Sport 5 Mai 2009 16:03
Observatorul FRF Marcel Lica si arbitrul Aurelian Bogaciu vor ramane in arest, au decis, luni, judecatorii Curtii de Apel Pitesti, transmite NewsIn.
Curtea de Apel Pitesti a respins, luni, recursul formulat de avocatul lui Aurelian Bogaciu impotriva masurii arestarii preventive pe o perioada de 29 de zile. Bogaciu a fost arestat preventiv in noaptea de miercuri spre joi, de Tribunalul Arges, pentru luare de mita in scandalul de coruptie din arbitraj, fiind acuzat ca a primit o suma de bani si ca a acceptat cazarea gratuita la hotel in schimbul unui ajutor pe care urma sa-l dea echipei de fotbal FC Arges.

In acelasi dosar au fost arestati finantatorul echipei FC Arges, Cornel Penescu, fostul sef al CCA, Gheorghe Constantin, arbitrii Sorin Corpodean, Marcel Savaniu, observatorul Marcel Lica, directorul Hipermarketului PIC, Liviu Facaleata si fostul sef al OPC Arges, Cristian Libertatu.

In motivarea deciziei de arestare a lui Aurelian Bogaciu se precizeaza ca arbitrul a acceptat o oferta de la finantatorul FC Arges, Cornel Penescu, prin intermediul lui Liviu Facaleata, de a fi cazat la un hotel din Pitesti si de a beneficia si de alte servicii, cu titlu gratuit. "La data de 2 octombrie 2008, in calitate de arbitru de fotbal desemnat de FRF sa arbitreze ca arbitru principal meciul FC Arges - Universitatea Craiova (desfasurat in data de 3 octombrie in municipiul Pitesti), a primit, prin intermediul inculpatului Facaleata Liviu Ilie, de la incupaltul Penescu Gheorghe Cornel, suma de 5.000 de dolari, pentru a favoriza echipa gazda (...). La data de 19 noiembrie, i-a cerut inculpatului Facaleata sa-i rezerve o camera pentru o zi la un hotel din Pitesti si a acceptat oferta facuta, respectiv de a fi cazat si de a beneficia de celelalte servicii la hotel Yaki, cu titlu gratuit, in scopul favorizarii echipei FC Arges la meciurile urmatoare.(...). Din cuprinsul interceptarilor telefonice ce l-au avut ca subiect a rezultat ca acesta, in preajma disputarii meciului FC Arges Pitesti - Universitatea Craiova, a purtat o serie de convorbiri telefonice cu Facaleata, persoana din anturajul echipei FC Arges, si cu martorul Ianovschi Mihaita, cu care s-a intalnit ulterior... Bogaciu il asigura pe inculpatul Facaleata ca vine la meci «»cu sufletul deschis»", se arata in motivare.

Potrivit celor scrise in motivare, Aurelian Bogaciu l-a vizitat pe Mihaita Ianovschi acasa in seara zilei de 2 octombrie. “La aceeasi destinatie ajunge, dupa o jumatate de ora, si inculpatul Facaleata. Aici, dupa cum a rezultat din declaratia martorului Ianovschi, cei doi au purtat o discutie in cursul careia s-a facut referire la unii jucatori care au cartonase galbene si care trebuiau protejati, aceleasi nume de jucatori aparand si in convorbirea telefonica, respectiv Balasa, Tamas si Bazi. Acelasi martor a mai relatat, ca in noaptea de 2-3 octombrie, anterioara disputarii meciului, Facaleata l-a vizitat in camera hotelului Duet pe inculpatul Bogaciu, caruia i-a adus si o femeie. . . In cursul unei convorbiri telefonice, Facaleata ii relateaza inculpatului Penescu ca a stat pana la 3-4 noaptea, asigurandu-l totodata ca «a eliberat marfa», pe care inculpatul Bogaciu «a cantarit-o frumos», care a fost «pina la coada cinci»...Martorul Ianovschi arata ca, din discutia pe care a purtat-o cu inculaptul Facaleata, a rezultat ca acesta a rezolvat problema cu inculpatul Bogaciu, din care a inteles ca i s-ar fi dat acestuia din urma bani sau alte foloase...Aceste declaratii ale martorului Ianovschi dezvaluie si adevarata semnificatie a cuvintelor «marfa» si «paturica» intrebuintate de protagonisti in convorbirile telefonice ...se refera la primirea unor sume de bani si la satisfacerea unor placeri de natura sexuala prin apelarea la serviciile unei dame de companie" se mai arata in motivare.

