Auto 29 Iulie 2021 16:14 de Alexandra Chivu

Posesorii de autoturisme sunt obligați să plătească anumite taxe și impozite, pentru a circula în legalitate pe drumurile din România. Nerespectarea obligațiilor financiare atrage după sine amenzi și penalități.

Înainte de toate, proprietarul unei mașini trebuie să achite taxa de înmatriculare. Aceasta se plătește înaintea punerii în circulație pe drumurile publice a autovehiculului achiziționat, în cazul în care acesta este nou. În cazul cumpărării unui autovehicul second-hand din alte țări, proprietarul are termen de 90 de zile din momentul introducerii în țară pentru a-l înregistra. Totodată, pentru a putea ieși în trafic, până la eliberarea numerelor de înmatriculare definitive, este obligatorie eliberarea autorizației de circulație provizorie. Astfel, timp de maximum 90 de zile, proprietarul va putea circula cu numere rosii.

Pe lângă taxele care trebuie achitate la cumpărarea și înmatricularea unui vehicul, sunt și câteva obligații financiare de care proprietarii mașinilor trebuie să țină cont anual.

Rovinieta

Rovinieta este una dintre taxele de drum pe care trebuie să o achiți pentru a utiliza rețeaua națională de drumuri. Dacă nu părăsești localitatea, poți circula și fără rovinietă, între indicatoarele de intrare/ ieșire în/ din aceasta.

Atât pentru utilizatorii români, cât și pentru utilizatorii străini, tariful de utilizare se poate achita pentru perioade de valabilitate de 1 zi, 7 zile, 30 zile, 90 zile și 12 luni de la data declarată.

Fapta de a circula fără a deține rovinieta valabilă constituie contravenție și se sancționează cu amendă.

Excepție de la plata rovinietei fac mașinile care sunt înmatriculate temporar (au numere roșii) care pot circula fără a achita taxa de drum până la data emiterii de către Direcția de Înmatriculări a numerelor definitive.

Asigurarea de Răspundere Civilă Auto

Asigurarea de Răspundere Civilă Auto (RCA) este obligatorie pentru a circula pe șoselele din România. Nerespectarea acestei obligații constituie contravenție. Aceasta se constată de personalul Poliției și se sancționează cu amendă de la 1.000 de lei la 2.000 de lei, reținerea certificatului de înmatriculare și a plăcuțelor de înmatriculare/înregistrare, până la prezentarea documentului privind încheierea asigurării.

Citeste si:
DOCUMENT. Guvernul a publicat măsurile fiscale. Cum vor fi taxate...
DOCUMENT. Guvernul a publicat...

Asigurarea RCA acordă despăgubiri pentru avariile produse celorlalți participanți la trafic. Pentru despăgubirea avariilor produse propriului vehicul, este necesară încheierea unei polițe facultative Casco.

Asigurarea RCA este obligatorie și pentru mașinile care nu sunt funcționale ori care nu circulă. Curtea de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE) a decis că poliţa de asigurare de Răspundere Civilă Auto este obligatorie atât timp cât maşina nu a fost radiată din circulaţie, chiar dacă autoturismul este nefuncţional.

Impozitul auto

Potrivit legii, fiecare persoană care deține un mijloc de transport înmatriculat sau înregistrat în România trebuie să plătească un impozit pentru acesta.

În România, calculul impozitului auto se stabilește în funcție de capacitatea cilindrică a motorului autovehiculului, exprimată în centimetri cubi. Impozitul auto poate fi achitat în două tranșe egale, anuale, care trebuie plătite până la data de 31 martie, respectiv 30 septembrie din anul în curs. Persoanele care aleg să achite integral impozitul până la 31 martie beneficiază de o bonificație de 10% din partea statului.

Citeste si:
Larisă Udilă a dat cărțile pe față. Cât au plătit ea și Nicole...
Larisă Udilă a dat cărțile pe...

În cazul întârzierii plății, vor fi aplicate dobânzi și penalități. Astfel, începând cu prima zi după termenul-limită se va aplica o dobândă de 0,02% pentru fiecare zi de întârziere și începând cu prima zi după termenul-limită se va aplica o penalitate de 0,01% pentru fiecare zi de întârziere.

Așadar, nu uita ca, după achiziționarea unui autoturism, să respecți obligațiile financiare impuse de stat, pentru a circula în legalitate și pentru a evita penalitățile și amenzile.


Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 29 Iulie 2021 - 04 : 07

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.