Programul "Dezvoltarea retelei de camine pentru persoanele varstnice" va avea un buget total de 230 milioane de lei, din care in 2011 vor fi alocate 65 milioane de lei, banii pentru reprofilarea spitalelor fiind alocati de la bugetul de stat, nu de la administratiile locale, a spus Cseke Attila.

"Prin acest program pe care-l initiem, este pentru prima data cand statul finanteaza fara implicarea autoritatilor locale sau a ONG-urilor o serie de unitati destinate ingrijirii persoanelor varstnice. Precizam ca fondurile necesare pentru finantarea Programului, se vor asigura de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Muncii, Familiei si Protectiei Sociale. Finantarea programului se realizeaza pe baza proiectelor elaborate de autoritatile administratiei publice locale in nume propriu sau in parteneriat cu alti furnizori publici sau privati de servicii sociale, in urma unui proces de evaluare si selectie", a declarat ministrul Sanatatii, Cseke Attila, citat de MEDIAFAX.

Conform proiectului hotararii de Guvern pentru aprobarea programului de interes national "Dezvoltarea retelei de camine pentru persoanele varstnice", lansat, miercuri, in dezbatere publica pe site-ul Ministerului Sanatatii, prin reprofilarea unor spitale ar putea fi infiintate pana la 71 camine pentru persoane varstnice. In aceste unitati vor primi asistenta intre 2.500 - 4.800 de persoane varstnice. [Ministrul Sanatatii transforma spitalele in camine de batrani]

"Prin prezentul proiect de act normativ se vor asigura conditii decente de viata pentru persoanele varstnice dependente si se va preveni degradarea autonomiei functionale a persoanelor varstnice dependente pe o perioada cat mai indelungata. De asemenea, se vor asigura servicii de ingrijire si asistenta corespunzatoare nevoilor individuale ale fiecarei persoane asistate", se arata in nota de fundamentare a proiectului supus dezbaterii publice.

  • Potrivit proiectului, pana la data de 30 martie, autoritatile locale au obligatia de a face demersuri pentru transformarea unitatilor sanitare care sunt pe lista de reprofilare in camine de batrani, intrucat de la 1 aprilie intra in vigoare noul contract cadru privind asistenta medicala pentru 2011 si 2012, iar CNAS va aloca bani unitatilor pe structurile reorganizate, a mai spus Cseke Attila.

Proiectele eligibile privesc caminele pentru persoane varstnice, infiintate prin hotarari ale consiliilor locale/judetene ca urmare a desfiintarii unor unitati sanitare cu paturi aflate in subordinea autoritatilor publice locale.
Citeste si:
Cazinoul din Constanța a fost descoperit parţial. Cât vor mai dura...
Cazinoul din Constanța a fost...

Potrivit proiectului, monitorizarea implementarii si controlul utilizarii fondurilor alocate in cadrul Programului se realizeaza de catre Ministerul Muncii, Familiei si Protectiei Sociale, prin departamentele specializate si agentiile judetene pentru prestatii sociale, respectiv a municipiului Bucuresti.

Prin programul national se va asigura finantarea cheltuielilor de functionare, inclusiv a celor aferente drepturilor salariale ale personalului, calculate anual pe numar de beneficiari.

Autoritatile administratiei publice locale care doresc sa acceseze Programul national de protectie a persoanelor varstnice, trebuie sa faca demersurile legale pana la 30 martie 2011.

Programul "Dezvoltarea retelei de camine pentru persoanele varstnice", apartinand Ministerului Sanatatii si Ministerului Muncii, se va derula in perioada 1 aprilie 2011- 31 decembrie 2013.

Citeste si:
Ciolacu cere desfiinţarea unor instituţii şi suspendarea unor şefi
Ciolacu cere desfiinţarea...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.