Medicii de familie s-au reunit, sambata, intr-o conferinta organizata de Societatea Nationala de Medicina Familiei (SNMF) si Federatia Nationala a Patronatelor de Medicina Familiei (FNPMF), unde au discutat despre problemele din sistemul de sanatate si masurile pe care le vor lua in fata "ilegalitatilor" din legislatia in domeniu.

"Contractul-cadru, pe doi ani, nesocoteste principiul consolidarii bazei pentru a intari intregul sistem, decapiteaza liberalismul profesiei medicale, afecteaza drepturile pacientilor si incearca subjugarea birocratica a medicilor din asistenta primara, promovand falsa dezbinare si deprofesionalizarea", au spus reprezentantii medicilor de familie, potrivit MEDIAFAX.

Presedintele Asociatiei Profesionale a Medicilor din Ambulatoriu, Cosmin Alexandrescu, a subliniat ca daca medicii semneaza contractul in aprilie 2011, acest lucru va duce la inchiderea cabinetelor. El a precizat ca, alaturi de ceilalti reprezentanti ai asociatiilor si federatiilor medicale, va sfatui toti medicii sa nu semneze acel contract.

  • Medicii au cazut de acord asupra faptului ca vor continua sa practice medicina fie in mod privat, fie in alte tari, daca guvernantii ii obliga la semnarea contractului.

Participantii la conferinta au mai spus ca vor actiona in justitie toate actele normative ce "incalca legislatia in vigoare si drepturile fundamentale ale pacientilor si medicilor", anuntand si sesizarea Uniunii Europene privind "gravele incalcari ale directivelor europene".

Medicii au facut referire la actele normative privind informatizarea, care "arunca povara finantarii Programului de Informatizare asupra medicilor, care, pe langa falimentarea evidenta, vor fi din nou deprofesionalizati, fiind obligati sa presteze servicii (de editare a cardurilor) care nu au legatura cu pregatirea profesionala specifica, cu contractul lor si care, mai ales, dezavantajeaza grav pacientii".

Acestia s-au mai plans si de "impunerea muncii fortate prin instituirea obligativitatii permanentei, fara asigurarea unei finantari decente si a conditiilor legale de functionare a centrelor de permanenta".

Totodata, impunerea plafoanelor orientative de prescriptii la medicamente atrage dupa sine alegerea pacientilor ce consuma mai putine resurse, astfel ca medicii sunt obligati sa devina "cerberi", au mai spus reprezentantii asociatiilor medicinei de familie.

Citeste si:
Protest în rândul medicilor de familie. Problemele sistemului...
Protest în rândul medicilor...

Ei au cerut interventia primului ministru pentru a rezolva "modul haotic in care Ministerul Sanatatii intelege sa gestioneze criza sistemului de sanatate" si au anuntat ca vor cere organismelor de control abilitate sa verifice modul in care MS si Casa Nationala de Asigurari de Sanatate (CNAS) au gestionat banii contribuabililor.

  • In plus, medicii vor solicita sprijinul pacientilor prin strangerea de semnaturi privind "nemultumirea lor asupra lipsei de transparenta a modului in care banii lor sunt gestionati".

O alta masura luata de medicii de familie este depunerea cererilor de obtinere a certificatelor de conformitate, facilitand astfel emigrarea masiva a acestora in strainatate.

"Impreuna cu colegii de alte specialitati ne vom opune incercarilor patetice ale ministerului de a induce o sciziune intre specialitati. Noi toti suntem medici si intelegem cel mai bine ca nu putem fi separati si, cu atat mai putin, manipulati. (...) Nu ne asteptam si nu mai dorim ca MS sau CNAS sa ne cheme la «consultari». Am pierdut in acest fel mult timp, inutil. Dorim sa ii asiguram pe guvernanti de intreaga noastra disponibilitate de colaborare in cazul in care doresc realmente sa discutam serios si bazat pe argumente, dar si de hotararea de a merge pana la capat cu protestele noastre in cazul in care nu vor intelege cat de profund se inseala denumind reforma un grup de documente ce vor distruge definitiv asistenta medicala primara in Romania", au conchis reprezentantii medicinei de familie.

Citeste si:
Revoltă națională din cauza legii pensiilor. Ambulanțierii au...
Revoltă națională din cauza...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.