Așa cum ai grijă de ea, și ea va avea grijă de tine. Este una dintre cele mai vechi vorbe care explică relația complicată dintre un șofer și mașina acestuia. Achiziția unui automobil poate fi un efort financiar foarte mare, care implică deseori un credit sau golirea contului de economii al unei familii. În același timp, utilitatea unei mașini personale se face mereu simțită, motiv pentru care o astfel de investiție poate fi rentabilă doar în anumite condiții. Ca șofer, ești responsabil de întreținerea mașinii, astfel încât aceasta să nu devină o povară prea mare. Acesta este și motivul pentru care trebuie să te asiguri că unele greșeli sunt evitate cu orice cost.

Nu îi schimbi piesele la timp

Întreținerea mașinii începe în primul rând cu asigurarea că toate piesele funcționează perfect. Pentru asta, este necesar să îi faci verificările constant, iar în clipa în care sesizezi că ceva este în neregulă, cumpără-i piese de schimb de calitate și du-o imediat în service. Riscul cel mai mare în cazul în care alegi să amâni acest lucru de pe o lună pe alta este să te trezești că o reparație ignorată, care ar fi fost minoră, ajunge să producă și mai multe pagube, mult mai costisitoare. Ține cont de faptul că o mașină își pierde cel puțin 10% din valoare imediat cum ai cumpărat-o, așa că nu este cazul să accelerezi acest proces dacă vei dori pe viitor să o vinzi pentru alta mai nouă și să recuperezi ceva din cheltuiala inițială.

O lași perioade lungi de timp în parcare

În contextul în care lucrezi de acasă și nu mai ai nevoie de mașină pentru drumuri zilnice până la birou și înapoi, este de înțeles de ce mașina ar putea rămâne mai mult pe loc decât să mergi cu ea. Chiar și în aceste condiții, una dintre marile greșeli pe care le poți face este să uiți de ea în parcare peste iarnă și să îți mai aduci aminte abia la primăvară că în fața blocului ai un automobil care te așteaptă. Cel mai simplu lucru pe care poți să îl faci, mai ales atunci când se lasă frigul, este să cobori la fiecare două zile și să pornești pentru 15 sau 30 de minute mașina în parcare. În acest timp poți să iei o perie și să o cureți de zăpadă sau murdărie. De asemenea, nu ar strica dacă ai duce-o mai des la spălătorie.

Ignori câteva reguli simple în trafic

Nu vorbim aici despre reguli de circulație, ci despre unele simple care te vor ajuta să îți protejezi mașina pe termen lung. În primul rând, evită să ții piciorul puternic apăsat pe frână în clipa în care prinzi câteva gropi în asfalt, deoarece suspensiile și articulațiile mașinii vor fi supuse unei presiuni foarte mari și se vor uza rapid. O altă greșeală este să traversezi pantele lungi cu mașina scoasă din viteză, controlând viteza doar cu pedala de frână. Obișnuiește-te să te împrietenești cât mai mult posibil cu frâna de motor, pentru că te va ajuta să protejezi componente importante, precum discurile de frână, dar și rulmenții și butucii roților.

Pornești aerul condiționat când turezi foarte mult mașina

În clipa în care aerul condiționat al mașinii este activat, acest lucru face ca AC-ul să fie cuplat la motor. Odată ce mașina este foarte turată, șocul preluat devine foarte mare, iar cu timpul compresorul va putea avea de suferit. Nu este nimic complicat aici, ci e nevoie de puțină atenție, ca în clipa în care vrei aer condiționat în mașină să nu forțezi foarte mult motorul.

Citeste si:
Magistrala Berceni-Pipera câștigă încă o stație. Imagini din interior
Magistrala Berceni-Pipera...

Nu respecți indicațiile producătorului auto

Fiecare producător auto poate garanta că mașina va funcționa în anumiți parametri pentru o perioadă de timp doar dacă sunt respectate anumite condiții. De aceea, este extrem de important să folosești de fiecare dată combustibil de calitate, recomandat de producător, regulă care trebuie aplicată și atunci când schimbi uleiul.


Despre autor:


Ultima actualizare: 14 Octombrie 2020 - 11 : 10

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.