Auto 24 Mai 2023 10:09 de Alexandra Chivu
Cumpărarea unei maşini este o investiţie semnificativă ce necesită, de cele mai multe ori, un timp îndelungat de planificare, cercetare şi economisire. Înainte de a stabili bugetul şi modelul, este nevoie să înţelegi procesul de cumpărare a autoturismului dorit şi posibilităţile de finanţare.

Indiferent de experienţa acumulată ca şofer şi câte maşini ai avut până acum, cumpărarea unui autoturism este un eveniment important. Fie că este vorba despre o maşină nouă sau una second hand, cert este că trebuie să găseşti cea mai bună variantă financiară pentru bugetul tău. Pentru că maşina este, de ceva timp, o necesitate pentru fiecare dintre noi, alegerea ei trebuie să fie una inteligentă, analizând toate aspectele importante. Faptul că şi preţurile autoturismelor au crescut semnificativ, o bugetare eficientă este mai necesară ca oricând.

De aceea, noi am creat acest ghid simplu de urmat, ce te va ajuta să iei o decizie corectă în achiziţionarea următoarei tale maşini:


  1. Îngrijeşte-ţi maşina actuală


Ştim că deja visezi la o nouă maşină, dar nu asta nu înseamnă că trebuie să uiți de cea pe care o ai în prezent. Fă-i o evaluare generală, caută piesele auto in Buzau sau în alte oraşe, şi asigură-te că te vei putea folosi de ea cel puţin până când o vei lua pe cea nouă. Este indicat să faci asta înainte de începe să strângi bani pentru noua ta maşină, deoarece astfel de cheltuieli ulterioare îţi pot tensiona bugetul.


  1. Stabileşte metoda de cumpărare


Poţi cumpăra o maşină cu banii jos, prin împrumut bancar sau cu rate direct la dealerul auto. Dacă vei opta pentru achitarea integrală a maşinii, dar nu dispui de suma necesară, nu-ţi rămâne decât să stabileşti o sumă lunară pe care o vei putea economisi în timp, pentru a strânge contravaloarea maşinii. Trebuie să faci de la început calculul deoarece preţurile sunt dinamice şi se pot majora până vei reuşi să acumulezi suma necesară.

Dacă vei opta pentru un împrumut, chiar dacă ai deja o bancă preferată, cel mai bine este să verifici toate variantele disponibile pe piaţă. Poţi găsi o ofertă atractivă cu o dobândă mai mică decât cea standard, la o bancă la care nu ai mai apelat până acum.

Citeste si:
Cum organizezi o nuntă la conac: 5 sfaturi utile
Cum organizezi o nuntă la...

În schimb, dacă vei alege să achiţi maşina în rate, direct la dealerul auto ales, nu trebuie decât să citeşti cu atenţie contractul și, eventual, să apelezi la un avocat pentru a-l studia.


  1. Nu limita zonal căutările


Ai acum posibilitatea de a-ţi cumpăra o maşină second hand din orice oraş al ţării, şi nu numai. Atunci când începi căutările, este mai bine să nu te limitezi la zonele limitrofe. Chiar dacă a călători câteva sute de kilometri nu te încântă, dacă vei găsi o ofertă bună, cel mai bine este să nu o ratezi. Ţine cont că poţi călători cu avionul către cele mai importante oraşe din ţară, astfel încât vei ajunge imediat și te poți întoarce la volanul mașinii.

Dacă vei găsi în altă ţară un autoturism care se încadrează în standardele tale, ţine cont că există companii care te pot ajuta. Contra unei sume de bani, poţi apela la serviciile unei firme de tractări. Aceasta se va ocupa de toate actele necesare procesului de vânzare - cumpărare şi îţi va aduce maşina pe platformă în doar câteva zile. Aşadar, nu limita căutările din punct de vedere zonal, deoarece acum există numeroase soluţii practice.

Citeste si:
3 sfaturi pentru alegerea celei mai bune folii de display pentru...
3 sfaturi pentru alegerea...

Dacă nu există un motiv concret, nu te grăbi să cumperi o maşină nouă. Stabileşte-ţi bugetul, alege un model despre care să fi auzit cât mai multe păreri bune, ajustează-ţi aşteptările şi nu te grăbi să cumperi, dacă nu este ceea ce cauţi. Nu uita că maşina este astăzi o parte importantă din viaţa familiei tale.


Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 24 Mai 2023 - 10 : 05

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.