Investitiile totale necesare modernizarii sistemului de furnizare a caldurii sunt de circa sase miliarde de euro, iar pentru reabilitarea termica a blocurilor sunt necesare inca sase miliarde de euro, a declarat vineri, in cadrul unui seminar, profesor doctor inginer Aureliu Leca.
"Incalzirea centralizata si sursele de caldura se gasesc in cea mai proasta situatie. Dupa 1990, guvernele s-au preocupat mai ales de protectia sociala si nu de pierderile energetice si financiare din sectorul incalzirii centralizate si al cogenerarii", a spus Aureliu Leca, profesor in cadrul Universitatii Politehnice Bucuresti.

Potrivit datelor prezentate de acesta, in Romania sunt 85.632 de blocuri de locuinte, cu 2,94 milioane de apartamente si 6,91 milioane de locatari, in majoritatea lor familii cu venituri reduse.
Din totalul apartamentelor mai sunt conectate la sistemul de furnizare a energiei termice numai 1,66 milioane.

Aureliu Leca este de parere ca actualul sistem de asistenta energetica sociala este deficitar in principal din cauza fragmentarii: patru forme de subventii de pret, trei forme de ajutor direct si trei forme de suport pentru eficienta energetica.

"In 2006, peste 600 milioane de euro au fost cheltuiti pe subventii si ajutoare, dar numai 140 milioane euro, adica sub 25%, au fost alocate ca ajutor direct", a mai spus profesorul Universitatii Politehnice Bucuresti.

Acesat a adaugat ca de aceasta forma de protectie sociala beneficiaza numai cei care mai sunt conectati la retea.

De asemenea, directorul general ENET SA Focsani, Valter Popescu, a spus ca in Romania consumul de caldura este de patru ori mai mare pentru un apartament de doua camere fata de un apartament de patru camere in Germania. Consumul energetic pentru un apartament de trei camere este de 1750 kg cc/an in Romania fata de 612 kg cc/an in Norvegia.

"Pierderile de energie in aceste sisteme (incalzire centrala - n.red.) sunt foarte mari, intre 35 si 77% in functie de tehnologiile folosite si gradul de uzura: 15 - 40% la producere, 15 - 35% la transposrt si distributie, 10 - 40% la consumatorii finali", a spus Popescu.

Se apreciaza ca reabilitarea termica a blocurilor poate duce la economisirea a 1,4 milioane tep/an si al reducerea emisiilor de bioxid de carbon cu circa 4,1 milioane tone pe an.

In cazul in care sistemele centralizate de incalzire bazate pe cogenerare vor fi inchise sau se vor confrunta cu lipsa investitiilor, Valter Popescu considera ca Romania nu isi va putea indeplini obiectivele de protectie a mediului, la care s-a obligat (reducerea cu 20% a emisiilor de bioxid de carbon pana in 2020 - n.red.)

Valter Popescu a mai precizat ca investitiile cu reabilitarea sistemului centralizat sunt mai mici decat subventiile care vor fi cerute an de an de o populatie care nu va putea sa-si plateasca facturile la gaze.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.