Pronosticul pacientilor cu boala coronariana a fost imbunatatit de progresele inregistrate in tratamentele cardiovasculare, totusi aceasta ramane prima cauza de mortalitate, in Romania decedand zilnic prin infarct miocardic 40 de oameni, potrivit studiilor prezentate la congresul de cardiologie.

Previziunile Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS) arata ca boala coronariana va ramane tot principala cauza de deces pentru urmatorii 20 de ani, reprezentand 12,2 la suta din mortatitalitea generala, inaintea celor provocate de cancer, accidente rutiere, HIV/SIDA si bolile hepatice, a spus Roxana Hustiu, manager compania Servier, in conferinta organizata cu ocazia celui de-al 49-lea Congres National de Cardiologie organizat la Sinaia, in perioada 7-9 octombrie, transmite MEDIAFAX.

In 2010, aproape 30 la suta dintre pacientii cu insuficienta coronariana prezinta risc de mortalitate de trei ori mai mare decat la cancer. Jumatate dintre bolnavi mor la patru ani de la depistarea bolii, iar unu din patru se reinterneaza la trei luni de la primul episod, a adaugat medicul.

Numai in Statele Unite ale Americii, la fiecare 26 de secunde cineva sufera de un eveniment coronarian, de exemplu infarct miocardic si la fiecare minut cineva moare din aceasta cauza. In Romania, datele statistice arata ca la sfarsitul anului 2006 erau inregistrati aproape un milion de pacienti cu boala coronariana ischemica, a mai spus Hustiu.

Principala cauza de imbolnavire este reprezentata de afectarea stratului interior al arterelor coronare, legata de anumiti factori de risc cum sunt fumatul, tensiunea arteriala ridicata, diabetul, nivelul ridicat al colesterolului, obezitatea si alti factori incluzand sexul, etnia si istoricul familial de boala coronariana.

Arterele coronare se intaresc si se stramteaza, iar aceasta conduce la diminuarea fluxului sanguin care aduce oxigen catre celulele musculare ale inimii si cauzeaza astfel ischemie (lipsa de oxigen). Aceasta se poate manifesta prin angina pectorala (durere localizata de obicei la nivel toracic, precordial). Daca una din arterele coronare se blocheaza complet, intreaga sectiune a muschiului inimii (deservita de artera) este privata de oxigen si moare, rezultand infarctul miocardic acut (IMA) sau atacul de cord.

Citeste si:
Bilanț negru după cutremurul din Japonia. Numărul morților a ajuns...
Bilanț negru după cutremurul...

Totusi problema cheie este aceea ca boala coronariana ischemica este o boala progresiva si silentioasa la inceput, care trece deseori neobservata pana cand primele simptome ale ischemiei sau infarctul miocardic apar.

Riscul unui atac de cord si a mortii din aceasta cauza este foarte ridicat la pacientii cu boala coronariana ischemica care au un ritm cardiac accelerat (frecventa cardiaca crescuta). Frecventa cardiaca este un determinant major al consumului de oxigen si poate precipita majoritatea episoadelor ischemice, atat simptomatice (dureroase), cat si silentioase. In consecinta, scaderea frecventei cardiace la pacientii cu boala coronariana ischemica reduce nevoia de oxigen a inimii si poate avea efecte benefice semnificative in reducerea evenimentelor cardiovasculare.

Managementul curent al bolii coronariane ischemice are doua obiective principale si anume reducerea simptomelor dureroase (anginei) si reducerea riscului de evenimente coronariene (infarct miocardic, spitalizare pentru insuficienta cardiaca) si prelungirea vietii.

Citeste si:
Cabinetele de medicină de familie pot deschide puncte secundare în...
Cabinetele de medicină de...

Modificarea stilului de viata este foarte importanta in prevenirea bolii coronariane ischemice.

Dintre medicamente, betablocantele si blocantii canalelor de calciu sunt printre optiunile curente pentru scaderea frecventei cardiace si reducerea simptomelor. Aspirina, statinele, inhibitorii enzimei de conversie a angiotensinei si betablocantele sunt prescrise pentru prevenirea evenimentelor coronariene.

Potrivit medicului, in pofida modificarii stilului de viata, a optiunilor curente de tratament si a tehnicilor chirurgicale, bolile cardiovasculare raman o problema si de aceea este nevoie de tratamente de prevenire a lor noi si eficiente.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.