Pentru a se putea inscrie in Divizia A, de anul viitor cluburile vor trebui sa prezinte, pe linga acte care sa dovedeasca lipsa datoriilor, si sursele de finantare pe viitoarele 18 luni. Bonitatea financiara va fi verificata o data la sase luni.

Federatia Romana de Fotbal a acordat nota de trecere tuturor cluburilor din Divizia A, chiar daca datele Ministerului de Finante arata ca doar citeva se pot lauda cu lipsa datoriilor la bugetul de stat, conditie obligatorie pentru inscrierea in noua editie de campionat. Probleme majore ar fi si la infrastructura unor stadioane, sectorul de juniori si personal, dar nu suficiente pentru a impune masuri radicale. De anul viitor insa, FRF va trebuie sa intoarca foaia la presiunea forului european, care impune un regulament mult mai strict dupa falimentul fostei echipe a lui Viorel Moldovan, Servette Geneva.

Banii sponsorilor, verificati de FRF

Astfel, pe linga bilantul contabil pe anul anterior, cluburile vor trebui sa prezinte un buget de venituri bazat pe contracte economice ferme si surse financiare sigure valabile pe urmatoarele 18 luni, incepind cu data de 1 ianuarie a anului in care se obtine licenta. Din sase in sase luni, un specialist angajat de FRF va verifica autenticitatea datelor prezentate. Daca abaterile nu sint majore, evaluatorul FRF si administratorul clubului respectiv vor intocmi impreuna un plan de reabilitare. Se poate merge pina la blocarea transferului de jucatori si cedarea fotbalistilor pentru echilibrarea fluxului financiar.

"Spre exemplu, daca un club clasat in sezonul precedent pe locul 10 isi propune cistigarea campionatului si participarea in Liga Campionilor pina in fazele finale si construieste un buget care se bazeaza pe aceste premise favorabile, licentiatorul national trebuie sa fie critic in evaluarea acestui buget. Este putin probabil ca o echipa de pluton sa devina, peste noapte, competitiva chiar daca achizitioneaza masiv de pe piata transferurilor de jucatori", spune Viorel Duru, director de licentiere, desi cazul Politehnica Timisoara ii contrazice teoria.

Dintr-un club aflat la retrogradare, prin infuzia financiara a concernului Balkan Petroleum, Politehnica a fost la un pas de a obtine calificarea in cupele europene, iar obiectivul pentru sezonul viitor este cistigarea campionatului si calificarea automata in Liga Campionilor.

"Licenta e netransferabila"

Oficialul FRF mai sustine ca nu este normal sa se mearga pe acoperirea deficitului, aceasta trebuind sa fie o exceptie si nu o regula: "Finantatorii cluburilor din Romania sint, in mare parte, persoane fizice care imprumuta sume de bani cluburilor pentru acoperirea cheltuielilor nebugetate. Aceasta situatie trebuie sa inceteze".

Duru a mai avertizat si in legatura cu tranzactionarea locurilor in Divizia A, precizind ca nu se poate face comert cu licente. "Daca un club renunta la dreptul sportiv de a participa la competitie, aceasta situatie se regleaza pe baza clasamentului final al Diviziei A, licenta nefiind transferabila", ne-a declarat directorul de licentiere din cadrul FRF.

Exemplele Chelsea si Servette

Semifinalista din acest an a Ligii Campionilor, Chelsea Londra, a cheltuit peste 800 de milioane de euro in ultimele doua sezoane si are un deficit de circa 300 de milioane de euro. Diferenta va fi acoperita de Roman Abramovici, insa se pune problema ce se va intimpla in cazul in care acesta refuza sa mai investeasca propria avere in clubul londonez.

In tara cu cele mai multe banci, clubul Servette Geneva a ajuns la faliment dupa ce, cu doar doi ani in urma, isi inaugurase o arena ultramoderna, care a costat 120 de milioane de euro si participa in competitiile europene intercluburi.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.