Peste 60.000 de persoane vor participa astazi la mitingul organizat de sindicate in Piata Victoriei. Alaturi de angajatii din sanatate si invatamant, functionari publici si jurnalisti, vor lua parte la proteste si cel putin 1.000 de mineri din Valea Jiului, au anuntat liderii sindicali.

  • Peste 60.000 de bugetari vor paraliza Capitala

Mitingul anuntat pentru astazi va incepe la ora 11.00 si se va termina la 13.00. Cele cinci mari centrale sindicale din Romania au anuntat prezenta la actiune atat a bugetarilor, cat si a angajatilor din sectorul privat (angajati din sanatate pensionari, profesori, studenti, mineri, ceferisti, si alte categorii sociale nemultumite de masurile de austeritate anuntate de Guvern).

"De la Cartel Alfa vor participa cel putin 1.000 mineri si 2.000 de angajati de la calea ferata. Probabil ca vor fi 15.000 de la Cartel Alfa", a anuntat presedintele confederatiei Bogdan Hossu.

"In conditiile in care CSDR, Cartel Alfa si CNSLR Fratia vor scoate in strada 45.000 de oameni, iar BNS alti 10.000 de oameni, la fel ca si Meridian care anunta intre 8.000 si 10.000 de oameni, probabil ca peste 60.000 de persoane vor participa miercuri la mitingul organizat de sindicate in Piata Victoriei", a anuntat la randul sau vicepresedintele BNS, Ovidiu Jurca.

Presedintele CNSLR Fratia, Marius Petcu, a anuntat de asemenea ca vor iesi in strada 5.500 de angajati din sanatate, 4.200 de la educatie, aproape 2.000 de functionari publici si 1.000 de salariati din energie si gaze. Reprezentantii sindicatelor nu sunt de acord cu reducerea tuturor salariilor cu 25% si a pensiilor cu 15%, precum si cu modificarea Codului Muncii, masuri cuprinse in scrisoarea de intentie pe care Guvernul vrea sa o trimita FMI.

In cazul in care nu reusesc sa respinga varianta Guvernului in plenul Consiliului Economic si Social, liderii sindicali au anuntat se vor retrage din toate comisiile de dialog social. Tot de maine, profesorii nu mai trec notele elevilor in catalog, iar de la 31 mai intra in greva generala, urmand ca de la 1 iunie sa organizeze mitinguri in municipiile resedinta de judet si in Bucuresti.

Citeste si:
Fermierii au ajuns la o înțelegere cu ministrul Agriculturii....
Fermierii au ajuns la o...

  • Minerii se unesc cu functionarii publici

Minerii din Valea Jiului sunt nemultumiti de scaderea pensiilor cu 15% si se pregatesc sa vina cu trenul la Bucuresti, a anuntat Ion Popescu, presedintele Confederatiei Meridian.

Liderul sindical s-a declarat "ingrijorat" de situatie si a spus ca "in Valea Jiului se anunta o furtuna a celor pensionati, nemultimiti de reducerea aceasta a pensiilor cu 15%". Astfel, in Targu Jiu s-a creat o "atmosfera complicata, pentru ca foarte multi intentioneaza sa urce in tren (...) si sa ne pomenim cu ei in Bucuresti", potrivit NewsIn. Presedintele a precizat ca "e o miscare de jos in sus", adaugand faptul ca nu poate interveni in decizia minerilor. Cel mult, poate face un apel la retinere.

  • Greva generala in transport

Sindicalistii din transporturi pregatesc o „premiera neagra" in istoria postdecembrista a Romaniei, si anume ziua in care toti vor fi in greva, potrivit Adevarul. „Am avut deja discutii cu liderii sindicali de la Metrorex si Tarom si am decis ca, daca se hotaraste sa se diminueze salariile cu 25%, sa ne coordonam miscarile de protest. Asteptam decizia guvernantilor de miercuri si, in functie de aceasta, vom decide si ziua in care vom incepe protestele. Decidem atunci si daca vom opri total transportul sau vom asigura o treime din activitate", a declarat presedintele Federatiei Mecanicilor de Locomotiva, Iulian Mantescu.
Citeste si:
Britanic condamnat la pușcărie în Singapore pentru că a refuzat să...
Pedeapsă cruntă pentru un...

Protestele s-au extins si in mediul virtual, pe internet fiind initiate nenumarate petitii online impotriva masurilor luate de Guvern, cele mai multe semnaturi, peste 43.000, au fost adunate de petitia care cere sa nu se reduca indemnizatia pentru mamici.

Citeste pe acelasi subiect:

Cum va fi afectat traficul din Bucuresti de mitingul sindicatelor?

RATB suplimenteaza autovehiculele pentru ziua mitingului

O noua zi de proteste in Capitala

Vin minerii in Bucuresti?


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.