Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis noi avertizări de vreme severă în România. De astăzi, de la ora 12:00, până mâine la aceeași oră, este valabilă o alertă cod roșu în patru județe din țară. Totodată, de la ora 10:00, au intrat în vigoare alte două coduri, gelben și portocaliu, de ploi torențiale, grindină și vijelii, care vizează aproape jumătate de teritoriu.

Patru județe intră sub cod roșu de vreme severă, anunță ANM

Astăzi, la ora 12.00, Mehedinți, Caraș-Severin și zona de munte a județelor Gorj și Hunedoara intră sub avertizare cod roșu de ploi torențiale și abundente, potrivit ANM. În intervale scurte de timp și prim acumulare cantitățile de apă vor fi de 50...70 l/mp și izolat vor depăși 80 l/mp. Conform specialiștilor ANM, va ploua într-o zi cât pentru lo lună. Avertizarea este valabilă până sâmbătă, la ora 12:00.

Avertizări meteorologice în vigoare

Cod portocaliu:


  • Interval de valabilitate: 16 iunie, ora 10 – 17 iunie, ora 12

  • Fenomene vizate: instabilitate atmosferică accentuată, cantități însemnate de apă.

În jumătatea de vest a Olteniei, sudul Banatului, zona Carpaților Occidentali,nordul Carpaților Orientali și vestul Carpaților Meridionali vor fi averse torențiale,descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului și izolat vijelii și grindină. În intervale scurte de timp sau prin acumulare cantitățile de apă vor fi de 30...40 l/mp și izolat de peste 50 l/mp.

Cod galben:


  • Interval de valabilitate: 16 iunie, ora 10 – 17 iunie, ora 12

  • Fenomene vizate: instabilitate atmosferică

În intervalul menționat, local vor fi perioade cu instabilitate atmosferică în Crișana,nordul Banatului, Maramureș, cea mai mare parte a Transilvaniei, nord-vestul Moldovei și estul Olteniei. Aceasta se va manifesta prin averse, descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului și izolat vijelii și grindină. În intervale scurte de timp sau prin acumulare cantitățile de apă vor fi de 20...25 l/mp și izolat de peste 30...40 l/mp.

Meteorologii precizează că manifestări de instabilitate atmosferică vor fi pentru scurte intervale de timp și în restul teritoriului. Vremea va fi în general instabilă și în zilele următoare.

Citeste si:
Prognoza meteo ANM 2 - 30 octombrie 2023. În ce regiuni se așteaptă...
Prognoza meteo ANM 2 - 30...

Foto: meteoromania.ro


Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 16 Iunie 2023 - 11 : 06

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.