Prima femeie din fruntea sportului romanesc vrea mai multa educatie fizica in scoli. Monica Iacob-Ridzi are doar 32 de ani, dar se mandreste deja cu un mandat de europarlamentar. Acum a acceptat dificilul post de ministru al Tineretului si Sportului.

Adevarul: Sunteti prima femeie care a ajuns ministru al Sportului. Cum comentati acest aspect?

Monica Iacob-Ridzi: Sunt prima femeie din Romania care a ajuns ministru al Tineretului si Sportului, dar in statele membre ale Uniunii Europene sunt sase femei care ocupa acest portofoliu. In Franta, spre exemplu, dupa 18 ministri barbati acum este o femeie. Asadar, nu vad de unde apar aceste reticente. Iar daca ne uitam la contributia barbatilor si a femeilor in sport, vom constata ca cele mai multe medalii le-au obtinut femeile. Sintetizand, nu vad de ce o femeie nu ar putea conduce acest minister mai bine decat un barbat. Este o provocare pentru mine.

V-ati dorit acest post?

Da.

De ce?

Nu puteam sa-mi doresc un portofoliu pentru care nu aveam experienta necesara. Daca mi se propunea, spre exemplu, sa fiu ministru al Agriculturii, va spun ca refuzam. Conteaza foarte mult sa-ti doresti sa coordonezi o activitate dintr-un domeniu pe care-l stapanesti foarte bine.
In ceea ce ma priveste, de 12 ani de cand sunt in politica m-am ocupat de probleme de tineret. Iar in ultimii trei ani, din postura de europarlamentar am fost raportorul pe toate proiectele care au vizat sportul. Cu ultimul raport, "Rolul sportului in educatie“, am obtinut pentru tara noastra minimum trei ore de educatie fizica pe saptamana in scoli. Deci, acum nu fac decat sa-mi continui munca din ultimii ani.

Sunteti doctorand in stiinte ingineresti si ati ajuns la sport. Care sunt conexiunile?

Sportul are nevoie de precizie, deci nu vad de ce vi se pare ciudat ca am facut un doctorat in stiinte ingineresti. Numai ca tema lucrarii a fost securitatea si sanatatea in munca. Provin dintr-o zona, Valea Jiului, cu multe accidente de munca. Ultimul accident in urma caruia au murit 13 mineri ne arata si mai mult de ce avem nevoie de oameni pregatiti in siguranta si securitatea in munca. Si in sport e nevoie de securitate. Iar cand ne referim la acest capitol, vorbim despre reguli, norme. Daca ele nu sunt respectate, riscul accidentarii sportivilor creste exponential.

Colaborati si cu alte ministere?

Sportul interactioneaza cu Ministerul Sanatatii, cu Ministerul Educatiei, cu Ministerul Mediului, cu Ministerul Administratiei si Internelor, cu Ministerul Apararii, cu Ministerul Transporturilor. Ultimele trei aloca chiar sume importante pentru sustinerea activitatii sportive. Obligatoriu vom colabora.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.