Atat opozitia cat si puterea sunt reticenti fata de raportul pentru Apararea Nationala, care acuza presa de neprofesionalism.

Mircea Geoana afirma ca Strategia de Aparare a Tarii trimisa de Presedintie Parlamentului, care mentioneaza campaniile de presa "la comanda" printre amenintarile la adresa securitatii tarii, arata ca presedintele are o viziune "proprie cretacicului democratiei" in ceea ce priveste rolul mass-media.

"Dincolo, insa, de felul de a fi al presedintelui pe care il cunoastem atat de bine, ceea ce ma ingrijoreaza la Traian Basescu este folosirea institutiilor statului si a prerogativelor constitutionale pentru rezolvarea disputelor personale. Pot intelege, la limita, ca avem un presedinte cu o viziune asupra rolului presei proprie cretacicului democratiei; nu-i contest optiunile valorice, desi nu i le impartasesc", comenteaza presedintele Senatului pe blog.

Geoana adauga ca el nu intelege de ce sunt mentionate, intr-un "document fundamental" precum Strategia Nationala de Aparare, presiunile trusturilor de presa printre vulnerabilitatile de securitate.

Presedintele Senatului spune ca Parlamentul nu poate legifera un document care contine "vendetele cetateanului Traian Basescu cu alti cetateni ai Romaniei", dar care nu mentioneaza nimic despre domenii cu adevarat importante pentru securitatea Romaniei.

Partidul Social Democrat a solicitat miercuri sefului statului, prin vocea presedintelui partidului, Victor Ponta, retragerea din Parlament a Strategiei Nationale de Aparare, document care identifica printre vulnerabilitatile la adresa securitatii Romaniei inclusiv ”campaniile de presa facute la comanda”. Ponta a argumentat ca referirea la mass-media ”reflecta o gandire de stat totalitar”, in contradictie cu acele criterii democratice in baza carora Romania a devenit membra a UE.

Care sunt punctele slabe ale Romaniei?

Citeste si:
Parlamentul din Ucraina urmează să adopte o lege a presei...
Parlamentul din Ucraina...

Ministrul Culturii, Kelemen Hunor, a declarat joi ca nu crede ca era necesara includerea campaniilor de presa printre vulnerabilitatile Romaniei si ca el nu ar fi scris asa ceva in Strategia de Aparare, dar intelege rationamentele celor care au facut-o.

Kelemen Hunor a declarat la RFI ca, desi nu este de acord cu referirile la presa din Strategie si nu ar fi scris asa ceva, ar putea exista anumite motive pentru care acel document consemneaza unele deficiente ale mass-media. "Nu cred ca era necesara o astfel de prevedere, dar eu nefiind membru in CSAT, nici nu vreau sa comentez prea mult o astfel de propunere. Urmeaza o dezbatere si trebuie vazut cum va iesi de la Parlament in urma dezbaterii, eu n-as fi spus asa ceva in strategie, dar pot sa inteleg si rationamentele celor care au propus asa ceva", a declarat liderul UDMR, citat de NewsIn.

Citeste si:
Traian Băsescu a cerut revizuirea sentinței prin care a fost...
Traian Băsescu a cerut...

Kelemen a opinat ca exista o lipsa de incredere reciproca intre presa si politicieni. "Eu vin din presa, pana in '97 am lucrat in presa, eu cunosc destul de bine lumea presei si cunosc destul de bine si lumea oamenilor politici. Exista o simbioza intre presa si lumea politica si exista si o neincredere, nu spun totala si nu vreau sa generalizez, dar o neincredere in ceea ce priveste presa si in ceea ce priveste oamenii politici din partea presei. E o chestiune reciproca, dar aceasta simbioza nu poate fi negata in niciun fel", a conchis ministrul.

Rezolutie in PE

Eurodeputatul PSD Catalin Ivan a sustinut, joi, ca va initia o propunere de rezolutie impotriva deciziei Consiliului Suprem de Aparare a Tarii de a califica presa drept o vulnerabilitate a statului roman, subliniind ca acest lucru va avea ca efect discreditarea Romaniei ca democratie functionala.

Citeste si:
Traian Băsescu eliberează vila de protocol: ”Nu stau la mila...
Traian Băsescu eliberează...

Ivan a precizat ca a initiat deja o intrebare care Comisia Europeana si Consiliul Europei, care are sustinerea a 43 de europarlamentari din principalele grupuri politice, PPE, S&D si ALDE.

Social-democratul este de parere ca o astfel de prevedere duce la limitarea libertatii presei si are drept scop de a impune elogiul mediatic al guvernului Boc drept politica de stat.

Nu aprobati raportul!

Centrul de Resurse Juridice (CRJ) cere Parlamentului Romaniei sa nu aprobe Strategia Nationala de Aparare a Tarii, care ar avea un caracter profund nedemocratic, fiind "un atac fara precedent la adresa libertatii presei" si, prin urmare, la adresa democratiei, potrivit unui comunicat al Centrului.

"Dincolo de atacul fara precedent la adresa libertatii presei si prin urmare la adresa democratiei reprezentat de identificarea activitatilor presei drept una dintre vulnerabilitatile de securitate ale Romaniei, Strategia redefineste relatia dintre cetatean si stat in afara Constitutiei Romaniei", se arata in comunicatul remis joi de reprezentantii CRJ.

Citeste si:
Băsescu, implicat într-un accident rutier în Capitală
Traian Băsescu a provocat un...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.