Un centru medical din Constanta a fost amendat cu 200.000 de lei de catre Directia de Sanatate Publica dupa ce a transmis unui angajator rezultatele testului HIV facut unei paciente fara ca aceasta sa stie, ea cerand doar o testare TBC, iar in urma rezultatului tanara a fost concediata.

Potrivit reprezentantilor DSP Constanta, o tanara de 20 din Constanta, care lucreaza la un local, a mers la Centrul Medical Cermed din Constanta pentru a-si face analiza VDRL - test de depistare a sifilisului, si o testare TBC, necesare la angajare, insa reprezentantii laboratorului au decis, fara sa o anunte ori sa-i ceara consimtamantul, sa-i faca si testul HIV/SIDA.

Ulterior, rezultatele testului, facut fara ca aceasta sa stie si fara sa fi fost consiliata inainte si dupa testare, conform legii, de catre angajatii laboratorului, nu au ajuns in posesia ei, fiind trimise, prin intermediul unei colege, direct angajatorului, iar acesta a dat-o afara pe tanara fara explicatii.

Prin intermediul Asociatiei Romane Anti-SIDA (ARAS) Constanta, tanara a sesizat DSP, care, la randul ei, a facut un control la Centrul Cermed.

Reprezentantii DSP au constatat ca receptionera de la centrul medical a inmanat rezultatele testului HIV altei persoane decat celei careia i se prelevase sange pentru analize si fara a o legitima pe persoana respectiva.

"Am fost sesizati de ARAS si am inceput o ancheta la centrul medical. Am verificat o serie de documente, reiesind ca nu exista consimtamantul tinerei pentru a i se recolta probe de sange pentru testarea HIV/SIDA si nici nu se stie cui a fost dat buletinul respectiv de analize", a declarat directorul DSP Constanta, Constantin Dina, relateaza MEDIAFAX.

In plus, conform buletinului de analize care a intrat in posesia DSP, rezultatul testului HIV/SIDA este incert, astfel ca nici macar nu se poate spune daca tanara este sau nu infectata HIV.

"Centrul medical ar fi trebuit sa trimita pacienta la DSP pentru ca testarea sa fie repetata, probele fiind trimise la Bucuresti”, a mai spus Constantin Dina.

In urma problemelor constatate, privind incalcarea procedeelor si protocoalelor privind respectarea confidentialitatii diagnosticului si a consimtamantului pacientului, reprezentantii DSP Constanta au decis sa amendeze laboratorul cu 200.000 de lei.

Citeste si:
Românii vor să reducă săptămâna de muncă la 4 zile. Ce spun...
Românii vor să reducă...

Tanara a fost indrumata sa depuna o plangere si la Inspectoratul Teritorial de Munca si la Colegiul Medicilor, unde exista o comisie de avizare a laboratoarelor.

La randul sau, directoarea Centrului Medical Cermed, Iuliana Bara, a precizat ca testarea HIV/SIDA s-ar fi facut la solicitarea angajatorului, care ar fi insotit-o pe femeie la laborator, iar rezultatul testului a fost incert.

Ea mai spune ca, desi inmanarea rezultatelor analizelor se face numai pe baza de carte de identitate, nu se stie cum setul respectiv a ajuns la alta persoana, iar in acest sens va fi facuta o ancheta.

  • Ritli: Nu e permis sa se divulge informatii despre analize; Bolnavii cu HIV nu trebuie marginalizati

Ministrul Sanatatii, Ritli Ladislau, afirma, referitor la acest caz, unde un centru medical a transmis unui angajator rezultatele testului HIV facut unei tinere, ca nu este permis sa se divulge astfel de informatii si ca bolnavii cu HIV nu trebuie marginalizati.
Citeste si:
Persoanele neasigurate vor putea beneficia de analize și tratamente...
Persoanele neasigurate vor...

Ministrul Sanatatii, Ritli Ladislau, a fost intrebat, vineri, la Sfantu Gheorghe, de jurnalisti despre cazul din Constanta, unde un centru medical a dezvaluit rezultatele testului HIV facut unei tinere.

"Acum aflu de la dumneavoastra, este regretabil daca s-a intamplat asa. Voi cere informatii de la consilierii mei. O data, nu este permis sa se divulge astfel de informatii chiar daca se cunosc, din pacate exista aceasta mentalitate ca bolnavul cu HIV trebuie marginalizat. Nu este real, pentru ca bolnavii cu HIV la ora actuala beneficiaza de un tratament foarte eficient, ei nu sunt contagiosi in viata de fiecare zi, deci nu trebuie marginalizati in niciun caz. Daca institutia respectiva a incalcat legea, respectiv regula confidentialitatii, atunci a facut o greseala", a explicat ministrul.

Ritli a subliniat ca un laborator trebuie sa faca acele analize care sunt cerute de pacient sau recomandate de medic.

Citeste si:
Bărbat din Italia infectat cu variola maimuţei, COVID-19 şi SIDA în...
Bărbat din Italia infectat cu...

"Laboratorul trebuie sa faca numai analizele care sunt cerute, si nu numai de o persoana, poate au fost recomandate de medicul care a trimis-o, dar nu cunosc amanunte. Confidentialitatea in orice situatie trebuie sa domine activitatea noastra", a conchis ministrul Sanatatii.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.