Presedintele Asociatiei pentru Protectia Pacientilor a declarat ca intr-o unitate de terapie intensiva nu poate fi montat un aparat casnic de aer conditionat, pentru ca acesta reprezinta "un real focar de infectie", in conditiile in care in aceste sectii sunt pacienti cu probleme grave.

"Intr-o unitate de terapie intensiva nu poate fi montat un aparat casnic de aer conditionat, pentru ca acesta reprezinta un real focar de infectie, ci aparate profesionale de aer conditionat, care sa contina filtre specifice si sisteme speciale de purificare a aerului", a declarat presedintele Asociatiei pentru Protectia Pacientilor (APP), Vasile Barbu, la iesirea din Maternitatea Giulesti.

El a precizat ca aparatele casnice de aer conditionat nu sunt altceva decat "un mediu de cultura".

"In general, in sectiile de terapie intensiva, nu doar aici la copii, sunt foarte multi pacienti tarati, iar asa nu facem decat sa imprastiem microbii", a mai spus Barbu.

Cinci bebelusi au murit si alti sase sunt raniti grav in urma incendiului care a avut loc luni, la Sectia de Terapie Intensiva Nou-Nascuti de la Maternitatea Giulesti din Capitala.

Cazul privind incendiul de la Maternitatea Giulesti a fost preluat de la Parchetul Judecatoriei sectorului 6 Bucuresti de catre Sectia de Urmarire Penala si Criminalistica (SUPC) a Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, procurorii incepand urmarirea penala "in rem" pentru ucidere din culpa si vatamare corporala grava.
Seful Sectiei de Urmarire Penala din Parchetul instantei supreme, Marius Iacob, a declarat, joi, ca la Maternitatea Giulesti, din probele stranse pana in prezent, a fost vorba doar de incendiu, nu si de o explozie, precizand ca "o inlantuire nefericita de imprejurari" a dus la tragedie.

Procurorul Marius Iacob a aratat ca sunt avute in vedere de catre anchetatori modalitatile de instalare a tuturor aparatelor din salonul de Terapie Intensiva de la Maternitatea Giulesti, modul in care s-au facut reviziile tuturor incubatorilor si aparatelor de aer conditionat.
Marius Iacob a mai spus ca sunt indicii cu privire la incalcarea atributiilor de serviciu de catre mai multe persoane, nu neaparat doar de personalul medical, fiind vorba de o incalcare a normelor de munca.

Citeste si:
3 sfaturi utile pentru îngrijirea pielii bebelușului pe timp de vară
3 sfaturi utile pentru...

"Sunt indicii cu privire la incalcarea atributiilor de serviciu si a regulamentelor specifice de catre mai multe persoane, atat din cadrul spitalului, cat si din afara acestuia", a precizat Iacob.

El a mai spus ca pe tura cand a avut loc tragedia de la Maternitatea Giulesti erau opt persoane, cadre medicale si personal auxiliar. Procurorul a adaugat ca o singura asistenta avea in responsabilitate, luni seara, salonul cu nou-nascuti prematuri din Sectia de Terapie Intensiva de la Maternitatea Giulesti unde s-a produs incendiul, iar pe intreg etajul era o singura infirmiera.

Potrivit lui Marius Iacob, pe parcursul declaratiilor date pana in prezent la Politie au existat elemente de contradictie, fara a face precizari clare in acest sens.


Intreaga conducere a Maternitatii Giulesti a fost suspendata pana la finalizarea anchetei, in urma dispozitiei primarului general Sorin Oprescu, la scurt timp dupa ce ministrul Sanatatii ceruse demiterea echipei manageriale a unitatii sanitare.
Citeste si:
Noi cazuri de bebelusi infectati cu stafilococ auriu, la...
Noi cazuri de bebelusi...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.