-estul Europei. Acum, cu Ucraina, sunt sigur, si am avut dovada cand am vorbit cu oamenii, ca sunt preocupati de implicatiile pe care le va avea pentru Romania. Pentru un investitor de peste ocean, care priveste aceasta regiune, toate aceste tari sunt bagate in aceeasi oala. Un lucru nedrept, incorect, dar asta este vestea rea. Vestea buna este ca Romania este mult mai bine pozitionata decat aproape orice alta tara din regiune. In primul rand, pentru ca ati implementat multe dintre reformele FMI, situatia fiscala este destul de buna, nivelul datoriei este mic, cresterea PIB-ului este printre cele mai mari din UE, ceea ce e foarte impresionant", a afirmat Gitenstein, la emisiunea "Dupa 20 de ani" difuzata duminica de PRO TV, transmite MEDIAFAX.

El a raspuns, astfel, unei intrebari despre cum ar putea situatia din Ucraina sa influenteze imaginea Romaniei in fata investitorilor.

Fostul ambasador a mentionat ca firma de avocatura la care lucreaza, Mayer Brown, are contacte cu multi investitori din Vest si a amintit ca la inceputul lunii februarie el a participat la un road-show organizat la New York de Fondul Proprietatea, Raiffeisen Bank si Bursa de Valori Bucuresti pentru promovarea pietei de capital din Romania catre investitorii din SUA.

La intalnirile de la New York au participat 65 investitori cu active de aproximativ 1.000 de miliarde dolari.

"Incepeti sa rezolvati problemele in justitie, mai ales in ultimele trei saptamani, si incepeti sa va ganditi la reforme pe piata de capital, ceea ce este foarte important. Apropo, am fost incantat sa vad ca primul-ministru, guvernatorul Bancii Nationale si domnul van Groningen, presedintele Raiffeisen, care dirijeaza acest program al pietei de capital, s-au intalnit acum trei saptamani. Iar acum vezi ca ASF incepe sa faca aceste schimbari pe piata de capital, ceea ce e foarte bine. Romania are un atu acum: este singura tara din regiune care, daca se detaseaza, daca o ia in fata celorlalte tari, unde se pot concentra investitorii pe piata de capital, ei pot veni in Romania si nu in alte tari", a mai spus Gitenstein.

Citeste si:
Grindeanu îl atacă dur pe Cîțu: „Băieţel alintat de tătucul de la...
Grindeanu, atac dur la adresa...

El considera ca reformarea pietei de capital este un mijloc prin care Romania poate atrage investitii straine si arata ca aceasta se poate realiza prin implementarea masurilor identificate si prezentate in prima parte a lunii februarie de un grup de lucru format din specialisti din piata de capital, mediul de afaceri si mediul bancar.

Grupul a identificat opt bariere sistemice care trebuie eliminate pentru alinierea bursei din Romania la standardele internationale. Grupul este condus de seful Raiffeisen Bank Romania, Steven van Groningen, care este si membru in Comitetul Reprezentantilor la Fondul Proprietatea.

Impredictibilitatea este un alt motiv pentru care cei mai multi investitori straini inca sunt reticenti sa intre in Romania si enumerat de Gitenstein. El a dat exemplu faptul ca Romania a ramas pe locul 73 intr-un sondaj realizat de Banca Mondiala cu privire la usurinta de a face afaceri, in timp ce Ucraina si Rusia au avansat "dramatic".

Citeste si:
Ambasadorul Germaniei, declarații la 30 de ani de la semnarea...
Ambasadorul Germaniei,...

"Acum, oamenii se vor uita la acele doua tari si vor ezita. Romania trebuie sa continue sa urce, sa urce rapid! Este precum Cupa Mondiala. In Cupa Mondiala a fluxului de capital, puteti castiga aceasta lupta. Aveti posibilitatea sa castigati, dar trebuie sa va miscati repede. Nu se intampla asta pentru ca oamenii nu stiu clar care sunt reglementarile, de la piata de capital la impozite, la deschiderea unei afaceri (...) Sunt prea multe ordonante de urgenta, iar companiile nu sunt informate", a continuat fostul ambasador.

Intrebat daca Guvernul este de vina pentru aceasta situatie, Gitenstein a raspuns ca "toate guvernele din ultimii cinci ani au facut asta".

"Nu este ceva politic, specific unui partid. Toate fac asta. Si este o greseala. Trebuie sa se consulte. Daca ar exista aceste consultari,calitatea legilor ar fi mai buna si ar avea sprijinul oamenilor de afaceri, al celor ce trebuie sa respecte legile. Un exemplu perfect despre cum trebuie procedat este Codul Civil. Codul Civil in Romania a fost foarte bine intocmit, bine gandit", a adaugat Gitenstein.

Citeste si:
Cioloș: Suportăm partide care nu doresc reforme - cazul guvernării...
Cioloș: Suportăm partide care...

Totodata, el considera ca judecatorii trebuie pregatiti pentru implementarea Codului, mentionand ca o astfel de situatie a fost si in SUA.

In ceea ce priveste disputele din mediul politic, Gitenstein spune ca investitorii ar trebui sa fie atenti la "ceea ce se intampla, nu la ce se spune", aceasta fiind regula sa de baza, care se aplica pentru mediul politic in general, indiferent de tara.

"In chestiunile critice, cele importante pentru investitori, statul de drept, procurorii, judecatorii, reforma pietei de capital, reforma companiilor detinute de stat, masurile care incep sa fie luate, desi nu destule, sunt in general in directia cea buna. Asta spune FMI-ul, asta spune Comisia Europeana. Daca veti continua pe calea asta...Daca investiti devreme in Romania, acum, iar aceste reforme vor continua, acesta va fi un loc sigur pentru investitii. Trendul este mai bun aici, directia in care merg este mai buna decat a oricaror alte tari din zona (...) Nu ati terminat. Mai aveti mult pana sa terminati ceea ce aveti de facut", a adaugat fostul ambasador.

Citeste si:
Gitenstein: Localnicii ar trebui sa fie primeasca din profitul...
Gitenstein: Localnicii ar...

Gitenstein este avocat de profesie si a fost ambasador al SUA la Bucuresti timp de peste trei ani. El si-a incheiat mandatul in decembrie 2012 si s-a intors in SUA, unde a revenit la firma de avocatura Mayer Brown. In luna aprilie a anului trecut, fostul ambasador a fost ales membru in Comitetul Reprezentantilor la Fondul Proprietatea.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.