Cel mai mare producator de energie electrica si termica din Romania ameninta cu intreruperea furnizarii energiei termice catre RADET din cauza datoriilor, astfel ca primarul Sorin Oprescu cere Presedintiei, CSAT, premierului, Ministerului Economiei, precum si Serviciului Roman de Informatii, sa se implice de urgenta in rezolvarea situatiei.
"Avand in vedere situatia deosebit de grava, fara precedent si care se perpetueaza de peste 15 ani in Serviciul Public de Alimentare cu Energie Termica din Municipiul Bucuresti, primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, s-a adresat institutiei prezidentiale, CSAT-ului, primului-ministru, Ministerului Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri, precum si Serviciului Roman de Informatii, pentru a se implica, alaturi de autoritatea locala, cu maxima urgenta, in rezolvarea acestei stari de fapt", se arata intr-un comunicat al municipalitatii.

Potrivit documentului, situatia este determinata de procedurile abuzive si discretionare ale ELCEN si ale Autoritatii Nationale de Reglementare a Energiei (ANRE).

Ce solutii s-ar putea gasi pentru a se evita situatii limita?

Primaria Capitalei apreciaza ca printre masurile viabile pentru rezolvarea acestei situatii se numara reconsiderarea contractului cadru dintre ELCEN si RADET, impus de ANRE, cat si aprobarea memorandumului propus de Primaria Capitalei care cuprinde reglementarea relatiilor contractuale intre RADET si ELCEN, inclusiv anularea penalitatilor.

O alta solutie ar fi eventuala preluare de catre municipalitate a unitatilor de productie a energiei electrice si termice, respectiv CET SUD, CET VEST, CET Progresul si CET Grozavesti. "Acest fapt ar duce la eficientizarea si optimizarea sistemului energetic cu consecinte pozitive imdiate pentru populatie si pentru bugetul Municipiului Bucuresti", se arata in comunicatul Primariei Capitalei.

Cati bani ar trebui sa aloce Primaria Capitalei pentru RADET si RATB?

Primarul general a atras atentia public, in repetate randuri, asupra situatiei create prin neplata penalitatilor "istorice".

"Desi, incepand cu anul 2008, s-au achitat sume importante la capitolul penalitati, respectiv peste 400 milioane lei, situatia se perpetueaza prin comportamentul abuziv si discretionar al reprezentantilor ELCEN. De asemenea, primarul general a supus de curand aprobarii CGMB o propunere de rezolvare a situatiei penalitatilor catre Guvernul Romaniei, demers ramas fara niciun rezultat. In aceste conditii, avand in vedere presiunile exercitate de ELCEN si amenintarile repetate de intrerupere a furnizarii energiei termice catre RADET, primarul general a considerat necesar sa se adreseze institutiilor enumerate pentru a gasi cat mai rapid cea mai buna solutie, astfel incat populatia sa nu fie afectata in niciun fel", potrivit municipalitatii.

Citeste si:
Bucureștiul ar putea rămâne fără apă caldă și căldură în această iarnă
Bucureștiul ar putea rămâne...

Consilierii municipali au adoptat, in 29 noiembrie, proiectul prin care Primaria Capitalei poate solicita Guvernului stergerea penalitatilor pe care Regia Autonoma de Distributie a Energiei Termice le are de achitat catre SC Electrocentrale Bucuresti (ELCEN).

Prin proiectul de hotarare se propune imputernicirea Primariei Capitalei sa faca demersuri la Guvern pentru solicitarea anularii penalitatilor datorate de RADET si pentru obtinerea derogarii de la prevederile Contractului cadru de vanzare-cumparare aprobat de ANRE cu Ordinul 50/2009 astfel incat "termenele de scadenta ale facturilor emise de Elcen catre RADET si de catre RADET catre consumatori sa fie identice".

Potrivit proiectului de hotarare, conform informarii RADET, situatia datoriei principale si a penalitatilor fata de ELCEN, la data de 4 octombrie 2011, este in valoare de 1.146.840.404,37 lei.

Citeste si:
PMB are datorii de 837 milioane de lei către ELCEN şi RADET
Descoperirile lui Cîțu după...

Propunerea primarului general Sorin Oprescu privind stergerea penalitatilor pe care Regia Autonoma de Distributie a Energiei Termice le are de achitat catre SC Electrocentrale Bucuresti a fost de doua ori pe ordinea de zi a sedintelor CGMB, in 17 si in 24 octombrie. De fiecare data insa sedinta a fost suspendata, din lipsa de cvorum.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.