In aceeasi motivare se arata ca Bogaciu "si-a incalcat atributiile de serviciu, in detrimentul unei importante mase de cetateni, contribuind la obtinerea unor rezultate intr-un joc sportiv ce se dovedeste a fi guvernat de cu totul alte criterii decat pregatirea si calitatea..." ."Martorul Ianovschi in declaratia sa, atunci cand a afirmat ca inculpatii Penescu si Facaleata, inca de la inceputul campionatului national de fotbal sezonul 2008-2009, s-au hotarat sa dea sume de bani arbitrilor care erau desemnati sa arbitreze echipa FC Arges, ca erau dispusi sa ofere sume de bani in cuantum de pana la «25.000 de trandafiri» ca arbitrii preferati de acestia erau Bogaciu Dumitru Aurelian si Martis Marius…Din probele administrate in cauza rezulta ca inculpatul Bogaciu Aurelian a savirsit faptele pentru care este cercetat penal, fiind vorba de o infractiune grava...inculpatul nu a recunsocut fapta comisa, iar declaratiile sale sunt intr-o contradictie flagranta cu probele administrate", sustin procurorii.

Referitor la pericolul pe care l-ar prezenta prin lasarea lui in libertate, "se constata ca, fata de imprejurarile in care acesta, avand in vedere functia detinuta, arbitru de fotbal categoria A, precum si autoritatea si influenta de care se bucura prin functia sus amintita, raportat la gravitatea infractiunilor de coruptie savarsite de catre ...creeaza in randul membrilor colectivitatii un sentiment de insecuritate sociala si indignarea publicului cu consecinta pierderii increderii in institutia FRF la care lucreaza, slabind autoritatea legii, pe de o parte, si a fermitatii aplicarii ei, pe de alta parte, in domeniul respectiv si in alte domenii adiacente (pariuri sportive etc)...Prin actele lui, inculpatul si-a incalcat atributiile de serviciu, in detrimentul unei importante mase de cetateni, contribuind la obtinerea unor rezultate intr-un joc sportiv ce se dovedeste a fi guvernat de cu totul alte criterii decat pregatirea si calitatea...Faptele au zdruncinat clar increderea publica intr-o activitate sportiva de interes national si international", se mai arata in incheierea de sedinta.

De asemenea, Curtea de Apel Pitesti a acceptat, tot luni, recursul procurorilor impotriva deciziei de eliberare sub control judiciar a observatorului FRF Marcel Lica, arestat in data de 23 aprilie sub acuzatia de luare de mita, s-a judecat, luni, la Curtea de Apel Pitesti.

Tribunalul Arges a decis, joi, 30 aprilie, eliberarea provizorie sub control judiciar a observatorului FRF Marcel Lica. Astfel, instanta a admis cererea lui Lica, pe care l-a obligat, in schimb, sa nu paraseasca municipiul Constanta, sa se prezinte la organul de urmarire penala si la instanta de judecata ori de cate ori este chemat, sa se prezinte la organul de politie din localitatea de domiciliu si sa nu isi schimbe locuinta fara incuviintarea instantei. De asemenea, Lica nu are voie sa ia legatura cu ceilalti inculpati. Procurorii au atacat decizia cu recurs.

In motivarea arestarii preventive pentru 29 de zile a observatorului Marcel Lica si a arbitrilor de fotbal Sorin Corpodean si Marcel Savaniu, procurorii DNA Pitesti sustin ca "lasarea in libertate a acestora prezinta un pericol concret pentru ordinea publica". "Inculpatii nu au recunoscut faptele savirsite. Faptele savirsite de catre inculpati sunt pedepsite cu pedeapsa inchisorii mai mari de patru ani si exista probe ca lasarea in libertate a acestora prezinta un pericol concret pentru ordinea publica", se arata in motivare.

