Guvernul a amânat, din nou, hotărârea privind plafonarea tarifelor RCA, „pentru a fi analizate cele mai bune opțiuni”. Premierul Nicolae Ciucă a cerut alte discuții suplimentare, în vreme ce șoferii așteaptă cu disperare o soluție. Iată cu cât s-au scumpir asigurările în ultima săptămână.

Guvernul a amânat plafonarea tarifelor RCA

Hotărârea de Guvern privind limitarea tarifelor RCA s-a aflat, inițial, pe agenda ședinței de Guvern de miercuri. Potrivit unor surse guvernamentale, citate de Știrile PRO TV, cel care ar fi cerut această amânare ar fi chiar premierul Nicolae Ciucă.

„În momentul de faţă, ceea ce se întâmplă pe piaţa răspunderii civile auto nelinişteşte foarte mulţi cetăţeni. Pentru mulţi dintre români, inclusiv pentru noi, este greu de înţeles ceea ce s-a întâmplat într-o perioadă atât de scurtă de timp, când două societăţi de asigurări au intrat în insolvenţă sau au dat faliment.

Este momentul în care, astăzi, preşedintele Autorităţii de Supraveghere Fiscală va veni în Guvern pentru a susţine un proiect de hotărâre. Pe baza propunerii dumnealui şi a analizei pe care o vom desfăşura în cadrul şedinţei, voi lua o decizie în acest sens”, a spus Nicolae Ciucă la ănceputul ședinței de Guvern.

Conform notei de fundamentare a proiectului, pornind de la situația creată pe piața polițelor RCA, „o soluţie temporară pentru remedierea stării de fapt o poate constitui îngheţarea temporară, pentru 6 luni, a tarifelor de primă practicate de către asigurătorii RCA pentru contractele RCA încheiate ulterior datei intrării în vigoare a prezentului act normativ la nivelul tarifelor de primă proprii calculate şi practicate de către aceştia la data de 28 februarie 2023, tarife care au fost practicate anterior publicării tarifelor de referinţă de către ASF în luna martie 2023”.

Cu cât s-au scumpit asigurările RCA în ultima săptămână

De exemplu, pentru un șofer de 60 de ani, cu o mașină de oraș, cea mai ieftină poliță era de 522 de lei, în urmă cu o săptămână. Acum, șoferul o poate cumpăra cu 562 de lei.

Citeste si:
Tarifele RCA, plafonate la nivelul din februarie începând de azi....
Tarifele RCA, plafonate la...

La asigurătorul 2, același conducător auto plătea, în urmă cu o săptămână, 936 de lei. Acum, achită 1.092 de lei. La al treilea sigurător, acum o săptămână, șoferul de 60 de ani ar fi cumpărat polița RCA cu 1.104 de lei, iar acum cu 1.196 de lei.

Dar sunt și modificări mai mari de preț. Pentru o mașină cu un motor de 1.900 centimetri cubi, un șofer în vârstă de 35 de ani poate cumpăra o poliță cu un preț de 19% mai mare decât acum o săptămână, adică de la 1.100 lei la 1.310 lei


Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 30 Martie 2023 - 11 : 03

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.