Cele cinci confederatii sindicale din Romania au facut apel pentru intreruperea voluntara a activitati de catre toti angajatii, astazi, intre orele 12.00 si 16.00. Afla care sunt institutiile care isi inchid portile.

Liderii sindicali au mai inregistrat un esec, miercuri, in urma apelului facut catre toti angajatii sa opresca lucrul patru ore, intrucat unii salariati nici macar nu au primit oficial acest apel, iar altii l-au ignorat, fie pentru ca au fost amenintati, fie pentru ca nu vrut sa dea curs cererii.

Teoretic, miercuri era ziua anuntata - atat in cadrul euforic al mitingului din 27 octombrie, iar apoi oficial, in birourile liderilor sindicali - ca fiind prima dintr-un sir mai lung, cand angajatii din Romania, mai ales bugetarii, ar fi urmat sa opreasca activitatea timp de patru ore, de la 12.00 la 16.00, scrie MEDIAFAX.

Acest apel al sefilor de confederatii sindicale a ramas insa fara raspuns din partea celor pe care-i reprezinta, primele semne ca activitatea ar fi urmat sa se desfasoare normal existand inca de marti.

Astfel, miercuri, activitatea s-a desfasurat normal in aproape toate institutiile bugetare si publice.

  • Cine nu a raspuns afirmativ apelului la greva generala?

Practic, unii directori de scoli, de exemplu, nici nu stiau de aceasta initiativa, pentru ca niciun lider nu i-a anuntat oficial, asa cum ar fi fost firesc sa se intample. Mai mult, unii profesori nu au incetat sa predea pe motiv ca tot ei va trebui sa recupereze apoi materia, fiind vorba si de o pierdere financiara. Cel mai important insa, cadrele didactice au apreciat ca o asemene actiune ar fi "fara miza".

Pe langa cei neanuntati in legatura cu oprirea voluntara a lucrului, a fost si categoria celor amenintati de sefi, potrivit sindicalistilor, ca vor fi dati afara daca intrerup lucrul miercuri, timp de patru ore.

Si in administratie, activitatea s-a desfasurat normal miercuri, exceptand unele zone unde, probabil in contextul influentei PSD, nu au fost sefi care sa-si ameninte angajatii cu pierderea slujbei.

Citeste si:
Ciucă este așteptat să-și depună mandatul de premier. Totul depinde...
Ciucă este așteptat să-și...

La apelul liderilor de confederatii nu a raspuns nici personalul medical care a muncit normal miercuri, in pofida reducerii salariilor cu 25%, a vacantei locurilor din sistem si a amenintarilor cu inchiderea de spitale.


O situatie aparte a fost inregistrata la Biblioteca Nationala, unde angajatii anuntasera ca inchid institutia, timp de patru ore, dar care, intr-un final, s-au limitat doar sa poarte cate o banderola pe brat, pentru a-si exprima nemultumirile.

La o trecere in revista a situatiei, concluzia este ca situatia de miercuri a demonstrat inca o data ca liderii sindicali nu mai au putere sa mobilizeze oamenii, nu mai au bani sa le plateasca orele in care nu muncesc si, mai mult decat atat, nu mai au credibilitate. Oamenii si-au pierdut increderea in liderii sindicali si considera ca toate actiunile initiate de acestia sunt fara miza, ei fiind convinsi ca nimic nu se va schimba in bine, indiferent de cat de multi ar iesi in strada sau ar cere demisia Guvernului.

Citeste si:
Greva continuă: profesorii vor să vadă măririle promise în lege, nu...
Greva continuă: profesorii...

In al doilea rand, oprirea voluntara a lucrului este considerata din start o actiune care poate avea repercusiuni negative asupra angajatilor, in conditiile in care oamenii pot fi dati in judecata, daca isi asuma acest lucru in nume personal. Ei ar fi, astfel, singurii responsabili pentru absenta de la locul de munca, intrucat liderii nu si-au asumat nimic. Doar au facut apel.

Problema declansarii unei alte eventuale greve generale in Romania ridica serioase semne de intrebare in legatura cu participarea oamenilor si cu motivatia lor, consecinta directa a sustinerii sindicale si a increderii in lideri.

Cele cinci lideri ai confederatiilor continua insa apelul la oprirea voluntara a lucrului in fiecare zi de miercuri, in pofida atitudinii pasive a celor pe care-i reprezinta.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.