Ministerul Sanatatii vrea sa integreze casele de asigurari private in sistemul sanitar in urmatorii doi ani.

Proiectul de reforma al sanatatii in Romania prevede, alaturi de alte masuri, si privatizarea sistemului sanitar, in masura in care contribuabilii vor putea alege casa de asigurari care sa le ofere un pachet de servicii medicale de baza. Ei se pot orienta catre asiguratori privati sau casele judetene de asigurari.

Cristian Vladescu, director general al Scolii Nationale de Sanatate Publica si Management Sanitar, prezent la Forumul de Sanatate, a tinut sa precizeze ca obiectivul nu este sa se inlocuiasca “un sistem public nemultumitor cu un sistem privat nemultumitor”.

"Pacientii isi pot alege casa de asigurari, iar aceasta nu poate sa-i refuze sub nici un pretext. Pachetul de baza este intocmit la nivel national si este acelasi peste tot. Clientii vor alege casa, in functie de oferta, inclusiv oferte suplimentare. Durata minima de contractare este un an, dupa un an acestia isi pot schimba casa” a explicat Vladescu.

Principiul de baza al reformei este sa fie pus pacientul in centrul sistemului sanitar. Se promoveaza concurenta la nivelul asiguratorilor, deoarece in functie de numarul de clienti din portofoliu, primesc mai multe beneficii (financiare si fiscale) din partea statului.

Casele de asigurari private vor primi bani in functie de numarul de asigurati care se vor inscrie. Obligatia lor este sa le asigure pachetul de servicii de baza asa cum e definit de Guvern. Pentru aceasta trebuie facute contracte cu institutiile sau medicii care sa ofere acele servicii. Acelasi spital poate avea contracte de asigurari cu mai multe case, in limita competentelor si capacitatea acelui spital: numar de paturi, personal, structura de ambulatoriu” a mai precizat Vladescu, care este in acelasi timp si membru in Comisia Prezidentiala de Sanatate.

Citeste si:
Ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, asigurări către români: „Nu...
Ministrul de Externe, Bogdan...

Din moment ce clientul are libertate de alegere in privinta asiguratorului, pe piata va exista o concurenta sanatoasa sa se incheie contracte cu cei mai buni furnizori.

La intocmirea proiectului de lege s-au luat in considerare mai multi factori, calitativi si cantitativi. Conform studiilor realizate inainte de a fi intocmit proiectul reformei, peste 79% dintre familiile care au venituri peste 3000 de lei si-ar incheia asigurari medicale private.

Momentan proiectul de lege se afla in continuare in etapa de elaborare. Conform estimarilor, la mijlocul lunii decembrie ar fi gata, insa cel mai important punct de dezbatere ramane structura pachetului de baza cu care toti asiguratorii trebuie sa se puna de acord. Vladescu a subliniat ca efectele noii legislatiei nu se vor vedea pana in 2013.

Trebuie sa negociezi, sa stabilesti, sa fii aprobat. Partea cu asigurarile private poate intra in vigoare cel devreme in 2013, daca toate merg snur” a concluzionat Vladescu.

Citeste si:
Reformă a sistemului de învățământ. Cinci schimbări majore anunțate...
Reformă a sistemului de...

  • Ritli Ladislau: Sistemul trebuie sa se adapteze populatiei varstnice

Intrebat cum se reglementeaza asigurarile pentru bolnavii cronici si batrani, in conditiile in care se anticipeaza ca interesul caselor private de sanatate va fi centrat pe populatia tanara, care nu are multe afectiuni, ministrului Sanatatii a spus ca sistemul trebuie sa se adapteze la populatia varstnica, in primul rand.

"Evident, tot sistemul trebuie sa se adapteze la populatia varstnica, in primul rand, care este in crestere. Acum stiu ca in zece ani s-a diminuat populatia cu sapte la suta, deci acesta este calculul. Si numarul populatiei conteaza, dar conteaza structura. Deci asta influenteaza sistemul de asigurari sociale si asigurari de sanatate, deci sistemul sanitar, pentru ca trebuie sa te adaptezi la bolile care sunt specifice varstnicilor", a precizat pentru MEDIAFAX Ritli Ladislau.

Citeste si:
Intrebari si raspunsuri despre Legea Sanatatii
Intrebari si raspunsuri...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.