Motivarea judecatorilor in cazul arestarii lui Vintu a fost facuta publica. Printre altele, procurorii au stabilit faptul ca inculpatul Sorin Ovidiu Vintu reprezinta "un pericol concret pentru ordinea publica".

Potrivit procurorilor, omul de afaceri ar fi fost arestat pentru ca "reprezinta un pericol public", iar infractiunile comise sunt de "o gravitate extrema", relateaza Antena 3.

„Analiza actelor probatorii ale cauzei demonstreaza ca lasarea in libertate a inculpatilor ar prezenta un pericol concret pentru ordinea publica. Trebuie avuta in vedere rezonanta acestor fapte indreptate impotriva infaptuirii justitiei, la care se adauga sentimentul de insecuritate creat in randul colectivitatii. Acestea sunt elemente de natura a naste temerea ca organele judiciare nu reactioneaza eficient impotriva unor persoane invinuite de savarsirea unor infractiuni de o gravitate deosebita”, se arata in motivarea arestarii pentru 29 de zile a omului de afaceri Sorin Ovidiu Vintu, data publicitatii astazi de Tribunalul Bucuresti, scrie Realitatea.

In prezent, Sorin Ovidiu Vintu se afla in arest, de patru zile, la Directia cercetari Penale, unde imparte celula cu un traficant de droguri. Potrivit autoritatilor, omul de afaceri nu a creat probleme speciale, acceptand sa urmeze tratamentul si sa primeasca mancarea de detentie.

Tribunalul Bucuresti a decis vineri arestarea pentru 29 de zile a lui Sorin Ovidiu Vintu, Octavian Turcan si Stoian Alexandru. Cei trei au fost retinuti in dosarul privind fuga din tara a lui Nicolae Popa, fost director Gelsor, condamnat definitiv in Romania la 15 ani de inchisoare pentru infractiuni economice.

  • Popa: Nu am primit bani de la Vintu

Nicolae Popa, audiat ca martor in contextul cererii statului roman de extradare a sa din Indonezia, a afirmat ca nu a primit bani de la Sorin Ovidiu Vintu, instanta Tribunalului Bucuresti care a judecat cererea de arestare a celui din urma afirmand ca declaratia lui Popa este "evident nesincera", informeaza MEDIAFAX.
Citeste si:
Bilete de tren mai scumpe cu 20% de azi. Motivarea autorităților
Condiții, nu, întârzieri și...

"In ceea ce priveste declaratia numitului Popa Nicolae, audiat in calitate de martor in temeiul cererii de asistenta judiciara adresata autoritatilor indoneziene, Tribunalul retine ca acesta recunoaste faptul ca este titularul unui cont deschis la o institutie bancara din Indonezia, insa (spune ca, n.r.) nu a primit sume de bani de la inculpatul Sorin Ovidiu Vintu. Aceasta din urma sustinere va fi insa inlaturata intrucat este infirmata de intreg materialul probator administrat pana in prezent, pozitia acestui martor fiind una evident nesincera", se arata in motivarea Tribunalului Bucuresti.

Octavian Turcan, arestat si el in acest dosar alaturi de SOV, a declarat, cu ocazia audierii sale in calitate de invinuit, ca nu il cunoaste pe Nicolae Popa si nici pe fratele acestuia. El a mai spus ca nu a efectuat nici un transfer bancar pentru acesta, insa si aceste sustineri au fost inlaturate de instanta, intrucât "sunt infirmate de toate datele si mijloacele de proba din dosar".

Citeste si:
Vintu pierde si procesul cu Elena Udrea
Vintu pierde si procesul cu...

Ceilalti doi co-inculpati, Sorin Ovidiu Vintu si Alexandru Stoian, s-au prevalat de dreptul la tacere pe parcursul urmaririi penale, se mai arata in documentul citat.

"Urmarind datele rezultate din urmarirea penala efectuata pana la acest moment si analizate mai sus, Tribunalul concluzioneaza ca la acest moment exista indicii temeinice pentru a crea presupunerea rezonabila ca inculpatii au savârsit, cu vinovatie, fapta de favorizare a infractorului, iar in cazul inculpatului Stoian complicitate la aceasta fapta", se mai arata in motivare.

