Directorii Adminstratiei Nationale de Meteorologie si ai Institutului National de Hidrologie au facut, duminica, o prezentare a situatiei actuale si a prognozelor in ce priveste precipitatiile, afirmand ca, desi ploile se vor reduce cantitativ, pericol exista intrucat raurile sunt pline.

Directorul Adminstratiei Nationale de Meteorologie (ANM), Ion Sandu, a afirmat duminica, la Galati, ca in saptamana 23 iunie-3 iulie in Moldova a plouat neintrerupt, cantitatile de precipitatii fiind de 100 l/mp in regiune, 200 l/mp in zonele montane si izolat 300 l/mp. In intervalul 4-13 iulie, in Moldova si spre sud, pana in Ialomita, va continua sa ploua, insa cantitatile vor fi mai reduse. Potrivit lui Sandu, in zonele in care au cazut 100 l/mp vor fi 50 l/mp, in cele cu 200 vor fi 100 l/mp, iar in loc de 300 vor fi 150 l/mp de precipitatii, transmite corespondentul NewsIn.

"Cantitatile de precipitatii vor fi mai mici, dar importante, avand in vedere ca raurile sunt pline", a precizat Sandu, in debutul sedintei Comitetului National pentru Situatii de Urgenta.

Conform aceleiasi surse, precipitatii importante vor fi inregistrate in nordul Moldovei pana pe 6 iulie, iar din 6 iulie pana pe 13 iulie ele vor fi inregistrate in zona de sud-est a tarii, inclusiv in Carpatii de curbura.

Directorul Institutului National de Hidrologie (INH), Petre Stanciu, a declarat la randul lui ca pe Siret, in judetul Suceava, nu sunt depasiri. In schimb, codul rosu ramane in vigoare pe raul Prut in portiunile Stanca Costesti - Prisecani si Sivita-Dunare. De asemenea, codul rosu este in vigoare pe raul Siret din comuna Sendreni pana la confluenta cu Dunarea. Pe alte sectoare ale raurilor Siret si Prut este in vigoare codul portocaliu, avertizari fiind instituite si pe raul Olt pe sectorul Feldioara-Hoghil in judetul Brasov.

Avertizarile vor fi valabile pana pe 5 iulie, la ora 16.00
.


Pe Dunare, varful a fost atins in urma cu cateva zile, iar acum debitele sunt in scadere la Bazias, la intrarea in tara. Potrivit lui Atanciu, unda de viitura se afla in dreptul localitatii Giurgiu, unde va sta pana pe 7 iulie. Cotele sunt in crestere de la Calarasi pana la Tulcea, iar la Galati sunt diferente mici: de la 672 cm duminica dimineata, la 673 la ora 14.00. La Galati, maximul va fi atins in intervalul 9-11 iulie, cand fluviul va masura 685-690 cm, potrivit directorului INH.
Citeste si:
ANM: Patru județe, sub cod roșu de vreme severă. Va ploua într-o zi...
ANM: Patru județe, sub cod...

Petre Stanciu a precizat ca debitul fluviului este de peste 16.000 mc/sec la Galati, fata de 6.000 mc/sec cat este media multianuala pentru aceasta perioada.

Dupa prezentarea acestor date, Comitetul National pentru Situatii de Urgenta, prezidat de ministrul Vasile Blaga, si-a continuat lucrarile. La sedinta mai participa ministrul Mediului Laszlo Borbely, secretarul stat Raed Arafat, seful Inspectoratului General pentru Situatii de Urgenta, Vladimir Secara, prefectii si presedintii consiliilor judetene din Galati, Braila, Tulcea, Ialomita si Calarasi.

La intrarea in Palatul Prefecturii Galati s-au adunat aproximativ 40 de persoane, iar jandarmii au format cordoane de securitate intre ei si cladirea care gazduzieste sedinta. Oamenii locuiesc in cartierul Valea Orasului, punctul cel mai jos al municipiului Galati, amenintat de apele crescute ale Dunarii.

Citeste si:
Megi, furtuna tropicală din Filipine a ucis cel puțin 28 de persoane
Megi, furtuna tropicală din...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.