Introducerea tichetelor de sanatate, aflata pe agenda de miercuri a Executivului, este contestata de Federatia "Solidaritatea Sanitara", care considera coplata o masura discriminatorie fata de salariati.

"In conditiile in care a fost luata masura reducerii contributiei la bugetul asigurarilor sociale de sanatate in urma cu doar cativa ani, aceasta reducere fiind mai mare pentru angajatori decat pentru angajati, constatam ca asistam la o deplasare continua a poverii acestei contributii pe umerii salariatilor. Nedreptatea sociala este cu atat mai mare cu cat mecanismul coplatii pastreaza toate scutirile care exista si la plata contributiei la bugetul de asigurari de sanatate", a declarat presedintele Federatiei, Viorel Rotila.

Federatia "Solidaritatea Sanitara" solicita ca la contributia pentru sanatate sa fie luate in considerare toate tipurile de venituri pe care le realizeaza cetatenii, inclusiv cele din afacerile personale. "Sistemul asigurarilor sociale are un caracter profund discriminatoriu pentru salariati, acestia fiind obligati sa plateasca aceasta contributie din toate veniturile salariale, oricate slujbe ar avea, in timp ce multe alte tipuri de venituri sunt exceptate de la plata acestor contributii. Sa nu uitam ca in actualul sistem 5 milioade de salariati platesc pentru sanatatea a 22 milioane de romani", mai spun reprezentantii Federatiei.

Cat vom plati la doctor de la 1 iulie?

Sistemul de coplata ar urma sa se aplice, de la 1 iulie, in medicina primara, la medicul de familie, la medicul specialist si in spitale, insa nu si pentru asistenta medicala de urgenta. Pentru contributia personala, pacientului i se va elibera un document numit ”tichet moderator pentru sanatate”, prin care se face dovada realizarii actului medical si a platii acestuia.
Coplata pentru consultatiile medicului de familie va fi de cinci lei, iar pentru o zi de spitalizare - de zece lei. Pentru analizele de laborator, coplata va fi de un leu pentru fiecare test efectuat.

Categoria celor care nu vor plati in plus la medic sau la spital include bolnavii cronici, pacientii cu urgente medicale sau chirurgicale, pensionarii care au un venit sub 700 de lei pe luna, somerii, gravidele, persoanele persecutate politic inainte de 1990, persoanele fara venituri, copiii si tinerii care sunt inca la scoala (chiar daca depasesc varsta de 18 ani) si studentii pana in 26 de ani.

Citeste si:
Ministerul Sănătăţii propune o nouă taxă pentru românii care achită...
Ministerul Sănătăţii propune...

Contributia personala a cetatenilor ca urmare a introducerii sistemului de coplata va fi de cel mult 600 de lei pe an si este deductibila.

Citeste pe acelasi subiect:

Cum comenteaza medicii sistemul de coplata?


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.