Datoria istorica a RADET catre Electrocentrale Bucuresti (ELCEN), de 500 de milioane de lei, ar putea fi platita esalonat, pe o perioada de un an, iar problema penalitatilor aplicate sumei datorate va face obiectul unei negocieri intre Primaria Capitalei si MEF, a anuntat luni premierul Tariceanu.

"Datoria principala, istorica, este de 5000 de miliarde de lei vechi (500.000.000 de milioane de lei noi n.r.) si am discutat cu domnul primar general posibilitatea esalonarii pe o durata de un an a platii acestei datorii de catre Primarie catre RADET si de RADET catre ELCEN", a declarat Tariceanu, citat de NewsIn, dupa intalnirea cu Sorin Oprescu.

El a spus ca va fi o negociere intre Primaria Municipiului Bucuresti si MEF pe marginea penalitatilor aplicate datoriei.

"Incercam sa oprim caruselul nebuniei penalitatilor pentru ca tot ceea ce se plateste regulat catre ELCEN este trecut la capitolul penalitati si in acest fel, probabil ca in anul 3000 - 3010, se amortizeaza", a spus Oprescu.

Secretarul de stat in Ministerul de Interne, Marian Petrache, a declarat ca la rectificarea bugetara pe care o va aproba Guvernul marti vor fi alocate aproximativ 160 de milioane de lei, reprezentand subventii pentru incalzire pe anul 2008. "La acest moment avem catre RADET o datorie de 15 milioane de lei pe OG 36, deci nu avem datorii prea mari, pe care le putem acoperi foarte curand", a spus Petrache.

Electrocentrale Bucuresti (ELCEN) a anuntat recent ca locuitorii Capitalei risca sa ramana fara caldura si apa calda, incepand de luni, din cauza datoriilor pe care compania le are catre distribuitorii de gaze, a declarat vineri directorul ELCEN, Irina Duica.

Potrivit Irinei Duica, la randul sau, ELCEN trebuie sa recupereze contravaloarea energiei termice furnizate RADET.

"Din 25 noiembrie va fi intrerupt consumul de gaze daca nu platim. Avem o datorie de 86 de milioane de dolari. Avem de incasat 767 de milioane de lei de la RADET Bucuresti. Trebuie sa primim bani de la RADET Bucuresti si Constanta", a declarat Irina Duica la The Money Channel.

Directorul general al RADET, Virgil Ramba a declarat vineri la ca RADET nu a primit banii necesari de la Guvern pentru subventionarea combustibilului, in timp ce societatea are de primit 100 de milioane de lei de la populatie. Valoarea subventiei de la Guvern se ridica la 180 de milioane de lei.

Ramba a spus ca aprobarea cu intarziere a tarifelor si dobanzile mari au condus la blocajul in care se afla acum compania. In acest moment, contul RADET este blocat, insa Ramba spune ca societatea va plati integral, pana la sfarsitul acestei luni, datoria lunara catre ELCEN, in valoare de 141 de milioane de lei.

"Momentan, RADET are contul blocat, dar datoria se va plati pana la sfarsitul lunii, adica restul de 70 de milioane", a adaugat Ramba.

Datoria Guvernului catre RADET se ridica la 180 de milioane de lei, iar Executivul nu a motivat de ce nu a platit datoria catre RADET.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.