In scandalul de coruptie in fotbal care a fost declansat la Pitesti au fost arestati arbitrii Marcel Savaniu, Sorin Corpodean, Aurelian Bogaciu, vicepresedintele autosuspendat al Comisiei Centrale a Arbitrilor (CCA) Marcel Lica, fostul presedintele al CCA Gheorghe Constantin, patronul FC Arges Cornel Penescu. De asemenea, sunt arestati preventiv, alaturi de Penescu, directorul hipermarketului pitestean PIC (apartinand fratilor Penescu, n.r.), Liviu Facaleata, si fostul director al OPC Arges Cristian Libertatu.

Arbitrul Sorin Corpodean este acuzat de procurorii DNA ca a primit 15.000 de dolari pentru a favoriza echipa FC Arges in meciul disputat acasa cu FC Vaslui, in timp ce observatorul Marcel Lica si arbitrul Marcel Savaniu ca au luat 5.000 de dolari pentru a aranja meciul dintre Arges si Otelul Galati, potrivit unui comunicat al DNA.

Cei doi arbitri si observatorul FRF ar fi primit banii prin intermediarul lui Cornel Penescu, administratorul PIC, Liviu Facaleata, potrivit NewsIn.

Astfel, pe 23 decembrie 2008, arbitrul Sorin Corpodean a acceptat oferta facuta de Liviu Facaleata de a primi bani si bunuri in schimbul favorizarii echipei FC. Arges in meciul disputat acasa cu FC Vaslui, pe 19 octombrie 2008. In acest sens, Corpodean a luat, pe 24 decembrie 2008, suma de 15.000 de dolari si alte bunuri de la Facaleata. Intelegerea dintre cei doi mai prevedea si ca arbitrul Corpodean sa avantajeze FC Arges si in alte meciuri din campionat, dar si pentru a acorda o "eventuala protectie acestei echipe in cazul in care va fi numit presedinte al Comisiei Centrale a Arbitrilor din cadrul Federatiei Romane de Fotbal", se arata in comunicatul DNA.

De asemenea, procurorii DNA arata ca la data de 22 noiembrie 2008, arbitrul asistent Marcel Savaniu, desemnat de Federatia Romana de Fotbal - Comisia Centrala a Arbitrilor sa arbitreze meciul FC Argest Pitesti - Otelul Galati, partida desfasurata in data de 23 noiembrie 2008, a acceptat oferta de a primi suma de 3.000 dolari pentru a favoriza la meciul respectiv echipa gazda. Oferta a fost formulata tot prin intermediul lui Liviu Facaleata, din dispozitia patronului lui FC Arges, Cornel Penescu.

In aceeasi zi, observatorul Marcel Lica, desemnat de Federatia Romana de Fotbal la meciul dintre FC Arges si Otelul Galati i-a pretins lui Liviu Facaleata suma de 3.000 de dolari pentru a intocmi un raport de observare favorabil echipei FC Arges Pitesti, din care a primit efectiv suma de 2.000 dolari.

In consecinta, cei doi arbitri si observatorul FRF si vicepresedinte al Comisiei Centrale a Arbitrilor au fost arestati pentru luare de mita. "Inculpatilor li s-au adus la cunostinta acuzatiile in conformitate cu prevederile art. 6 alin. 3 Cod de procedura penala, iar la data de 22 aprilie 2009, procurorii anticoruptie au dispus retinerea acestora pe o perioada de 24 de ore. La data de 23 aprilie 2009, Tribunalul Arges a dispus masura arestarii preventive pe o perioada de 29 de zile", se mai arata in comunicatul DNA.

Potrivit DNA, in aceeasi cauza se efectueaza investigatii penale pentru fapte de coruptie si fata de Cornel Penescu, Liviu Facaleata, Gheorghe Constantin si Cristian Libertatu aflati in arest preventiv pentru o perioada de 29 de zile, ca urmare a masurii dispuse de Tribunalul Arges la data de 14 aprilie 2009.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.