Întreținerea corectă a unui autovehicul înseamnă și schimbarea în timp util a filtrului de ulei și a uleiului uzat. Acest procedeu este esențial pentru un motor performant.

Filtrul este conceput pentru curățarea reziduurilor, prafului și a depunerilor de carbon. Filtrul de ulei asigură motorului un flux curat de ulei, fără impurități.

Cu timpul, uleiul devine impur, îmbâcsit, se încheagă ca urmare a temperaturilor ridicate. Rolul filtrului este de a opri bucățelele închegate să ajungă în blocul motor.

Când se schimbă filtrul de ulei?

Filtrul de ulei se schimba obligatoriu o dată cu uleiul de motor. Asta înseamnă o dată pe an, la fiecare 10-15.000 km sau mai mult, în funcție de recomandările producătorului de autovehicul sau de regimul în care este utilizată mașina. De exemplu, motorul este suprasolicitat deci uleiul necesită schimbări frecvente în cazul traseelor zilnice, scurte și în trafic aglomerat.

Sugestii pentru schimbarea filtrului de ulei

Apelează la serviciul unui mecanic pentru această operațiune dacă nu ai cunoștințele necesare. Totuși, dacă te-ai hotărât să îți asumi singur această responsabilitate, atunci citește înainte de a te apuca de treabă manualul mașinii, apoi alege uleiul impus de producător. Uleiul de motor împreună cu filtrul uzat se colectează și trebuie predate unui centru special de reciclare sau unui service auto. Utilizează tipul și cantitatea de ulei indicate de producătorul mașinii respective. O cantitate mai mică sau mai mare decât cea specificată face ca motorul să nu mai funcționeze la capacitate optimă.

După ce ai făcut schimbul, pornește puțin motorul, apoi lasă-l să se răcească și apoi verifică iar nivelul uleiului. Asigură-te că în tot acest timp, mașina ta staționează pe o suprafață plană. Este important locul din care alegi să cumperi uleiul de motor. Achiziționează marca de ulei de motor indicată de producătorul mașinii chiar din magazinele specializate. Ideal ar fi să eviți benzinăriile, din considerente financiare, să ai grijă să îl cumperi din timp pentru siguranța ta și să îl completezi de fiecare dată când nivelul scade sub minimul admis.

Citeste si:
Cum s-a schimbat viața lui George Mihăiță, după ce a apărut în...
Cum s-a schimbat viața lui...

Pași pentru schimbarea filtrului de ulei motor

Dacă a venit momentul să schimbi uleiul și te-ai hotărât să o faci de unul singur, ai nevoie doar de un filtru de ulei nou, ulei nou și câteva instrumente de bază. Tipul și cantitatea de ulei se găsesc în manualul mașinii iar pentru schimb, trebuie să desfaci bușonul de la baia de ulei, elimini uleiul folosit într-un recipient (pentru a fi colectat ulterior), să schimbi filtrul de ulei, montezi înapoi bușonul băii de ulei și adaugi cantitatea necesară de ulei.

Dacă întârzii schimbarea uleiului de motor și a filtrului de ulei, treptat, acest lucru va deteriora motorul. Schimbarea uleiului fără filtru, accelerează degradarea uleiului nou, ceea ce te obligă să îl schimbi iar peste puțin timp, precum și la noi cheltuieli.

Trebuie schimbat și filtrul o dată cu uleiul?

Citeste si:
Noul Volkswagen Touareg facelift: faruri noi, motor V6 electrificat...
Noul Volkswagen Touareg...

Ambele elemente cer a fi schimbate pentru a menține proprietățile uleiului proaspăt înlocuit. Filtrul de ulei nu e singurul care trebuie schimbat. O dată cu acest element, se recomandă schimbarea filtrelor de aer, polen și combustibil. Înlocuirea tuturor filtrelor este necesară pentru o protecție optimă și pentru prelungirea duratei de viață a autovehiculului. Rolul filtrului de combustibil este acela de a elimina reziduurile din combustibil. Astfel se protejează pompa de injecție sau injectoarele. Filtrul de aer previne uzura componentelor electronice ale motorului și absoarbe praful, prelungindu-i durata de funcționare. La fiecare 30.000 de km, filtrul de aer reține până la 2 kg de praf din aerul aspirat. Filtrul de elimină praful, polenul, noxele și bacteriile care ajung în habitaclu, contribuind la păstrarea sănătății pasagerilor, asigurând vizibilitatea șoferului, etc. Filtrele uzate generează mirosuri neplăcute și aburirea geamurilor.

Citeste si:
Cât au ajuns să coste alimentele de bază în România. Rata inflației...
Cât au ajuns să coste...

După ce ai înlocuit motorul, nu îl forța atunci, deci evită folosirea imediată a mașinii. După procedura schimbării uleiului, trebuie să aștepți câteva minute până să pornești iar motorul. Pasul numărul doi presupune menținerea motorului la ralanți maxim 5 minute, astfel încât să se greseze. Durata de 5 minute pentru ralanți se va prelungi la 30 de minute, în situația în care, motorul a fost curățat înainte de a introduce noul ulei. După 1-2 zile de când s-a realizat schimbul, verifică nivelul uleiului cu joja de ulei curățată în prealabil. Este necesar ca nivelul uleiului să fie între Min și Max pe jojă.

Informații despre uleiul de motor cu autodoc24.ro

Informații despre filtrul de ulei cu promotor.ro


Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 14 Septembrie 2021 - 04 : 09

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.