Afla care sunt dezavantajele achizitionarii unei centrale de apartament, pe termen lung.

Achizitionarea unei centrale de apartament nu este solutia perfecta imaginata de romani pentru incalzirea locuintelor, a explicat profesorul Aureliu Leca, seful catedrei UNESCO la universitatea Politehnica Bucuresti, prezent la conferinta Sistemele centralizate de termoficare si eficienta energetica – 2 mize majore pentru viitorul Romaniei.

“Am observat tendinta tot mai pronuntata a populatiei de a se debransa de la sistemul de termoficare centralizat. Din pacate comerciantii de centrale de apartament nu le spun clientilor toata povestea. Anul viitor pretul la gaze naturale va creste. Acesta a fost mentinut artificial in ultimii ani, iar in 2013 tratatul de la Kyoto care reglementeaza nivelul de emisii de carbon va inceta, ceea ce din nou va duce la scumpirea gazelor naturale. In plus, centralele de apartament produc un exces de poluare, iar aceasta merge in contradictie cu directivele europene privind elaborarea unui model sustenabil de aprovizionare de caldura si curent, care sa nu aiba un impact major asupra mediului”, argumenteaza Aureliu Leca

El a specificat ca romanii nu au o strategie energetica nationala privind alimentarea oraselor cu caldura si energie. Sistemele de alimentare centralizate cu energie termica (CET) au fost lasate sa functioneze din inertie, iar in timp au acumulat multe probleme de ordin tehnic, economic si de impact asupra mediului, astfel incat in prezent au ajuns o problema sociala de mare amploare.

"Incalzirea centralizata si sursele de caldura se gasesc in cea mai proasta situatie. Dupa 1990, guvernele s-au preocupat mai ales de protectia sociala si nu de pierderile energetice si financiare din sectorul incalzirii centralizate si al cogenerarii", declara Aureliu Leca la un seminar in urma cu cativa ani.

In aceste conditii a existat o politica oficiala de incurajare a debransarilor. Aureliu Leca argumenteaza ca cea mai buna metoda de reabilitare a CET-urilor ramane delegarea administrarii lor catre operatorii privati.

Citeste si:
ELCEN ameninta ca lasa Capitala fara caldura; Oprescu cere ajutor
ELCEN ameninta ca lasa...

Autoritatile locale raman proprietarii CET-urilor, insa operatorii privati incaseaza facturile populatiei, mentinand fiabilitatea sistemului prin investitii repetate.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.