  • Vintu avea interdictie de a parasi tara inca din 2009

Sorin Ovidiu Vintu a avut inca din decembrie 2009 interdictie de a parasi tara, conform declaratiei procurorului care a sustinut in fata instantei cererea de arestare preventiva a omului de afaceri, citata in motivarea deciziei prin care instanta a decis arestarea omului de afaceri.
Citeste si:
Arestarea unui tânăr de 18 ani a luat o turnură de râsul lumii....
Arestarea unui tânăr de 18...

Potrivit MEDIAFAX, Ovidiu Vintu avea interdictia de a parasi tara din 16 decembrie 2009. Si ceilalti doi arestati alaturi de Vintu in acest dosar, Octavian Turcan si Alexandru Stoian, aveau interdictii similare, primul din 7 decembrie 2009 iar cel de-al doilea din 11 decembrie 2009, masura fiind prelungita succesiv pâna la momentul punerii in miscare a actiunii penale impotriva celor trei, in septembrie 2010.

Judecatorii sustin ca, desi stiau ca sunt cercetati si chiar aveau o interdictie, cei trei au ales sa ignore legea, lucru "deosebit de relevant" pentru instanta care a decis arestarea lor.

"Tribunalul gaseste deosebit de relevant faptul ca inceperea urmaririi penale si mai mult, luarea unei masuri restrictive de libertate nu a avut nici un impact asupra atitudinii inculpatilor fata de normele penale si ordinea de drept, norme pe care acestia au ales sa le ignore si in continuare cu indiferenta dar si vadita desconsideratie fata de capacitatea organelor judiciare romane de a-i trage la raspundere penala Singurul efect al acestor masuri a fost acela ca cei trei inculpati si-au luat anumite masuri de precautie la care Tribunalul a facut deja referire anterior"
, se arata in motivarea Tribunalului Bucuresti.

Citeste si:
Marilyn Manson a acceptat să se predea poliţiştilor din Los Angeles
Marilyn Manson a acceptat să...

Judecatorul a apreciat ca, in acest mod, pericolul social al inculpatilor "s-a reliefat gradual odata cu perseverenta manifestata de acestia prin acte materiale succesive in scopul de a impiedica si ingreuna executarea pedepsei aplicate condamnatului Popa Nicolae".

"Tribunalul retine ca inculpatii aleg din acest moment sa ignore seriozitatea avertismentului dat in acest mod de organele de urmarire penala si interpreteaza aceasta masura doar ca o imprejurare fata de care trebuie sa fie mai precauti in continuarea activitatii ilicite", se arata in motivarea deciziei Tribunalului Bucuresti.

Judecatorii sustin ca cei trei nu par a fi foarte convinsi nici macar de necesitatea unor "precautii" suplimentare, modalitatea in care inteleg sa isi disimuleze activitatile infractionale remarcandu-se in primul rand prin vadita lipsa de utilitate si in al doilea rand prin caracterul "oarecum ilar" al metodelor la care apeleaza.

  • Contestatia lui Vintu privind arestarea sa, judecata miercuri

Contestatia lui Sorin Ovidiu Vintu privind arestarea sa se va judeca, miercuri, de catre Curtea de Apel Bucuresti, care va decide daca omul de afaceri va fi in continuare cercetat in arest sau in stare de libertate.

Recursul lui Sorin Ovidiu Vintu, Octavian Turcan si Alexandru Stoian se va judeca in miercuri, in 15 septembrie.

In timp ce cei trei inculpati cer cercetarea lor in libertate, Parchetul vrea mentinerea lor in arest.

Parchetul instantei supreme sustine ca, prin actiunile intreprinse in scopul zadarnicirii si ingreunarii executarii pedepsei a unui condamnat la 15 ani de detentie, Vintu, Turcan si Stoian au dovedit "nu doar perseverenta infractionala accentuata, dar si ignoranta fata de sistemul de justitie".

  • Judecatoarea Viorica Costiniu, in completul care va judeca recursul lui Sorin Ovidiu Vintu

Judecatoarea Viorica Costiniu de la Curtea de Apel Bucuresti va face parte din completul de trei judecatori, care va solutiona, miercuri, recursul lui Sorin Ovidiu Vintu privind arestarea sa, au declarat, luni, pentru MEDIAFAX, surse din magistratura.

Alaturi de Viorica Costiniu, vor intra in sala de judecata si judecatoarele Luciana Mera si Cristina Rotaru.

Citeste pe acelasi subiect:

Au existat presiuni asupra procurorilor in cazul lui Vantu?


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.