Cristian Vladescu, directorul general al Scolii Nationale de Sanatate Publica si Management Sanitar, si Theodor Alexandrescu, director general al Alico Asigurari Romania, au raspuns celor mai arzatoare intrebari despre proiectul Legii Sanatatii.

1. Ati luat in calcul riscul aparitiei unui alt monopol in cativa ani?

Cristian Vladescu: Monopolul este reglementat de legislatia romaneasca si europeana si de aplicarea ei raspunde Consiliul Concurentei din Romania. Monopolul este nociv prin efectele lui si nu ca atare. In situatia sanatatii, tarifele sunt reglementate de catre Ministerul Sanatatii (MS) la toate nivelurile: medicamente, spital, medic de familie.

2. Care ar trebui sa fie pasii de urmat pentru o implementare graduala a reformei?

Theodor Alexandrescu: Aceasta reforma reprezinta o schimbare sistemica si trebuie atent comunicata. Poate ca implementarea asigurarilor voluntare intr-o prima faza, pentru o familiarizare cu noul sistem, urmata la 6-9 luni de catre sistemul obligatoriu administrat privat ar facilita o mai buna intelegere si acceptare. Un lucru este cert: un sistem in care exista competitie va genera valoare pentru pacient, iar un sistem monopolist duce la scaderea calitatii si degradarea serviciilor pentru ca nu exista un mecanism de evaluare pragmatica a performantei.

Dupa finalizarea dezbaterii publice si in eventualitatea promulgarii legii, urmeaza elaborarea legislatiei secundare, cel putin la fel de importanta ca si legea in sine. Probabil ca 2013 va fi anul in care bazele constituirii acestei noi piete vor fi finalizate, iar piata va deveni functionala, urmand cel putin 3 - 5 ani de consolidare a pietei de asigurari de sanatate voluntare, o sursa importanta de finantare suplimentara a sistemului.

Citeste restul intrebarilor si raspunsurilor aferente pe Wall-Street.ro


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.