Rolul coplatii este acela de a incuraja asistenta primara, unde costurile sunt mai mici, iar in acelasi timp de a descuraja asistenta in spitale, unde preturile sunt mai mari, a declarat presedintele Comisiei prezidentiale de sanatate, Cristian Vladescu

  • Pareri impartite
Cristian Vladescu spune ca sistemul de coplata are ca principal rol incurajarea pacientilor sa apeleze la asistenta primara si nu scopul de a aduce finantare suplimentara in sistemul sanitar, relateaza NewsIn.

Pe de alta parte, presedintele Colegiului Medicilor din Romania, Vasile Astarastoaie, este de parere ca sistemul propus de Ministerul Sanatatii forteaza nota si creste finantarea pe spatele pacientilor. Acesta a atras atentia ca este posibil ca sistemul de coplata sa creasca cheltuielile in sistem, nu sa le reduca. Cat despre pacienti, "isi vor consuma rapid cei 600 de lei, moment in care vor pune din nou presiune pe sistem. Profitand de faptul ca in spital coplata e mai mica decat in ambulator, pacientii ar putea prefera internarea investigatiilor din ambulator, marind astfel cheltuielile sistemului", a adaugat presedintele CMR.

Fostul presedinte al Camerei Federative a Medicilor, Dan Peretianu, a declarat ca nu este normal ca suma platita in spital sa reprezinte jumatate din cea de la ambulatoriu. Peretianu a mai atras atentia ca in doar zece ani, in Romania, numarul de internari a crescut de trei ori, de la 2,5 milioane la 7,5 milioane. „In Occident, coplata reprezinta maxim 5% din valoarea actului medical in sine. Astfel, daca in Germania omul plateste la o consultatie 10 euro, Casa de Asigurari il plateste pe medicul care l-a consultat cu 200 pana la 300 de euro. La noi, e 100%, cu alte cuvinte de 20 de ori mai mult. Asta nu e coplata, e de fapt o alta plata”, spune Dan Peretianu.

  • Circa 9,4 milioane de romani nu vor fi afectati de coplata serviciilor medicale

Categoria celor care nu vor plati in plus la medic sau la spital, in urma introducerii masurii de la 1 iulie, include bolnavii cronici, pacientii cu urgente medicale sau chirurgicale, pensionarii cu sub 700 de lei pe luna, somerii, gravidele (inclusiv la nastere), persoanele persecutate politic inainte de 1990, persoanele fara venituri, copiii si tinerii care sunt inca la scoala (chiar daca depasesc varsta de 18 ani) si studentii pana in 26 de ani, a asigurat secretarul de stat Cristian Irimie, la dezbaterea pe marginea proiectului de act normativ, organizata de Ministerul Sanatatii

Contributia personala a cetatenilor va fi de cel mult 600 de lei pe an, suma ce ar putea fi deductibila fiscal pentru persoanele juridice, din impozitul platit pentru angajat. Coplata va reprezenta contributia personala la plata serviciilor medicale, a medicamentelor si dispozitivelor, in momentul utilizarii efective a acestora.

Sistemul de coplata se va aplica in medicina primara, la medicul de familie, la medicul specialist si in spitale, insa nu si pentru asistenta medicala de urgenta. Pentru contributia personala a serviciului medical, pacientului i se va elibera un document numit tichet moderator pentru sanatate, prin care se face dovada realizarii actului medical si a platii acestuia.

Coplata pentru consultatiile medicului de familie aferente serviciilor care nu sunt incluse in capitatie sau care sunt platite separat va fi cinci lei, iar pentru o zi de spitalizare, de 10 lei. Pentru analizele de laborator, coplata va fi de un leu pentru fiecare test efectuat.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.