Lance Armstrong nu a stat mult pe ganduri pentru "a ucide" un nou Tur al Frantei. Mai tot timpul afisand o falsa modestie destinata inducerii in eroare a principalilor contracandidati, texanul a tras tare inca de la inceput, construind un avans linistitor pentru adjudecarea ultimului sau Tur al Frantei.

Totul a inceput in nota cu care ne obisnuise deja. Lance face afirmatii de complezenta pe la toate televiziunile, vorbind despre concurenta extraordinara careia va trebui sa-i faca fata, incepand cu eternul "challenger", germanul Jan Ulrich, a carui forma texanul o ridica in slavi. In prologul "Marii Bucle" texanul a mers bine, punand mai mult de un minut intre el si principalii contracandidati. Jan Ulrich a fost implicat intr-un ciudat accident, acrosandu-se de masina tehnica a echipei sale si pierzand timp important. Au urmat doua etape de plat in pluton, cu finaluri disputate intre sprinteri. Etapa a patra a fost una speciala, dedicata contratimpului pe echipe, sansa pentru Armstrong de a-si cravasa coechipierii si de a mai adauga ceva timp ecartului existent intre el si Jan Ulrich.

Echipa Discovery Channel Pro Cycling si-a adjudecat etapa, la doua secunde de echipa CSC care-i are in componenta pe Jens Voight, Bobby Julich si Ivan Basso, si la peste 30 de secunde de echipa T-Mobile, pentru care evolueaza favoritii Jan Ulrich si Alexander Vinokourov. In etapa de contratimp pe echipe, Lance Armstrong a intrat in posesia tricoului galben al liderului, profitand de cazatura liderului de pana atunci, David Zabriskie.

Un ghinion proverbial l-a inconjurat in cea de-a patra etapa pe Zabriskie, acestuia cedandu-i lantul in ultimii 2 kilometri. Regulamentul prevede ca rutierului care cade in ultimul km i se atribuie timpul echipei. Ca o ironie a sortii, echipa lui Zabriskie, CSC, a terminat la o secunda si 98 de sutimi in spatele team-ului lui Armstrong, deci Zabriskie si-ar fi pastrat la 2 sutimi diferenta tricoul galben daca ar fi picat in ultimul km.

In urma acestui incident, Lance Armstrong a dat dovada de fair-play refuzand sa poarte tricoul galben. Exista astfel de precedente in Turul Frantei, unul dintre ele avand loc in 1971 cand legendarul Eddy Merckx a refuzat sa poarte tricoul galben dupa ce liderul cursei a abandonat. In acea perioada situatia se rezolva cu o amenda, insa mai nou, Uniunea Internationala a Ciclistior (UCI) a lasat mana libera organizatorilor sa ia ce masura considera, sanctiunea ajungand pana la eliminarea din competitie. Jean Marie Leblanc, directorul Turului Frantei, l-a obligat pe texan sa poarte tricoul liderului, amenintandu-l cu excluderea din pluton.

A fost, poate, singurul moment in care contracandidatii americanului au intrevazut posibilitatea victoriei. Insa Lance s-a conformat, ramanand gestul frumos.

Astazi, turul intra in Germania, finalul rundei a saptea consemnandu-se la Karlsruhe. Abia de maine incep sa se vada si muntii. Pana atunci, turul ramane apanajul sprinterilor in frunte cu belgianul Tom Boonen, norvegianul Thor Hushovd si australianul Robbie McEwen


Despre autor:

Sursa: Click.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.