Social 22 Martie 2012 11:56
In ultima duminica a lunii martie, ceasurile se dau cu o ora inainte, iar oamenii vor dormi mai putin cu o ora.

Tara noastra a adoptat ora de vara in 1932. Din 1941 pana in 1979, ceasurile au stat nemiscate. Abia in 1979, romanii au revenit la schimbarea orei, iar incepand din 1997 ne-am armonizat calendarul cu cel al statelor din Uniunea Europeana, relateaza adevarul.ro.

Anul acesta, in dimineata de 24 spre 25 martie, romanii vor da ora inainte, astfel ca ora 3 in ora 4. Medicii ne spun ca faptul ca ceasurile se dau inainte cu 60 de minute inseamna ca oamenii se vor trezi o perioada mai devreme decat o faceau in mod obisnuit.

Potrivit unui studiu american, care a studiat somnul a 55.000 de oameni din Europa Centrala, niciodata nu ne adaptam in totalitate la modificarea orei.

Ritmul circadian al somnului nu se ajusteaza niciodata in totalitate. Datul ceasului inainte cu ora este totusi mult mai dificil pentru cei care dorm putin noaptea", mentioneaza studiul publicat in revista „BMC Biology".

Alte consecinte ale schimbarii orei:

- datele Institutului American pentru Protectia Muncii arata ca exista o crestere a accidentelor la locul de munca in lunea de dupa schimbarea orei;
- o analiza a unor cercetatori canadieni, citata de site-ul livescience.com, a aratat ca exista o crestere medie de 8% a numarului de accidente rutiere;
- se mareste si numarul de atacuri de cord in prima saptamana dupa schimbarea orei, arata un studiu din 2008, citat de usnews.com.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.