Dunarea a depasit cu 4 centimetri nivelul istoric din 2006 la Fetesti, iar la Galati, unde nivelul acesteia creste cu 2-3 centimetri pe zi, nivelul istoric a fost depasit cu 6 centimetri, hidrologii estimeaza ca fluviul va ramane la debite ridicate cel putin trei saptamani, potrivit Apele Romane.

Potrivit prognozei INHGA, se estimeaza ca Dunarea va depasi pe sectorul Braila-Galati, in data de 8-9 iulie, debitul de 16.000 de metri cubi pe secunda.

In continuare echipele Apelor Romane isi concentreaza eforturile pentru consolidarea digurilor de la Dunare, pe sectorul Fetesti-Braila-Galati, Tulcea si Delta Dunarii, principala problema fiind durata foarte mare de timp in care digurile sunt sub presiunea apei.


La Braila, Dunarea este la acelasi nivel cu cel inregistrat in anul 2006. La Galati fluviul creste usor, cu 2-3 centrimetri pe zi, fiind cu sase centimetri peste cota istorica inregistrata in 2006.

La Fetesti, Dunarea a depasit nivelul istoric din anul 2006 cu patru centimetri, si, ca urmare, au fost evacuate casele din zona cartierului Buliga. La Harsova, Dunarea a crescut din 30 iunie cu 12 centimetri, avand sambata un nivel de 708 centimetri, cu 56 de centimetri sub cota istorica inregistrata in 2006.

In urma deciziei Comitetului pentru Situatii de Urgenta din cadrul Ministerului Mediului, Apele Romane Dobrogea Litoral (ABADL) a dus la indeplinire masura de creare a unei brese in zona canalului Imputita (taierea cordonului litoral) pentru a permite o circulatie mai buna a debitelor din zona Deltei Dunarii.

  • Situatie tragica si in Bulgaria:

Nivelul Dunarii a depasit opt metri in apropiere de orasul bulgar Ruse, ceea ce a facut situatia din regiune critica, relateaza Sofia News Agency.

In cursul noptii de vineri spre sambata, nivelul Dunarii la Ruse a ajuns de 801 centimetri. In acest conditii, administratia locala este obligata, teoretic, sa organizeze o reuniune de urgenta au organele vizate.

Insa nu a facut inca acest lucru, deoarece directorul Serviciului de administrare a crizei si securitate a informatiilor din cadrul biroului guvernatorului districtului Ruse a anuntat ca nivelul fluviului incepe sa scada.

Citeste si:
16 irakieni, descoperiti pe malul Dunarii dupa ce au trecut granita
16 irakieni,  descoperiti pe...

Pe de alta parte, Agentia pentru studierea si mentinerea nivelului Dunarii a estimat o crestere cu cinci centimetri a fluviului in apropiere de Ruse.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.