Auto 17 Octombrie 2022 14:52 de Advertorial
Deplasările cu mașina pe timp de iarnă pot fi o adevărată provocare, chiar și pentru șoferii experimentați. Când mergi pe distanțe scurte, lucrurile par mai simple, dar nu este mereu așa. Precipitațiile și gerul îți pot face probleme serioase și chiar îți pot pune în pericol siguranța. De aceea, este important să știi cum să pregătești și să tratezi o deplasare în sezonul rece. Chiar dacă uneori ai la dispoziție opțiunea amânării călătoriei, alteori nu ai de ales și trebuie să înfrunți vremea și condițiile potrivnice de drum. Ca să-ți fie mai ușor, ți-am pregătit 6 sfaturi de care să ții cont.


  1. Verifică anvelopele


Anvelopele sunt cele mai importante pentru siguranța condusului pe timp de iarnă. Alege mereu cauciucuri de iarnă de calitate, care să reziste la temperaturile joase, la frecarea cu bucățile de gheață și să ofere aderență bună. Asigură-te că toate cele 4 anvelope sunt umflate bine, pentru că temperatura redusă micșorează presiunea. Presiunea prea redusă afectează controlul, tracțiunea și crește consumul de combustibil. De asemenea, verifică șanțurile de pe anvelopă. Dacă sunt prea tocite, riști să rămâi împotmolit în zăpadă.


  1. Informează-te


Înainte de a pleca la drum, informează-te în legătură cu condițiile meteo, traficul și starea carosabilului. Verifică dacă drumurile pe care mergi sunt predispuse la înzăpezire în caz de viscol, chiar dacă se anunță precipitații slabe. Într-o zonă deschisă toată zăpada se poate aduna în drum, în timp ce pe câmpurile apropiate se vede solul. Instalează aplicații meteo bune și interesează-te unde poți opri în caz că ești nevoit!


  1. Testează bateria autoturismului


Pe timp de iarnă, verificarea bateriei este mai importantă ca în rest. Nu vrei să rămâi blocat undeva fără să poți porni motorul pentru a te încălzi. Dacă motorul tău pornește greu, luminile sunt slabe sau bateria este veche, ia în calcul schimbarea bateriei. Majoritatea bateriilor de mașină au o durată de viață de 3-5 ani, așa că, dacă bateria ta se încadrează în acest interval, verific-o înainte de călătorie. Înainte să pleci la drum, uită-te și la capetele cablurilor și terminalele bateriei, pentru a fi sigur că sunt bine strânse și coroziunea nu a acționat asupra lor.


  1. Verifică sursele de iluminare


Iarna se întunecă devreme, iar precipitațiile și ceața sunt comune. Prin urmare, asigură-te că sursele de lumină sunt într-o stare bună. Farurile, luminile de semnalizare sau de urgență trebuie să fie îndeajuns de puternice. Înlocuiește orice bec care luminează slab sau este avariat înainte de a începe deplasarea.

Citeste si:
Cum organizezi o nuntă la conac: 5 sfaturi utile
Cum organizezi o nuntă la...


  1. Nu ignora ștergătoarele și lichidul de parbriz


Ștergătoarele nu trebuie să lase urme sau zone neșterse. Verifică-le cu atenție înainte de plecare, pentru că vizibilitatea este esențială pentru siguranța ta. În condiții de iarnă, diferitele fenomene meteo pot acoperi parbrizul cu o peliculă de apă, zăpadă sau gheață care face dificilă înaintarea. Lichidul de parbriz trebuie să asigure curățare bună. Alege unul care nu îngheață, pentru că altfel riști să nu poți curăța parbrizul. Nu uita de antigel, a cărui importanță este maximă pentru buna funcționare a motorului.


  1. Șofează precaut


Iarna au loc frecvente accidente de circulație, iar multe dintre ele au drept cauză neadaptarea șofatului la condițiile de drum. Dacă șoseaua este acoperită de gheață sau zăpadă, condu cu viteză mică. Accelerează și încetinește încet, pentru a evita derapajele. Crește distanța față de mașina din față și fii pregătit oricând să frânezi. Când urci pante, câștigă un pic de inerție înainte și nu te opri până nu ajungi într-o zonă plată sau aproape plată.

Citeste si:
Altex începe campania Black Friday de iarnă
Altex începe campania Black...

Deplasarea cu mașina pe timp de iarnă se poate face în condiții sigure dacă ții cont de sfaturile de mai sus.


Despre autor:


Ultima actualizare: 17 Octombrie 2022 - 02 : 10

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.