Guvernul va aloca, pana la sfarsitul anului 2013, suma de 200 de milioane de lei pentru dezvoltarea retelei nationale de camine pentru persoanele varstnice, iar finantarea se va face in baza solicitarilor autoritatilor locale, se arata in Metodologia de aplicare a programului.

Ministerul Muncii, Familiei si Protectiei Sociale a publicat pe site-ul institutiei Ordinul privind metodologia de evaluare, aprobare si acordare de finantare a programuluii de interes national "Dezvoltarea retelei nationale de camine pentru persoanele varstnice".

Programul a fost elaborat pentru a utiliza cat mai eficient imobilele si dotarile materiale aferente spitalelor cu paturi aflate in administrarea autoritatilor administratiei publice locale care nu mai indeplinesc indicatorii de performanta, in scopul crearii de centre rezidentiale pentru persoanele de varsta a treia, prin reorganizarea unitatilor sanitare cu paturi care se desfiinteaza, scrie MEDIAFAX.

Principalele obiective ale programului sunt dezvoltarea retelei de centre rezidentiale care sa acopere nevoile persoanelor varstnice, asigurarea unei ingrijiri de lunga durata de calitate pentru varstnicii care si-au pierdut autonomia functionala si nu-si mai pot continua viata in conditii de siguranta la propriul domiciliu si reducerea numarului de spitalizari ale acestei categorii sociale care sufera de afectiuni cronice, generatoare de dependenta.


"Bugetul total al acestui program este de 200.000 mii lei. Fondurile necesare pentru finantarea programului se asigura de la bugetul de stat, prin bugetul alocat Ministerului Muncii, Familiei si Protectiei Sociale care reprezinta autoritatea finantatoare. Finantarea programului se realizeaza in baza solicitarilor inaintate de catre autoritatile administratiei publice locale care decid reorganizarea unitatilor sanitare cu paturi aflate in administrare, in camine pentru persoane varstnice", se arata in Metodologia de evaluare, aprobare si acordare de finantare prin Programul de interes national "Dezvoltarea retelei nationale de camine pentru persoanele varstnice".

Grupul tinta al programului este reprezentat de persoanele varstnice dependente care nu au familie sau nu se afla in intretinerea unei sau unor persoane obligate la aceasta, nu au locuinta si nici posibilitatea de a-si asigura conditiile de locuit pe baza resurselor proprii, nu realizeaza venituri proprii sau acestea nu sunt suficiente pentru asigurarea ingrijirii necesare, nu se pot gospodari singure sau necesita ingrijire specializata si sunt in imposibilitatea de a-si asigura nevoile socio-medicale, din cauza bolii sau starii fizice sau psihice.
  • Documentul prevede ca programul se deruleaza pe o perioada de 33 luni, incepand cu 1 aprilie 2011 si pana cel tarziu 31 decembrie 2013.

Prin program se finanteaza cheltuielile curente de functionare a caminelor pentru persoane varstnice nou infiintate, inclusiv cheltuielile de personal. Finantarea din program se realizeaza prin acordarea unei sume calculate prin utilizarea unui cost standard lunar si acordarea finantarii se realizeaza incepand cu data de 1 a lunii urmatoare incheierii contractului de finantare.
Citeste si:
Percheziții DNA la Administrația Spitalelor București. Ancheta...
Percheziții DNA la...

"Pentru evaluarea, aprobarea finantarii si incheierea contractului, solicitarile de finantare se transmit Ministerului Muncii, Familiei si Protectiei Sociale, pana la data de 15 a lunii anterioare demararii finantarii, cu exceptia celor prin care se solicita finantare incepand cu data de 1 aprilie 2011 si care pot fi transmise pana in data de 28 martie 2011 inclusiv", se arata in metodologia publicata pe site-ul MMFPS.


Sumele necesare acoperirii costurilor de functionare ale caminelor pentru persoane varstnice care depasesc sumele acordate prin program vor fi suportate din bugetele locale si alte venituri extrabugetare. "Sumele acordate prin program se utilizeaza pentru asigurarea cheltuielilor curente de functionare", se mai arata in document.
Citeste si:
SNSPA oferă cazare pentru refugiații din Ucraina
Şcoala Naţională de Studii...

Pentru a fi considerate eligibile, cheltuielile trebuie sa fie aferente functionarii caminului incepand cu data de 1 a lunii urmatoare incheierii contractului, sa fie necesare pentru functionarea caminului pentru persoane varstnice, sa fie prevazute in bugetul caminului si corespunzatoare perioadei de derulare a programului si sa fie inregistrate in contabilitatea solicitantului, astfel incat sa fie identificabile si verificabile.

  • Finantarea caminului pentru persoane varstnice se poate realiza pentru perioada de maxim 90 de zile de la data incheierii contractului de finantare, cand se acorda solicitantului o suma lunara care acopera cheltuielile curente de functionare, inclusiv cheltuielile de personal sau pentru continuarea finantarii caminului, incepand cu luna urmatoare perioadei de 90 de zile, suma lunara acordata prin program calculandu-se in functie de numarul de beneficiari.

Solicitantul va avea obligatia sa asigure din bugetul propriu cofinantarea functionarii caminului pentru persoane varstnice pe perioada derularii contractului de finantare, in conditiile in care costurile de functionare depasesc sumele acordate prin program, precum si sa asigure cheltuielile de capital.
Citeste si:
Unde au ajuns banii pentru aziluri. Administratorul unui cămin...
Unde au ajuns banii pentru...

Responsabilitatea monitorizarii derularii finantarii conform prevederilor legii si ale contractului de finantare revine agentiilor teritoriale pentru prestatii sociale.

  • Guvernul a stabilit o lista de 67 spitale care trebuie transformate in camine pentru batrani, sub sanctiunea sistarii finantarii, primarii in subordinea carora functioneaza aceste unitati fiind obligati sa se inscrie in program pana la sfarsitul lunii martie. In cele 67 de spitale sunt 677 de medici si 2.085 de asistenti medicali.

Potrivit datelor Ministerului Muncii, in prezent sunt 130 de camine pentru persoane varstnice, unele sustinute de autoritati locale, altele de ONG-uri sau societati private, in cadrul carora sunt 7.154 de locuri. Alte 4.180 de persoane sunt pe listele de asteptare.

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.