Fenomenul produselor etnobotanice nu va putea fi eradicat complet, specialistii informand Guvernul ca posibilitatea de multiplicare a acestor substante este nelimitata, a declarat, miercuri seara, premierul Emil Boc.

"Sunt constient ca acest fenomen nu poate fi eliminat peste noapte. Sunt constient ca nu vom ajunge la eradicarea completa a acestui fenomen, pentru ca, din nefericire, ceea ce specialistii ne-au spus este ca posibilitatea de multiplicare a acestor etnobotanice este nelimitata, combinatii nelimitate pot sa existe, si ca este foarte greu sa se gaseasca o formula prin care toate aceste substante sa fie incadrate undeva", a spus Boc, la finalul sedintei de miercuri a Guvernului.

El a anuntat ca intentioneaza sa organizeze, pana la sfarsitul saptamanii, o videoconferinta cu prefectii, pentru a le solicita acestora sa raporteze lunar fiecare masura luata pentru combaterea substantelor etnobotanice, astfel incat acest fenomen sa fie tinut sub control.

Premierul a mai aratat ca se intentioneaza elaborarea unui act normativ pentru combaterea produselor etnobotanice dupa modelul aplicat de catre autoritatile poloneze.

Guvernul a decis ca magazinele cu substante si plante etnobotanice sa fie obligate sa comercializeze numai produse omologate de catre ministerele de resort, urmand ca in paralel sa fie intensificate actiunile de control ale autoritatilor, au declarat anterior, agentiei MEDIAFAX, surse oficiale.

Procedura va fi reglementata printr-un ordin comun al ministrilor Sanatatii, Internelor si Agriculturii, iar actiunile de control vor fi derulate de inspectorii Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor, Autoritatii Nationale Sanitar-Veterinare si Agentiei Nationale de Administrare Fiscala. Inspectorii vor avea dreptul sa dispuna inchiderea magazinelor care nu respecta aceasta obligatie, scrie MEDIAFAX.

"Este o procedura prin care se urmareste interzicerea tuturor substantelor periculoase care nu sunt reglementate in prezent de vreo lege. Ca exemplu, un magazin care sustine ca vinde ingrasamant pentru flori va fi obligat sa prezinte produsul la Ministerul Agriculturii, iar expertii institutiei vor analiza produsul si vor dispune interzicerea comercializarii daca vor constata ca produsul are continut halucinogen. Daca se constata ca acest ingrasamant este vandut la pliculet, se poate cere sa fie ambalat la kilogram", au aratat sursele.

Citeste si:
Emil Boc, despre alegeri: „Românii sper să nu cadă în capcana PSD”
Emil Boc, despre alegeri:...

Guvernul a decis sa recurga la aceasta procedura dupa ce a constatat ca nu poate interzice o substanta chimica a carei formula poate fi modificata usor prin adaugarea altui element chimic permis de lege.

In 10 februarie 2010, Guvernul a emis o Ordonanta de urgenta prin care a fost interzisa comercializarea unui numar de 36 de substante si plante etnobotanice, care au fost asimilate drogurilor. Si dupa aparitia acestei ordonante, insa, sute de tineri au continuat sa ajunga la spital in stare grava, in urma consumului de plante etnobotanice procurate fie de la magazine specializate, fie achizitionate de pe internet. Totodata, s-a inregistrat o scadere a varstei consumatorilor de astfel de substante.

In aceste conditii, medicii si inspectoratele scolare au solicitat inchiderea magazinelor care comercializeaza astfel de produse. Unele autoritati locale din Capitala si din tara au decis deja interzicerea magazinelor de vise, iar in urma controalelor mai multe magazine au fost inchise.

Citeste si:
Etnobotanice aduse din Olanda în România! Ce au transmis procurorii...
Etnobotanice aduse din Olanda...

Un grup de 67 de deputati PDL, UDMR si ai minoritatilor nationale a depus luni la Parlament o initiativa legislativa privind interzicerea utilizarii plantelor, substantelor, preparatelor stupefiante, halucinogene, psihotrope in alte scopuri decat cele pentru care isi dovedesc utilitatea practica.

Autoritatile au efectuat pana in prezent aproape 4.000 actiuni de control in cazul produselor etnobotanice si au intocmit peste 340 dosare penale, sustine purtatorul de cuvant al Guvernului, Ioana Muntean. Declaratia a fost facuta dupa sedinta de miercuri a Executivului, la finalul conferintei de presa sustinuta de premierul Emil Boc.

"Ca sa-l completez pe primul-ministru pe problematica etnobotanicelor, pot sa va spun ca pana acum au fost efectuate aproape 4.000 de actiuni, 3.500-4.000 de actiuni, si au fost intocmite peste 340 de dosare penale", a spus purtatorul de cuvant.

Citeste si:
Proiect. PSD propune creșterea pedepselor pentru vânzarea de...
Proiect. PSD propune...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.