Lumea balonului oval de la noi se afla in fierbere, in sensul bun al termenului, acum dupa ultimele succese ale XV-ului Romaniei in Cupa Europeana a Natiunilor, la Georgia si mai recent la Portugalia (27-3), principalele rivale la primul loc in competitie.

Este evident ca s-au facut progrese vizibile nu numai in procesul de pregatire, odata cu prezenta in staff-ul tehnic al federatiei si al echipei a unor tehnicieni de statura lui Robert Antonin (care conduce si Academia Nationala de Rugby), Daniel Santamans si a fostului international Phillipe Berot, alaturi de George Sava, apreciat antrenor al "noului val", ci si in mentalitatea sportivilor.

Spre deosebire de alti tehnicieni, ce-i drept bine cotati, din Hexagon, Bernard Chareyre si Phillipe Sauton, care au structurat nationala predilect pe sportivi stranieri, actualul staff tehnic a dovedit o cu totul alta optica, promovand in lot si rugbysti din campionatul autohton. Sigur, cu riscurile de rigoare. Ei au inteles insa ca fara o experienta si in plan international, nici un jucator din tara nu poate progresa.

Cum s-a dovedit riscul a fost minor, de vreme ce jucatori ca Fercu, Gal, Teodorescu, Dumbrava, Calafeteanu, Ion Paulica au reusit sa treaca cu mult aplomb peste emotiile unor confruntari cu echipe de peste hotare. Fercu chiar si cu XV-le Canadei, pe care pana anul trecut nu reusisem sa-l depasim niciodata, fiind un fel de... nas al rugbystilor nostri la cea mai importanta competitie rugbystica - am numit Cupa Mondiala.

Ultimele doua victorii, la Georgia si Portugalia, au adus nationala Romaniei pe locul I in Cupa Europeana a Natiunilor, pozitie pe care in mod practic stejarii nu o mai pot parasi, chiar daca mai au de sustinut doua meciuri, ambele in deplasare, cu Ucraina si Rusia. Adica invinsele din tur ale tricolorilor romani. Cu alte cuvinte reprezentativa Romaniei si-a asigurat un culoar extrem de favorabil pentru accederea in turneul final al Cupei Mondiale - 2007 din Franta, pana atunci nemaiavand de sustinut decat meciuri cu echipe aflate cu mult sub valoarea celor din Cupa Europeana a Natiunilor.

Important este acum ca stejarii nostri sa valorifice la maximum acest moment fast pentru ei si sa-si continue pregatirea in asa fel incat sa poata face fata unui examen mult mai aspru, chiar daca nu are caracter oficial, cel cu Franta de la mijlocul lunii iunie, de la Bucuresti. De buna seama ca nu va fi o misiune usoara, cata vreme "cocosii" se afla pe locul III in ierahria mondiala, dupa Noua Zeelanda si Africa de Sud. Nu pot fi emise pretentii sa "ciufulesti" cocosii (desi ai nostri au mai facut-o de mai multe ori, odata, in 1990, chiar la ei acasa, la Auch, cu 1206), dar un rezultat cat mai strans trebuie avut in vedere. Fiindca o prestatie atat de convingatoare in fata Frantei ar putea repune pe tapet promovarea Romaniei in Turuneul celor 6 natiuni, prin retrogradarea echipei aflata pe ultimul loc in aceasta prestigioasa competitie europeana.

Cunoscand valoarea reala a lotului romanesc se poate anticipa o cu totul alta evolutie a rugbystilor nostri tricolori in confruntarea cu cei francezi, argument pentru unii dintre pragmaticii ovalului de peste Canalul Maneceii, de a repune in discutie participarea primei clasate in Cupa Europeana a Natiunilor in "T 6". Ar spori astfel si interesul echipelor din CEN si n-ar mai fi o competitie "inchisa" ca in prezent.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.