Europarlamentarul PSD Viorica Dancila a sustinut, in plenul PE, ca in Romania sunt "incalcate flagrant principiile statului de drept de catre actuala putere", ea invocand arestarea lui Constantin Nicolescu, despre care a spus ca a fost anuntata inaintea inceperii sedintei de judecata.

"Delegatia europarlamentara PSD a atras atentia miercuri seara, in sesiunea plenara a Parlamentului European de la Bruxelles, asupra actualei situatii politice din Romania", se arata intr-un comunicat transmis, joi, de delegatia PSD la PE si citat de MEDIAFAX.

Presedintele delegatiei europarlamentarilor PSD, Viorica Dancila, a sustinut ca in Romania sunt "incalcate flagrant principiile statului de drept de catre actuala putere", dovada fiind, in opinia sa, "arestarea unui membru marcant al opozitiei - Constantin Nicolescu - arestare anuntata inaintea inceperii sedintei de judecata, fara dovezi certe, si care arata modul nedemocratic in care actioneaza actuala putere". [Constantin Nicolescu va fi cercetat in libertate]

"Noi nu protestam fata de justitie, protestam fata de abuzurile fortate politic. Uniunea cere respectarea democratiei in tari precum Tunisia si Egipt, dar aceasta trebuie respectata cu strictete, in primul rand, in statele membre", a spus Dancila, potrivit comunicatului.

  • La randul ei, Corina Cretu a apreciat ca Guvernul de la Bucuresti recurge la metode antidemocratice tot mai violente pentru a se mentine la putere.

"In cadere libera din punctul de vedere al popularitatii, in urma unor masuri de austeritate de o duritate salbatica, cu consecinte dramatice asupra nivelului de trai, guvernul Romaniei recurge la metode antidemocratice tot mai violente pentru a se mentine la putere. Arestarea nejustificata si abuziva a unui membru marcant al opozitiei, ales prin votul cetatenilor, reprezinta cel mai recent si mai ingrijorator exemplu din seria de amenintari la adresa opozitiei", a afirmat Corina Cretu.

  • Rovana Plumb a apreciat, la randul ei, ca "democratia in Romania nu a fost niciodata sub o asa presiune" in ultimii 20 de ani. "V-am alertat cu privire la presedintele Camerei Deputatilor, care a falsificat votul la o lege foarte importanta - cea a pensiilor. Recentul caz al social-democratului Constantin Nicolescu, presedintele Consiliului Judetean Arges, dovedeste inca o data ca metodele utilizate de catre Partidul Democrat-Liberal din Romania ameninta brutal drepturile si libertatile fundamentale ale cetatenilor", a spus ea.

  • Ioan Enciu a vorbit despre pericolul "unei noi forme de dictatura care poate sa apara, chiar si intr-un stat membru al Uniunii, considerat democratic, si anume Romania". El a spus ca, "intr-un stat de drept, un om trebuie sa fie considerat nevinovat pana cand este condamnat de judecatori", iar judecarea trebuie sa se faca in stare de libertate, daca persoana nu prezinta un pericol pentru ordinea publica.

  • Eurodeputatul Catalin Ivan a mentionat ca asteapta o pozitie oficiala a presedintelui PE. "Mi-am propus ca, periodic, sa vin sa-i aduc aminte domnului Buzek de evolutiile democratiei din Romania. Dumnealui a fost in Parlamentul Romaniei si a sustinut Guvernul Boc si pe Traian Basescu. Vreau sa-i spun domnului Buzek ca, in Romania, Parlamentul nu are nicio putere, ca, in Romania, toate legile sunt asumate de catre guvern, ca, de asemenea, Guvernul Romaniei nu are nicio putere pentru ca Traian Basescu este cel care numeste ministri, ii trage de urechi si anunta de fiecare data cand sunt luate masuri importante. De asemenea, in Romania, oameni importanti sunt mai intai bagati la puscarie pentru 30 de zile, urmand sa fie judecati abia dupa aceea. I-am cerut domnului Buzek o pozitie oficiala, dar am primit un raspuns printr-un comunicat de presa al PDL si al lui Traian Basescu. Insist si astept o pozitie oficiala a domnului Buzek", a spus eurodeputatul PSD.

  • Europarlamentarul Ciprian Claudiu Tanasescu - care s-a alaturat, la sfarsitul lunii noiembrie, Grupului Aliantei Progresiste a Socialistilor si Democratilor din Legislativul UE - a sustinut ca prevederile constitutionale sunt deseori incalcate flagrant in Romania.

"Desi teoretic are o separare a puterilor in stat, conform principiilor democratice, in mod practic un singur om - presedintele Traian Basescu - detine controlul intregii puteri din Romania, dictand dupa bunul plac, abuzand de putere zi de zi, in incercarea de a demola opozitia politica si a strangula orice voce care se ridica pentru a oferi o alternativa viabila la guvernarea dezastruoasa Basescu-Boc. Ca stat membru al Uniunii Europene, soarta Romaniei nu trebuie tratata cu indiferenta nici de institutiile europene, nici de catre reprezentantii celorlalte state membre, care ar trebui sa ia atitudine in aceasta problema", a spus el.
Citeste si:
Ședință decisivă, azi, la Guvern! Liderii PSD și PNL vor să conducă...
Ședință decisivă, azi, la...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.