Tarifele RCA vor fi plafonate la nivelul din februarie, începând de azi, 11 aprilie, pentru 6 luni, până în 11 octombrie. ASF a luat decizia la insistențele asiguratorilor, care susțin că ar ieși în pierdere dacă ar vinde la prețurile din 2022, după cum era inițial proiectul. Iată care sunt condițiile pentru a beneficia de reducere.

Tarifele RCA, plafonate la nivelul din februarie începând de azi

Tarifele de primă plafonate se vor putea aplica numai contractelor încheiate în această perioadă, așa cum este stabilit deja prin HG 298/2023. Astfel, din 11 aprilie, tarifele de primă maxime pentru polițele RCA vor trebui stabilite de fiecare asiguator în parte la nivelul celor practicate la data de 28 februarie 2023. Mai clar, vor fi plafonate la valoarea înregistrată la finalul lunii februarie.

„Tarifele de primă maximă(...) se aplică în cazul contractelor RCA încheiate după data intrării în vigoare a prezentei hotărâri”, se arată în documentul publicat. Această plafonare va fi valabilă pentru următoarele 6 luni, deci până pe 11 octombrie. După, lucrurile se schimbă.

Plafonarea, aplicată doar contractelor dintr-o anumită perioadă

Plafonarea prețului polițelor RCA se aplică numai în cazul contractelor semnate în perioada de plafonare, anume 11 aprilie - 11 octombrie 2023, adică măsura nu vizează și contractele de asigurare RCA semnate deja și nici pe cele care vor fi semnate după. Pentru ca prețurile plătite de șoferi să fie cât mai mici, pe lângă plafonarea tarifelor polițelor RCA, prin același act normativ s-a mai stabilit și limitarea la 8% din prima netă de cheltuieli de distribuție a comisioanelor de distribuție aferente contractelor RCA.

Totodată, plafonarea comisioanelor de distribuție a polițelor RCA se va aplica tot până spre jumătatea toamnei, respectiv până pe 11 octombrie. Plafonarea este soluția temporară pe care au luat-o aleșii în contextul majorării prețurilor la polițele RCA din ultima vreme, inclusiv în urma inflației.

Citeste si:
Guvernul a amânat, din nou, plafonarea tarifelor RCA. Cu cât s-au...
Guvernul a amânat, din nou,...

De asemenea, această măsură s-a vrut una care să preîntâmpine majorarea așteptată a asigurărilor, în urma retragerii autorizației de funcționare a societății de asigurări Euroin, care atunci era lider de piață.


Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 11 Aprilie 2023 - 12 : 04

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.