Lucratorii de la vama Siret incercau sa sa ascunda momentul luarii mitei verificand pasapoartele pe sub birou, sperand astfel ca nu sunt filmati de camerele ascunse ale anchetatorilor, se arata in referatul de acuzare al DNA.

Procurorii noteaza ca existau doua tipuri de politisti de frontiera:

Din prima categorie fac parte cei care cereau deschis mita, in timp ce alti politisti de frontiera incearca sa disimuleze actul de luare de mita. "Verifica sub birou pasapoartele in care este predata mita, ascund bancnota in palma sau o iau cu un gest rapid, urmat de introducerea ei, de regula, in buzunarul interior al hainei", arata procurorii, care dau si exemple din cazul coruptiei de la Vama Siret, relateaza MEDIAFAX.

Despre politistii de frontiera care isi desfasoara activitatea in tonetele de intrare-iesire din tara, procurorii arata ca acestia primeau mita in mod repetat, fiind surprinsi de nenumarate ori "numarand sau aranjand teancuri de bancnote pe care le scot din buzunarele uniformei, banii fiind scosi chiar din buzunarele in care de zeci de ori in cursul unei ture ascundeau bancnotele luate din documentele primite pentru control".

Procurorii conchid ca "scoaterea ulterioara a banilor din buzunar si numararea lor tradeaza vadit luarea de mita".

"Se intampla uneori ca politistul care colecteaza mita de la cei ce o primesc nemijlocit sa numere banii, ingaduindu-ne astfel sa constatam ca s-au manipulat teancuri de bani, ca suntem in prezenta unor fapte de coruptie. De exemplu Ramona Costiuc preda un teanc de bani lui Sorin Strugar care ii numara; Elena Cosminiuc i-a predat «ceva» lui Adrian Petru Mudrac adaugand : «astazi slab.... n'o mers». Adrian Petru Mudrag incepe sa numere bancnotele primite observandu-se astfel ce anume i-a predat Elena Comsiniuc", mai noteaza actul citat.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.