Philip Gordon afirma ca partea americana se asteapta ca liderii romani sa sprijine ceea ce ar fi privit ca un rezultat legitim, referindu-se la referendum.

Intrebat daca Parteneriatul Strategic ar putea fi afectat de evenimentele din Romania, oficialul SUA a declarat, luni, ca tara sa isi doreste un parteneriat puternic intre cele doua state.

"Am stabilit recent acest Parteneriat si vrem sa il vedem functionand in continuare"
, a spus Gordon, citat de MEDIAFAX.

El a mentionat insa ca punerea in aplicare a unui astfel de proiect de anvergura ar fi dificila daca ar exista semne de intrebare legate de legitimitatea unor procese democratice. El a precizat ca SUA sunt preocupate de recentele evolutii legate de referendum si de procesul prin care aceta este revizuit.

"Am venit si pentru a exprima aceste preocupari. Au existat, asa cum se stie, acuzatii credibile de vot ilegal masiv la referendum, au fost demersuri de schimbare a listelor cu votanti, care ar schimba cvorumul de vot si, se pare, incercari de presiune asupra Curtii Constitutionale privind validarea referendumului. Toate aceste acuzatii au ridicat semne de intrebare privind legitimitatea oricarui rezultat care este asteptat", a spus Philip Gordon.

Antonescu: Ambasadorul SUA este partinitor

Gordon a mentionat ca a transmis liderilor cu care s-a intalnit ca partea americana asteapta de la ei respectarea legii si a independentei institutiilor.

"Ne astepam la respect pentru institutiile independente, ne asteptam ca acuzatiile credibile de frauda si de imixtiuni sa fie anchetate si rezolvate si ne asteptam ca ei (liderii de la Bucuresti, nr.) sa sprijine ceea ce ar fi privit ca un rezultat legitim. Nu trebuie ca eu sa spun precis ce inseamna asta, intr-un caz sau in altul, dar lucrurile astea se vad. (...)", a spus Gordon.

El a subliniat ca atunci cand lucrurile sunt complicate pe plan intern, este uneori de ajutor sa aduci un "validator" extern.

"Cateodata ajuta sa aduci un validator extern. Am discutat despre acest rol, pe care Comisia de la Venetia ar putea sa il joace", a spus Gordon.

Citeste si:
Cătălin Bordea, declarații emoționante la câteva zile după moartea...
Cătălin Bordea, declarații...

Oficialul american a mentionat ca a discutat si cu presedintele suspendat, Traian Basescu, despre scenariul in care acesta s-ar intoarce la Cotroceni, mentionand, de asemenea, importanta respectarii independentei institutiilor si a functionarii statului de drept, indiferent de contextul politic.

El a mai spus ca SUA sustin pe deplin cele 11 puncte exprimate de Comisia Europeana pentru a ajuta Romania pe calea democratica a acesteia.

"Ambasadorul Gitenstein a exprimat aceste pozitii atat public cat si privat, iar eu am venit sa intaresc faptul ca el vorbeste in numele Washingtonului, in numele administratiei Obama, cand face aceste comentarii publice si private", a spus Gordon.

El a tinut sa sublinieze ca nu este de partea cuiva si nu a venit pentru a sustine vreun partid sau vreun lider politic, ci a venit pentru a exprima necesitatea respectarii statului de drept si a functionarii institutiilor.

Citeste si:
Crin Antonescu, despre amnistie: Nu cred ca se va da. Daca se da...
Crin Antonescu, despre...

Oficialul american a precizat ca liderii cu care a vorbit si-au exprimat sustinerea fata de valorile pe care el le-a prezentat.

"Evident, e mai important ce fac oamenii decat ce spun. Dar tot ceea ce pot sa sper, dupa aceste intalniri, este ca ei constientizeaza importanta acestor lucruri si ca vor respecta aceste principii", a adaugat oficialul SUA.

El a mai spus ca Romania are institutiile necesare pentru a trece prin situatia actuala, dar acestea trebuie utilizate corect.

"E un test. De aceea sunt aici (...) Vrem sa ajutam Romania sa treaca acest test. Nu este in interesul Romaniei sa pice acest test"
, a spus Gordon.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.