Dunarea are, marti, la intrarea in tara, un debit de 12.120 de metri cubi pe secunda, specialistii spun ca fluviul va atinge nivelul maxim la Galati sambata, cu un nivel prognozat de 687 de centimetri, cu 24 de centimetri peste cota istorica atinsa in 2006, potrivit "Apele Romane".

Potrivit Administratiei Nationale "Apele Romane", Dunarea depaseste marti cotele istorice din anul 2006 la Braila, cu 24 cm, Galati, cu 14 cm si Fetesti, cu 32 cm, transmite NewsIn. [Pericol devastator pentru Galati, Braila si Fetesti]

Debitul Dunarii de la intrarea in tara este in scadere comparativ cu maximul atins, de 13.300 de metri cubi pe secunda, dar peste media multianuala a lunii iulie, de 5.350 de metri cubi pe secunda.

Pe sectoarele aval Portile de Fier, nivelul Dunarii a fost intr-o usoara crestere pe sectorul Giurgiu si aval, urmand ca unda de viitura sa se propage pe sectorul Oltenita pana in aval. La Galati Dunarea a inregistrat o crestere cu un centimetru, avand marti un nivel de 678 de centimetri, cu 18 cm peste cotele de pericol. [Emil Boc, "persona non grata" la Galati]

Directorul general al Apelor Romane, David Csaba, coordoneaza actiunea de realizare a digului de la Galati din interiorul orasului, pe o lungime de 4,5 km. Peste 200 de muncitori de la Apele Romane sprijina echipele IJSU, ale Jandarmeriei si Armatei in operatiunile de suprainaltare si consolidare a digului.

Digul de aparare a fost finalizat

"Digul de aparare a municipiului Galati, care se intinde pe o lungime de patru kilometri si jumatate, este finalizat, la realizarea acestuia utilizandu-se peste 250.000 de saci cu nisip, care sustin hidrobarajul. Se realizeaza un stoc de saci care sa poata fi utilizati in zonele cu infiltratii", a declarat, marti, purtatorul de cuvant al Prefecturii judetului Galati, Petrica Patilea Crangan, informeaza corespondentul NewsIn.
Secretarul de stat din Ministerul Administratiei si Internelor, Mihai Capra, care se afla la Galati pentru a coordona nucleul de criza de aici, a spus ca cei peste 1.400 de militari, jandarmi, lucratori ISU si voluntari vor lucra marti la rezistenta digului, sub supravegherea a 150 de specialisti de la Apele Romane, si vor incepe sa evacueze cu motopompele apa deja infiltrata.

Citeste si:
Atacuri cu drone la graniță: alertă în Galați și Tulcea. MApN...
Atacuri cu drone la graniță:...

"In cursul acestei zile, vor sosi la Galati si echipamentele trimise de Belgia si Austria pentru a sprijini eforturile de reducere a efectelor inundatiilor. Este vorba despre cinci generatoare electrice, 11 motopompe cu furtunuri, o instalatie de purificare a apei si 5.000 de recipienti, din Belgia, zece motopompe si trei generatoare electrice din Austria", a spus si Petrica Patilea Crangan.

Primaria municipiului Galati sustine, insa, ca ridicarea digului de 4,5 kilometri si evacuarea apelor cu motopompele nu sunt de ajuns pentru a proteja cartierul Valea Orasului de apele crescute ale Dunarii. Municipalitatea insista pe varianta spargerii digului de pe malul tulcean al Dunarii, in zona Cotul Pisicii, in scopul eliminarii pericolului de la Galati. Viceprimarul Nicusor Ciumacenco a declarat, marti, ca daca aceasta masura nu va fi luata cat mai curand, iar Dunarea va atinge cota de 700 de centimetri, apele fluviului vor rabufni prin sistemul de canalizare din Valea Orasului.

Citeste si:
16 irakieni, descoperiti pe malul Dunarii dupa ce au trecut granita
16 irakieni,  descoperiti pe...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.