Este ceea ce se si doreste, ca XV-le frunzei de stejar sa incheie in frunte Cupa Europeana a Natiunilor… N-ar fi o noutate si mai putin o surpriza, de vreme ce rugbystii tarii noastre au fost castigatorii primei editii a competitiei, in 2000, performanta repetata in anii 2002 si 2005/2006.

La editia inaugurala, rivalii principali ai “stejarilor” nostri au fost cei ai Spaniei si Georgiei, clasati pe podium in aceasta ordine. In editia urmatoare, un esec cu totul neasteptat, chiar la Bucuresti, in meciul cu Georgia (20-31) ne-a adus pe locul secund in clasament, dupa invingatorii nostri. Dar, in 2002, Romania a revenit in fruntea competitiei, rivalitatea cu Georgia transandu-se pozitiv chiar la Tibilissi (31-23 pentru noi). Apoi, in prim plan, in anul 2003 a aparut - uriasa surpriza! - XV-le Portugaliei. Intr-o buna masura si din vina jucatorilor nostri; acestia au abordat mult prea lejer meciul direct cu lusitanii, care a avut loc la Lisabona. Un 16-15 (nefiresc) pentru gazde, care nu reusisera pana atunci nici macar sa viseze la un rezultat egal. Dimpotriva, portughezii cedasera in confruntarile cu sportivii romani, la scoruri astronomice. Intre acestea, 46-6 in 1967, la Lisabona, 92-0 in 1996, 33-3 in 2000, ambele disputate la Bucuresti si din nou un scor-fluviu in Capitala lusitana, 47-0, in 2001. Portugalia va accede iarasi pe primul loc si la editia din 2004, mai mult prin jocul rezultatelor si mai ales a esecului jucatorilor romani in deplasare cu Rusia (24-33). Nu mai starui asupra “conditiilor speciale” pe care federatia rusa s-a straduit sa le asigure reprezentativei noastre... In 2005/2006, insa, XV-le tricolor isi va etala adevarata sa valoare, castigand CEN pentru a treia oara si realizand totodata cel mai convingator esaveraj 389-95.

Vreau sa cred ca si la actuala editie, nationala Romaniei va fi... vioara intaia. Are deja la activ o victorie destul de concludenta, 23-8, in disputa cu Portugalia, la scurt timp dupa confruntarea anterioara din Cupa Mondiala din Franta, cand raportul de forte a fost mult mai echilibrat, victorie romaneasca dar numai cu 14-10. Vreau, de asemenea, sa cred ca atmosfera care s-a creat in prezent in lot - absolut in sprijinul unor noi reusite - precum si eforturile federatiei de a stimula cat mai consistent jucatorii, cu mult peste ceea ce se realiza in anii precedenti, vor fi argumente in sprijinul unor succese in lant. Dupa victoria asupra portughezilor le asteptam pe cele din aceasta luna; esec insa, sambata,
7-20, cu Georgia, meci programat la Tbilisi. Ai nostri au mai inregistrat victorii acasa la georgieni, de data aceasta insa, “stejarii” au avut o zi prea putin fasta, cu jucatori din campionat, majoritar tineri, care vor face - sper - in viitor cauza comuna cu rugbystii stranieri consacrati de acum in arena internationala. In lot sunt 31 de jucatori. Conducerea tehnica a federatiei isi pune mari nadejdi in jucatorii tineri - intre ei, Florin Vlaicu, fundasul echipei Steaua si Catalin Fercu, fosta aripa a echipei din Arad. Nici unul, nici celalalt n-au implinit inca 22 de ani. Dar se asteapta multe si de la alti rugbysti din tanara generatie, precum Csaba Gal, Dan Vlad, Valentin Ursache, Valentin Calafeteanu, Ionut Dimofte, Catalin Nicolae, Danut Dumbrava si Iulian Dumitras. Ultimul, fiul fostului international Haralambie Dumitras, unul dintre rugbystii de marca ai nationalei in perioada 1985-1993. Sunt jucatori care vor ajunge la o maturitate deplina la urmatoarea editie a Cupei Mondiale 2011. Este si convingerea noului director tehnic al federatiei, neozeelandezul Ellis Meachen...

Dupa meciul cu Georgia, tot in luna februarie, tricolorii se vor confrunta - in continuare - cu echipa Spaniei. Cel putin aparent un meci fara istoric si fara emotii, de vreme ce rugbystii iberici au fost... clientii sportivilor nostri neintrerupt, din 1958, de la prima intalnire (14-12 la Liege). Cele mai aspre infrangeri administrate jucatorilor spanioli au avut loc in 1981, la Madrid (56-6) si Iasi in 2002, cand ai nostri i-au surclasat cu 67-6. Succes scontat si de data aceasta, chiar daca rugbyul spaniol marcheaza in ultimii ani un oarecare progres.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.