Social 6 Iulie 2010 11:24
Dunarea a depasit luni cotele istorice inregistrate in 2006 la Braila, Galati si Fetesti, cu 20, 13, si respectiv 22 de centimetri, informeaza reprezentantii Administratiei Nationale "Apele Romane".

Potrivit "Apele Romane" luni, la intrarea in tara, Dunarea are un debit de 12.230 de metri cubi pe secunda, fiind in scadere comparativ cu maximul atins de 13.300 de metri cubi pe secunda.

Pe sectoarele aval Portile de Fier nivelurile sunt intr-o usoara crestere, cu doi-trei centimetri pe zi, relateaza NewsIn.

Astfel, Dunarea se situeaza peste cotele de pericol la statiile Bechet, cu un nivel de 735 cm (35 de centimetri peste cota de pericol) si Corabia - 665 cm (15 centimetri peste cota de pericol) unde cotele sunt stationare. Cotele sunt in usoara crestere la Turnu Magurele - 691 centimetri (41 centimetri peste cotele de pericol), Fetesti - 742 centimetri ( 32 de centimetri peste CP), Cernavoda - 685 centimetri (35 de centimetri peste CP), Harsova - 729 cm (69 de centimetri peste CP), Braila - 709 de cm (cu 49 de centimetri peste CP), Galati - 677 cm (17 centimetri peste CP), Isaccea - 534 de cm (14 centimetri peste CP), Grindu - 656 cm ( 26 de centimetri peste CP). Fluviul se situeaza peste cotele de inundatie la restul statiilor hidrometrice.

  • Mobilizare generala in Galati la constructia unui dig de 4,5 km

La Galati, jandarmi si lucratori ISU din Capitala si din judetele Arges, Dolj si Prahova lucreaza la digul de protectie a municipiului, iar Politia a oprit traficul in zona.

"Alaturi de militarii galateni, lucreaza la suprainaltarea digului de la Dunare 300 de jandarmi din cadrul Gruparii Mobile de Jandarmi Ploiesti si Bazei de Administrare si Deservire a Inspectoratului General al Jandarmeriei Romane si 400 de lucratori din cadrul Inspectoratelor pentru Situatii de Urgenta ale municipiului Bucuresti si judetelor Arges, Prahova si Dolj" a declarat, luni dimineata, purtatorul de cuvant al Prefecturii judetului Galati, Petrica Patilea Crangan.

Acestia ajuta la ridicarea digului de 4,5 kilometri lungime si 1,5 metri inaltime din sudul municipiului Galati, care este menit sa protejeze de apele crescute ale Dunarii cartierul Valea Orasului, unde locuiesc circa 7.000 de persoane. Digul, care trebuie finalizat pana marti sub supravegherea a 45 de specialisti de la Apele Romane, este ridicat in urma dispozitiei Comitetului National pentru Situatii de Urgenta, care s-a intrunit duminica, la Galati.

Citeste si:
16 irakieni, descoperiti pe malul Dunarii dupa ce au trecut granita
16 irakieni,  descoperiti pe...

Daca digul va fi distrus, orasul Galati se va confrunta cu un dezatru de neinchipuit. "In conditiile in care digul n-ar rezista, am inunda un sfert din Galati, asta inseamna activitatile de la santierul naval, portul, vama. Sunt aproape 12.000 de locuri de munca in zona, in jur de 45 de milioane de euro este pierderea zilnica si in jur de 250 de milioane de euro, pierderile de proprietate din Galati. Cred ca ar fi cel mai mare dezastru urban din Romania dupa cel de-al Doilea Razboi Mondial", a precizat viceprimarul din Galati, Mircea Cristea, potrivit Realitatea.net.

