Alegerile locale au loc in aceasta duminica, 10 iunie, romanii urmand sa aleaga membrii consiliilor locale, judetene, primarii si presedintii consiliilor judetene.

In Bucuresti, cetatenii vor alege consiliile locale ale sectoarelor, consiliul general al Capitalei, primarii sectoarelor si primarul general.

Au drept de vot cetatenii romani care implinesc varsta de 18 ani in ziua alegerilor inclusiv. Totodata, au drept de vot cetatenii Uniunii Europene care au domiciliul sau resedinta in Romania.

Alegatorii pot vota doar in comuna, orasul, municipiul sau subdiviziunea administrativa in care isi au domiciliul si numai la sectia de votare la care sunt arondati.

Persoanele cu drept de vot care si-au stabilit rezidenta la alta adresa decat cea de domiciliu pot vota in acea localitate doar daca au facut acest lucru cu cel putin trei luni inainte de data alegerilor, respectiv pana in 10 martie 2012.

Consiliile locale si consiliile judetene se aleg pe baza scrutinului de lista, potrivit principiului reprezentarii proportionale, in timp ce primarii comunelor, oraselor, municipiilor, sectoarelor municipiului Bucuresti si primarul general al municipiului Bucuresti, precum si presedintii consiliilor judetene se aleg prin scrutin uninominal.

Pentru prima data, la scrutinul din acest an, primarii sunt alesi intr-un singur tur, astfel ca va fi declarat castigator candidatul care obtine cel mai mare numar de voturi, explica mediafax.ro.

Alegatorii vor primi patru buletine de vot: in judete - cate unul pentru alegerea primarului, pentru alegerea consiliului local, a consiliului judetean si a presedintelui consiliului judetean; in Bucuresti - cate unul pentru alegerea primarului de sector, consiliului local, a primarului general si a Consiliului General al Municipiului Bucuresti.

Membrii birourilor electorale ale sectiilor de votare trebuie sa instiinteze alegatorii ca, in momentul in care predau actul de identitate pentru a primi buletinele de vot si stampila cu mentiunea 'VOTAT', au obligatia sa predea si aparatele de inregistrare sau preluare de imagini pe care le au asupra lor, urmand ca acestea sa le fie restituite dupa exercitarea votului.

Citeste si:
Protestul transportatorilor continuă. Manifestanții au spus că...
Protestul transportatorilor...

Stampila cu mentiunea 'VOTAT' se aplica in interiorul patrulaterului care cuprinde lista de candidati sau numele candidatului pe care doreste sa-i aleaga, in caz contrar buletinul fiind declarat nul, informeaza jurnalul.ro.

Dupa ce au votat, cetatenii indoaie buletinul de vot si il introduc in urne. Introducerea buletinului de vot in alta urna decat cea destinata candidaturii nu afecteaza valabilitatea acestuia. Ulterior, alegatorii trebuie sa predea stampila presedintelui sectiei, care are obligatia sa stampileze actul de identitate, mentionand data scrutinului. Daca cel care voteaza are carte de identitate, atunci pe verso-ul acesteia se aplica un autocolant cu mentiunea 'votat'.

Biroul Electoral Central a stabilit, printr-o circulara, ca este considerat valabil si votul in care stampila depaseste limitele patrulaterului, dar optiunea alegatorului este evidenta, inclusiv in situatia in care aceasta este doar tangenta la un patrulater dar nu atinge un altul.

Citeste si:
Iulia Albu, primele declarații după ce a luptat în cursa pentru...
Iulia Albu, primele...

BEC a stabilit ca votul este considerat valabil chiar daca pe buletinul de vot sunt inscrise diverse mentiuni ale alegatorului.

Votul va fi considerat, de asemenea, valabil daca stampila cu mentiune "votat" este aplicata in interiorul unui patrulater, dar pe buletinul de vot alegatorul a mai aplicat una sau mai multe stampile fara sa atinga vreun alt patrulater.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.