Iarna dă multe bătăi de cap șoferilor. Dintre toate etapele, sezonul rece poate ridica cele mai multe probleme. Condusul pe zăpadă solicită destul de mult atât autoturismul, cât și abilitățile șoferilor. Însă, cu prudență, răbdare și respectând câteva indicații, pot fi evitate multe situații neplăcute. Iată câteva idei pe care merită să le ai în minte atunci când pornești iarna la drum:

Paza bună trece primejdia rea

Se știe că, în condiţii de iarnă, riscul de producere a accidentelor este mai mare. De regulă, vorbim de tamponări ușoare și accidente fără victime, deoarece vitezele de deplasare sunt mici. De aceea, conform zicalei, paza bună trece primejdia rea, la fel și o asigurare CASCO este de ajutor în tot timpul anului, dar mai ales iarna. Avantajul este că poți descoperi online asigurare casco pret. Există agenții prin care poți obține online oferte comparative pentru asigurări, fără să fie nevoie să te deplasezi la sediul societății.

Nu uita de anvelopele de iarnă

Legislația în vigoare nu stabilește o dată calendaristică de la care șoferii ar trebui să treacă la anvelopele de iarnă. Însă, Codul Rutier specifică prin OG 5/2011 faptul că este interzisă circulaţia autovehiculelor pe drumurile publice acoperite cu zăpadă, gheaţă sau polei fără ca acestea să fie dotate cu cauciucuri de iarnă. Anvelopele pentru sezonul rece te pot scăpa de amenzi, dar și de alte probleme în trafic, pentru că sunt mult mai aderente. În plus, aceasta este una dintre condițiile polițelor CASCO. În condiții de iarnă, în cazul unui accident, asiguratorul CASCO poate refuza plata integrală sau parțială a daunei atunci când conducătorul auto nu are anvelope de iarnă pe mașină.

Fii pregatit pentru orice situație

De asemenea, atunci când pleci la drum, este bine să fii pregătit pentru orice situație. Acest lucru presupune să ai în portbagajul mașinii un echipament care te-ar putea scoate din impas. Vestă reflectorizantă, lopată sau un echipament de deszăpezire, un recipient cu combustibil extra, toate acestea pot fi de folos, mai ales atunci când pleci la drum lung.

Respectă distanța de siguranță

Printre principalelele cauze ale accidentelor produse iarna se numără neadaptarea vitezei la condițiile de trafic și nerespectarea distanței de siguranță. Distanțele de frânare sunt mai mari iarna, motiv pentru care este indicat să menții o distanță potrivită față de mașina din față. De asemenea, distanța de frânare poate fi îmbunătățită și prin tipul anvelopelor. În condiții de temperaturi mai mici de 7°C, anvelopele de iarnă asigură o aderență mai bună și o distanță de frânare mai scurtă decât cea a unei anvelope de vară, indiferent de tipul de teren.

Citeste si:
Zeci de mii de polițe RCA expiră în câteva zile. Ce trebuie să facă...
Zeci de mii de polițe RCA...

Efectuează verificările recomandate

Anotimpul rece este unul pretențios pentru mașini. De aceea, este recomandat să iei câteva măsuri pentru a te asigura că totul este în regulă. Verifică nivelul de încărcare a bateriei, mai ales dacă mașina nu este folosită pe o perioadă mai mare de timp. Înainte de a porni la drum, verifică dacă sistemele de încălzire, sistemele de iluminare, ștergătoarele și frânele funcționează corect.

Alături de aceste sfaturi, condusul în siguranță pe timp de iarnă necesită atenție sporită și o întreținere bună a autovehiculului.


Despre autor:


Ultima actualizare: 14 Decembrie 2020 - 03 : 12

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.