Ambasadorul Frantei Philippe Gustin a declarat ca incluziunea romilor romani trebuie sa aiba loc in societatea romaneasca, iar pentru asta trebuie asigurate educatia, locuinta si munca.

Ambasadorul Frantei la Bucuresti, Philippe Gustin, insotit de Hubert Julien-Laferriere si Olivier Brachet, vicepresedinti ai asociatiei comunale Grand Lyon (echivalentul Zonei Metropolitane romanesti), a pus, joi, piatra de temelie a unui centru multifunctional pentru romi in comuna bihoreana Tinca, finantat cu peste 300.000 de euro de catre Grand Lyon, relateaza MEDIAFAX.

Ambasadorul Frantei a explicat ca investitia pe care o fac autoritatile locale din zona Lyon a fost determinata de faptul ca o parte a romilor din Tinca s-au stabilit la periferiile acestui oras din Franta, dar si de convingerea sa ca problema romilor nu este una de nerezolvat.

"Abordam o problema dificila, dar nu una de nerezolvat, dovada fiind chiar acest proiect", a afirmat ambasadorul Frantei.

Ambasadorul a afirmat ca, in viziunea autoritatilor din tara sa, incluziunea romilor romani trebuie sa aiba loc in societatea romaneasca, iar romii din Romania sa ramana in tara lor, dar pentru aceasta trebuie urmarite trei "linii directoare: educatia, locuinta si ameliorarea conditiilor de locuit pentru romi, pentru ca daca vrem ca romii sa locuiasca la ei acasa trebuie sa aiba aici conditii mai bune de locuit decat cele pe care le gasesc la periferiile marilor orase din Franta si din Europa, si munca, bineinteles".

Centrul de la Tinca va avea un serviciu de informare si consiliere pentru romi, care sa ii ajute in gasirea unui loc de munca, un centru de zi pentru copiii de varsta scolara (clasele I-VIII), unde acestia sa fie ajutati sa-si faca temele si sa invete lectiile, o cresa, o baie publica, o spalatorie de rufe si o uscatorie, urmand sa functioneze intr-o cladire care va avea o suprafata de 300 de metri patrati.

In Tinca locuiesc 7.800 de persoane, din care - conform evidentelor Primariei - 1.150 sunt de etnie roma.

"De cand sunt ajutati ba de francezi, ba de pastorii neoprotestanti care le aduc haine si de mancare din America, tiganii nostri nu prea mai fac prostii. Numarul infractiunilor a scazut de cateva zeci de ori in ultimii trei ani. Singurele prostii pe care le mai fac sunt ca fura de prin padure si de pe camp, dar nu mai avem furturi din gospodariile oamenilor sau infractiuni cu violenta", a declarat inspectorul principal Viorel Pop de la Centrul de Politie Rurala Tinca.

Citeste si:
Programul manifestărilor de 1 Decembrie, Ziua Națională a României....
Programul manifestărilor de 1...

Un alt exemplu de proiect care urmareste incluziunea romilor este "O generatie de specialisti romi in domeniul medical" sustinut din fonduri europene.

Sute de elevi si studenti romi sunt sustinuti, prin acest program, sa se pregateasca si sa urmeze cursuri de medicina si farmacie in facultati, colegii medicale sau scoli postliceale de profil, in cei doi ani de implemetare a proiectului fiind vizati 500 de beneficiari.

Programul are o componenta de mentorat si burse, care se adreseaza studentilor la facultatile de medicina si farmacie sau colegii medicale, medicilor rezidenti si elevilor la scoli postliceale medicale, precum si una de tutorat si burse pentru sustinerea si acordarea de pregatire in regim gratuit la biologie, chimie si fizica elevilor de liceu care in acest an sunt in clasa a XII­-a sau a XIII­-a si absolventilor de liceu cu diploma de bacalaureat care nu sunt inscrisi in prezent in nicio forma de invatamant.

Citeste si:
O localitate din România își schimbă numele. Care va fi noul nume
O localitate din România își...

Pentru componenta tutorat si burse, in anul scolar 2012-2013 vor fi disponibile 200 de locuri pentru tinerii romi interesati sa sustina in 2013 examenul de admitere in institutii de invatamant cu profil medical.

Tinerii romi se pot inscrie online pana pe 30 octombrie accesand website­-ul oficial al proiectului, www.profesionistiromi.ro, sectiunea Burse romi.

Din aceasta toamna, ActiveWatch lanseaza si Programul de calificare/recalificare a tinerilor romi in domeniul medical, prin care vor fi pregatiti profesional in diverse specializari ale domeniului sanatatii, igienei si serviciilor sociale. In total, vor fi organizate cursuri de calificare si recalificare pentru 125 de tineri romi.

Consilierul premierului Victor Ponta pe problemele romilor, Damian Draghici, a declarat, joi, la lansarea celui de-al doilea an de proiect, ca acest program este un exemplu de buna practica si o buna modalitate de a demonstra ca romii pot fi medici, arhitecti, macelari, atata timp cat se doreste acest lucru.

Citeste si:
Evolution Innovation Center, By Brandaffair incepe “distractia” in...
Evolution Innovation Center,...

"Un proiect ca acesta arata ca, daca vrei, se poate! Avem nevoie de cat mai multi romi formati in cat mai multe domenii (...) Societatea civila a romilor are o foarte mare vina, pentru ca proiectele nu au fost implementate cum trebuie", a spus Draghici.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.