Lupta de strada de la un meci de fotbal din Serie A, Catania - Palermo, a lasat in urma un politist decedat si 71 de raniti. La nici 24 de ore, in Sala Floreasca din Capitala, la un meci de handbal, suporterii s-au bombardat cu petarde

Italia si intreaga Europa s-au cutremurat, vineri noapte, cand derby-ul sicilian dintre Catania si Palermo a degenerat intr-o confruntare sangeroasa, cu lupte de strada care au durat toata noaptea si care au lasat in urma un politist ucis si 71 de persoane ranite. Imaginile terifiante cu mii de oameni alergand haotic pe strazi, cu "ultrasi" cu fulare pe fata incediind autoturisme si distrugand totul in jur, luptandu-se cu fortele de ordine care au impanzit orasul Catania sau cu cetateni nevinovati alergand pentru a scapa din nebunie au facut rapid inconjurul lumii, readucand in atentie huliganismul.

Cum la nici 24 de ore suporterii echipelor Dinamo si Steaua s-au infruntat, e adevarat, mult mai pasnic decat italienii, in Sala Floreasca din Capitala, la meciul de handbal masculin dintre cele doua echipe, ingrijorarea s-a dublat in Romania. Oameni politici, sefi ai sportului si ai cluburilor si obisnuitii la declaratii pe orice tema s-au grabit sa iasa si sa-i condamne pe vandalii din ambele "teatre de lupta", de care insa isi aduc aminte doar atunci cand se petrec astfel de regretabile incidente. Scandalul este mare doar pana se sting ecourile, iar apoi huliganii isi pot vedea mai departe de treaba, atat in Italia, cat si in Romania. Spre exemplu, seful galeriei lui AS Roma, un oarecare Fabrizio, se bucura de un regim special la clubul pe care il sustine, avand acces in sediul gruparii romane la orice ora din zi si din noapte, iar un excelent documentar BBC il arata instigand la violenta impotriva galeriilor rivale fara nici o jena, lasand la o parte faptul ca nu isi ascunde absolut deloc simpatiile naziste.

Nici un politist nu l-a intrebat vreodata de sanatate, iar astfel de exemple sunt si la noi cu duiumul. Suporterii echipelor bucurestene se bat in tribune, rup garduri, se incaiera cu fortele de ordine de cate ori au prilejul, iar Jandarmeria se multumeste sa-i "rupa" cu bataia la gramada, pe loc, iar apoi sa le aplice niscaiva amenzi, de ordinul catorva milioane de lei vechi. Iar huliganii nostri sunt, in mare masura, liceeni si studenti, unii cu educatie si cu situatie, dar care sunt luati de valul teribilismului specific varstei si pe care parintii si sistemul de invatamant nu incearca in nici un fel sa-i impiedice sa devina victime sau calai in astfel de confruntari care se pot incheia tragic. Ciudat este ca, de obicei, aceste incidente sunt filmate atat de catre Politie, cat si de posturile de televiziune care sunt prezente la evenimentul sportiv, dar nimeni nu a auzit vreodata ca X suporteri au fost identificati, deferiti justitiei si condamnati pentru ultraj, distrugere de bunuri si alte acte de acest gen.

Un act normativ relativ recent ii obliga pe organizatorii de competitii din Romania sa detina fotografii cu turbulentii si sa le opreasca accesul in incinta spatiilor care gazduiesc competitia, dar atat. In Anglia, acesti huligani zac in puscarie cu anii si apoi sunt interzisi la meciuri, fiind obligati sa se prezinte la sectia de politie pe durata desfasurarii acestora. Mai mult, Scotland Yard are o divizie speciala care se ocupa de vandali, in special prin preventie, introducand oameni sub acoperire in galerii si facand campanii de civilizare a acestora pe toate caile. In Romania si in Italia, suporterii au tratament special, sunt aparati de cluburi, intra gratis la meciuri, in timp ce un cetatean obisnuit, daca sparge geamul unui magazin si ii da vreo doi pumni politistului care vine sa il potoleasca se pricopseste rapid cu cativa ani de inchisoare.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.