Supraimpozitarea şi cumulul pensie-salariu se va face prin lege, nu prin ordonanţă. Actul normativ privind reducerea cheltuielilor nu intră săptămâna această în Guvern, deoarece se așteaptă analiza de la Ministerul de Finanțe. Iată de când se vor „îngheța” angajările la stat.

Supraimpozitarea şi cumulul pensie-salariu se va face prin lege, nu prin ordonanță

În ceea ce privește supraimpozitarea, aceasta nu se poate face decât prin lege. Guvernul are termen de 15 mai pentru înghețarea angajărilor la stat. România nu este pregătită pentru impozitarea progresivă, fiindcă trebuie făcută pe globalizarea veniturilor, au precizat surse guvernamentale pentru news.ro.

Totodată, cumulul pensiei cu salariul la stat nu va intra în Ordonanță, ci se va reglementa tot prin lege. Conform surselor citate, Ordonanța cu reducerile de cheltuieli nu va intra săptămâna aceasta în ședința de Guvern, fiindcă este așteptată o analiză de la Ministerul de Finanțe și ulterior o decizie finală în coaliție.

Executivul și-a stabilit data de 15 mai pentru înghețarea angajărilor la stat. În privința supraimpozitării, dorită de social-democrați, aceasta nu se poate face prin Ordonanță, ci doar prin lege.

În acest caz, este nevoie de analiza de la Finanțe, privind cota de supraimpozitare. „România nu este pregătită pentru impozitarea progresivă, pentru că ea trebuie făcuta pe globalizarea veniturilor, ceea ce la noi nu se poate face acum”, au mai spus sursele guvernamentale. De asemenea, cumulul pensiei cu salariul la stat nu va intra în Ordonanţă, ci se va reglementa tot prin lege.

Potrivit unor surse guvernamentale, ministerele trebuie să reducă în total 10 miliarde de lei din cele 20 de miliarde de lei vehiculate. Fiecare minister va avea limite lunare de cheltuieli iar de la 1 mai se suspenda angajările la stat şi se îngheață salariile până la Legea salarizării.

Până acum, datele arată că se pot edonomisi doar 10 miliarde de lei din bunuri și servicii. Premierul Nicolae Ciucă susține că deficitul în colectare de la buget este din cauza marilor contribuabili care nu și-au plătit datoriile către stat.

Citeste si:
Ce pensie vor avea peste 35 de ani românii cu salariu de 4.000 de...
Ce pensie vor avea peste 35...

Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 3 Mai 2023 - 01 : 05

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.