Liderul sindical a precizat ca "a stat toata ziua pe telefon" cu minerii pensionari din Valea Jiului, care sunt hotarati sa vina la Bucuresti. Ion Popescu s-a declarat "ingrijorat" de situatie si a spus ca "in Valea Jiului se anunta o furtuna a celor pensionati, nemultimiti de reducerea aceasta a pensiilor cu 15%". Astfel, in Targu Jiu s-a creat o "atmosfera complicata", pentru ca "foarte multi intentioneaza sa urce in tren (...) si sa ne pomenim cu ei in Bucuresti", potrivit NewsIn.

Presedintele a precizat ca "e o miscare de jos in sus", adaugand faptul ca nu poate interveni in decizia minerilor. Cel mult, poate face un apel la retinere.

La Confederatia Meridian, potrivit site-ului acestei organizatii, sunt afiliate "Federatia Sindicatelor Miniere a Cuprului din Romania" si "Uniunea Sindicatelor Miniere Maramures".

  • Protest de amploare: minerii se unesc cu functionarii publici

Peste 60.000 de persoane vor participa miercuri la mitingul organizat de sindicate in Piata Victoriei, alaturi de angajatii din sanatate si invatamant si de functionari publici participand si cel putin 1.000 de mineri din Valea Jiului, au anuntat luni liderii sindicali.

"In conditiile in care CSDR, Cartel Alfa si CNSLR Fratia vor scoate in strada 45.000 de oameni, iar BNS alti 10.000 de oameni, la fel ca si Meridian care anunta intre 8.000 si 10.000 de oameni, probabil ca peste 60.000 de persoane vor participa miercuri la mitingul organizat de sindicate in Piata Victoriei",
a declarat vicepresedintele BNS, Ovidiu Jurca.

La protestul care se va desfasura intre orele 11.00 si 13.00 vor participa angajati din sanatate, educatie, functionari publici, energie, compania nationala de cale ferata si minerit. "De la Cartel Alfa vor participa cel putin 1.000 mineri si 2.000 de angajati de la calea ferata. Probabil ca vor fi 15.000 de la Cartel Alfa", a anuntat presedintele confederatiei Bogdan Hossu.

Presedintele CNSLR Fratia, Marius Petcu, a anuntat la randul sau ca vor iesi in strada 5.500 de angajati din sanatate, 4.200 de la educatie, aproape 2.000 de functionari publici si 1.000 de salariati din energie si gaze. Reprezentantii sindicatelor nu sunt de acord cu reducerea tuturor salariilor cu 25% si a pensiilor cu 15%, precum si cu modificarea Codului Muncii, masuri cuprinse in scrisoarea de intentie pe care Guvernul vrea sa o trimita FMI.

Liderii sindicali au anuntat, totodata, ca in cazul in care nu reusesc sa respinga varianta Guvernului in plenul Consiliului Economic si Social se vor retrage din toate comisiile de dialog social.