Auto 6 Ianuarie 2021 16:14

Chiar dacă ai la activ mulți kilometri și ai străbătut lumea în lung și în lat, nu este cu nimic greșit să îți reamintim că cel mai important lucru atunci când te afli la volan este să fii atent la drum. Nici la telefon, nici la pata de cafea de pe cămașă, ci la drum! Șoferii neglijenți sunt responsabili pentru majoritatea accidentelor din trafic, așadar trebuie mereu să rămâi concentrat și prudent.

Potrivit unor sondaje, oamenii admit că petrec peste 10 minute pe zi uitându-se pe telefon în timp ce conduc, iar acest lucru crește enorm riscul de a provoca un accident și scade șansa de a evita unul. În materialul de mai jos găsești câteva sfaturi pentru un condus mai prudent.

1. Ia-ți angajamentul de a conduce fără a te uita la telefon

Peste 90% dintre șoferi afirmă că telefonul este sursa cea mai mare de distragere a atenției în timpul condusului. Fiind un nou început de an, ia-ți un angajament față de tine și nu mai folosi deloc telefonul în timp ce conduci. Majoritatea mașinilor, fie că vorbim de Mazda, Land Rover, Duster și alte mărci, au posibilitatea de a te conecta prin bluetooth la mașină, iar dacă nu o au, oricând poți comanda un car kit. Chiar dacă se spune că nici vorbitul la telefon nu este recomandat, alege această variantă pentru un drum mai sigur. În plus, sunt multe țări în care folosirea telefonului în timp ce vă aflați la volan a fost interzis, iar o astfel de rezoluție vă va salva de câteva amenzi.

2. Setează ruta înainte de a pleca

Dacă trebuie să ajungi într-un loc care nu îți este foarte cunoscut și ai nevoie de indicații privind ruta pe care trebuie să o urmezi, setează traseul înainte de a pleca. De asemenea, pe lângă stabilirea direcțiilor de mers, acordă-ți câteva minute pentru a studia drumul. Căutarea indicațiilor privind traficul și ruta în timpul șofatului este la fel de periculoasă ca trimiterea de mesaje sau realizarea de video live. Dacă chiar trebuie să faci anumite ajustări, sfatul nostru este să te oprești preț de câteva minute pe partea dreaptă a carosabilului fără a încurca traficul.

3. Creează un ritual

Stabilește un ritual, atât pentru tine, cât și pentru ceilalți pasageri, și, imediat ce ați intrat în mașină, verificați ca fiecare să aibă centurile puse, controlează ca oglinzile să fie în pozițiile optime pentru tine, alege muzica de drum și, desigur, dacă îți este necesar, harta.

Citeste si:
Cum organizezi o nuntă la conac: 5 sfaturi utile
Cum organizezi o nuntă la...

4. Ai grijă la animalele de companie

Peste 15% dintre șoferii chestionați au precizat că se joacă cu animalele de companie în timp ce conduc. Astfel, cea mai bună variantă este ca de fiecare dată când acestea ajung în mașina ta să fie protejate în cutiile lor speciale sau în hamuri.

5. Încheie rutina de dimineață înainte de a pleca de acasă

Peste 20% dintre șoferi recunosc că apelează la timpul petrecut în mașină pentru a-și termina machiajul sau coafura. Alții afirmă că își beau cafeaua pe drum sau mănâncă în timp ce conduc. Toate aceste acțiuni te distrag de la trafic și, chiar dacă ți se pare că e vorba doar de o fracțiune de secundă, poți fi autorul unui accident.

6. Curăță interiorul mașinii frecvent

Ai grijă ca în mașina ta să nu fie dezordine pentru că lucrurile care se mișcă pe scaun, cad de pe banchetă și scot zgomote neașteptate îți pot distrage atenția. Nu lăsați niciodată sticle pentru că există riscul ca acestea să se rostogolească sub pedala de frână și nu veți putea opri atunci când este necesar.

Citeste si:
Despărțirea de Babs l-a făcut pe Dorian Popa să urce drogat la...
Despărțirea de Babs l-a făcut...

7. Păstrează distanța regulamentară

Chiar dacă ai cele mai bune frâne din lume, nu te apropia foarte mult de mașina din fața ta. Este esențial să păstrezi distanța regulamentară.

8. Odihnește-te

Privarea de somn are efecte devastatoare asupra atenției în timpul șofatului. Așadar, dacă ai un drum lung de făcut, fă tot posibilul să te odihnești suficient cu o noapte înainte, iar dacă simți că ți se închid ochii pe parcursul drumului, nu te gândi de două ori și oprește într-o parcare pentru a dormi câteva ore.

Totodată, îți recomandăm ca cel puțin o dată pe an să mergi la un control oftalmologic tocmai pentru a afla dacă vederea ta a rămas intactă sau ai nevoie de ochelari.


Despre autor:


Ultima actualizare: 6 Ianuarie 2021 - 04 : 01

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.