Imediat dupa startul lucrarilor, politia a oprit traficul in zona in care este ridicat digul de protectie, dar si in Valea Orasului. "Se interzice tranzitul autovehiculelor prin urmatoarele intersectii de drumuri publice din municipiul Galati: intersectia str. Portului cu str. Dogariei, unde va fi amplasat un echipaj de politie rutiera; intersectia str. Portului cu str. Ana Ipatescu, unde va fi amplasat un echipaj al politiei comunitare; intersectia str. Ana Ipatescu cu str. Alexandru Moruzzi, unde va fi amplasat un echipaj al politiei comunitare; intersectia Caii Prutului cu str. Lemnari, unde va fi amplasat un echipaj de politisti de la Politia municipiului Galati-Sectia 1. Exceptie fac autoturismele/autovehiculele serviciilor de urgenta, ale structurilor MAI sau ale riveranilor, situatie in care aceasta calitate se dovedeste cu actul de identitate", se arata intr-un comunicat de presa remis, luni, de Inspectoratul Judetean de Politie.

Citeste si:
Pui de delfin mort, gasit pe digul din Eforie Sud/ VIDEO
Pui de delfin mort, gasit pe...

"Concomitent cu actiunile de la Galati, Comitetul National pentru Situatii de Urgenta a hotarat ca Prefecturile si Consiliile Judetene Ialomita si Calarasi sa dispuna masurile necesare de pregatire a incintelor Calarasi-Raul, Borcea de Sus si Borcea de Jos pentru inundare. De asemenea, Prefectura Tulcea si Consiliul Judetului Tulcea dispun, in regim de urgenta, masurile necesare pentru suprainaltarea cu cinci metri a digului de aparare a localitatii Grindu si iau masuri pentru pregatirea executarii misiunii de rupere a digului la Cotul Pisicii, atunci cand situatia operativa o va impune", a amintit, luni, purtatorul de cuvant al Prefecturii Galati, Petrica Patilea Crangan.

  • 50 de gospodarii inundate in localitatea Borcea din Calarasi

Peste 50 de gospodarii au fost inundate de apele Dunarii in localitatea Borcea din Calarasi, o parte dintre locuitori fiind deja evacuati, transmite Realitatea Tv.
Citeste si:
Aventura gustului asiatic NOODLZ România a ajuns și în Galați
Aventura gustului asiatic...

Autoritatile locale au evacuat o parte dintre locuitori si lucreaza la ridicarea unui dig de protectie. In zona Dunarea a depasit cota de inundatii cu 67 de cm.

Primarul din localitate spune ca, in cazul in care nivelul Dunarii va creste in continuare, vor mai fi evacuati si alti locuitorii ai comunei. "Am procedat la aducerea de saci si pamant pentru ca cetatenii sa se autogospodareasca acolo unde sunt in putere, iar unde sunt batrani intervenim cu pompierii. Daca apa va mai creste cu 10-15 cm va trebui sa procedam la evacuare", a spus primarul Marcel Zagarin.

Mai multe judete riverane Dunarii au fost afectate de inundatii in ultimele zile. Duminica, la sedinta Comitetului National pentru Situatii de Urgenta, desfasurata la Galati, s-a luat in calcul eventuala inundare a unor zone de pe cursul fluviului, astfel incat sa fie protejate orasele Galati, Braila si Tulcea.

Citeste si:
Galațiul, „Orașul lui Moș Crăciun”. Calendar eveniment
Galațiul, „Orașul lui Moș...

"Daca va fi nevoie sa luam alte masuri, am luat in considerare toate incintele de pe Dunare, dar, tinand cont de faptul ca unele sunt populate si au volume mici de inmagazinare, ne-am concentrat in cele din urma pe Calarasi – raul si pe Borcea de Sus-Borcea de Jos, dar aici avem rezerve foarte mari, pentru ca ar fi inundata autostrada. Probabil ca nu vom apela in niciun caz la inundarea celor doua incinte, Borcea de Sus compartimentul trei si Borcea de Jos compartimentul trei, pentru ca ar fi cam 15 centimetri de apa peste autostrada si peste calea ferata si am rupe legatura Constanta-Bucuresti. Sunt sanse extreme de reduse pentru a fi aplicata (aceasta masura, n.r.). Solutia ultima va fi ruperea digului la Cotul Pisicii (in judetul Tulcea, n.r.), deci Dunarea sa mearga pe vechiul senal. Pregatirile pentru acest lucru incep tot de astazi. Convingerea mea este ca vom rezista la Galati cu digul pe care il vom construi, dar suntem obligati sa luam toate masurile asiguratorii", a declarat, duminica, ministrul Vasile Blaga, care a prezidat sedinta de la Galati.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.